THE_MIRACLE: Teď střílím do vlastních řad, ale podle mě nejde o to tady získat nějaký zaručený recept na cokoli, nebo přijmout nějaký názor, ale o to abych když se na něco zeptám, získal pohled ze všech možných úhlů. Takové pohledy které mě třeba na první dobrou nenapadnou. Ale to neznamená že je musím bezpodmínečně bezhlavě přejímat.
Co se týče pasivní výstavby. Ta vůbec nemusí být dražší než konvenční stavby. Naopak ani jeden můj projekt nebo realizace, určitě nevyšel dráž, než běžná stavba.
Stejně tak neplatí, že to musí být nějaká hi-tech bomba, opak většinou bývá pravdou.
Problém je, že mnoho architektů a projektantů se neumí na dům podívat komplexně.
Měl by to být nějaký průnik mezi potřebami investora (nikoli jeho velkýma očima), cenou a nějakým designem. Ta cena se neskládá pouze s ceny za stavbu, ale patří do ní také cena za dlouhodobou údržbu a provoz.
A pokud se nad tím pořádně zamyslíš, tak ti do toho ty tvé vzorce nebudou nikdy sedět.
Srovnávat se s nejhoršími není nikdy dobrá cesta k úspěchu. Alespoň já osobně to mám opačně. Tedy pokud tvé dosavadní teepee spotřebuje 40MWh/rok, vůbec bych to nesrovnával s novostavbou kterou budeš splácet mnoho let.