• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    PAVIAN
    PAVIAN --- ---
    JOHY: samo se vyrabi x zarizeni s podobnejma parametrama, nejaky aku PIR s ruznejma bezdratovejma prenosem ) profi i hobby
    Bezpečnostní kamera Outdoor PIR 1080P, solární napájení | dratek.cz
    https://dratek.cz/arduino/7291-wifi-solarni-pir-kamera-vodotesna-1080p.html

pokud chces zabezpecit nemovitost, sezen si firmu, co ti to udela, zabezpecovacka neslouzi jako strasak, ale pro pojistovnu
    masiny a podminky, instalaci zab. zajisti firma podle zadani, objektu, druhu pojisteni..

profi masina rvat nebude, da vedet treba fizlum, nb placny sluzbe, nasledne se setri vznikle skody.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Kdybych si nevymejšlel pořád další a další píč... už by to mohlo fungovat. V šuplíku základ běží jak má :)
    Takhle budu přidávat ještě jedno ať je víc srandy.

JOHY
    JOHY --- ---
    OT: máte někdo zkušenost s funčním zabezpečením stavby/rodinného domu? mám přístup jen z jedná strany, cca 12m šářky. Moje představa je dataktor pohybu v úrovni 0-3m, aby nemusel být zapojen do el. sítě (napájení baterkami), vydával signál pomocí sms a volání a zároveň vydával sirénní výstrahu
    MARTYYNO
    MARTYYNO --- ---
    BOREC: na zaklade informaci tady jsem nakonec trochu upravil nastaveni kotle a termostatu, u toho jsem jeho citlivost z tech 0,25 °C na 0,5 °C, tak uvidime jak to ted pujde :) diky za tipy
    BOREC
    BOREC --- ---
    Tenhle Protherm má malou modulace, pokud bys měl novější kotel s modulaci 1:10 třeba tak ti pojede takto furt i při vyšších teplotách. Tvůj cíl je topit furt na co nejnižší teplotu
    BOREC
    BOREC --- ---
    MARTYYNO: 0.25 je strašně malá diference imho. Bude období kdy ti to takhle bude furt cyklovat - vypínat a zapínat a to podle mě není dobře jak jsem psal. Podle mě to moc řešíš, pokud ten kotel kondenzuje i při nízkých teplotách jako jsou ted, tak jsi v pohodě.
    MARTYYNO
    MARTYYNO --- ---
    CUKI: Spina to pri rozdilu 0,25 st. C, kdyz mam tedy nastavenou teplotu 21,25 tak vypne pri 21,50 a znovu zapne pri 21,00.

Ale jak jsem psal, realita je takova ze to tech 21 smerem nahoru ted nikdy neprekroci, takze pri dennim vytapeni jede ten kotel nonstop a teplotu udrzi lehce pod tech 21.

Konkretne k tomu cislu 21,25 jsem doiteroval kdyz jsem nastavoval topeni kdyz byly venkovni teploty okolo +10 az +5 st. C, v tehle situaci to vypnulo topeni ve spravny moment, kdy bylo teplo v obyvaku tak akorat a zaroven to stihnulo tak akorat vyhrat dalsi mistnosti. Ted pri tehle hodne nizkych venkovnich teplotach se to prave ale chova dost jinak :)
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    CUKI: A to mám o ně pořád někde zakopávat, nebo je mít naházený za kotlem a přehrabovat se v nich když je potřebuju? :D
    Takhle jen při čistění šáhnu, vezmu a vrátím na místo.

Jsem línej člověk, takže základem je si všechno v daných možnostech co nejvíc zoptimalizovat a zjednodušit. Aby jsem se stím pak musel co nejmíň srát ;)
    CUKI
    CUKI --- ---
    PISTA1: Já vždycky žasnu nad jakoukoli fotkou, co sem dáš. Ty máš i pohrabáče festovně vystavený na zdi. :-D
    BOREC
    BOREC --- ---
    PISTA1: jo ty máš ten tuhac vlastně :)
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    BOREC: JJ, doufám že mě to bude líp modulovat při chození do sklepa. :D
    Kotel jede pořád na plno dokud v prvním kole nenatopí nádrže na cca 80°C. Přičemž se hlídá teplota spalin do komína. aby nepřekročili danou mez a zbytečně neutíkalo teplo.
    Když hodně mrzne, tak jedu druhý kolo, kdy už servem reguluju přístup vzduchu a udržuju teplotu vody na 90°C.
    Po vyhasnutí kotel zavře a povypíná čerpadla.

Na PICAXE mám jen čidlo na výstupu vody a jedno na spaliny. Ovládá to jen kotel a je tam dost kompromisů.
    Teď budu mít 2 spalinový kdy první píchnu přímo do topeniště druhý za kotel, takže budu mít přesnější teplotu spalin a zároveň porovnáním obou teplot budu vědět kdy je potřeba vyčistit kotel. Budu moct řídit přímo i ohřejvání bojleru.
    A celkově to líp vyladit aby se mě to líbilo ;)

Jinak teplotu v baráku řídí R3V od elektroblocku.

BOREC
    BOREC --- ---
    PISTA1: v čem je to lepší pls ? Modulace ?
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Taky jsem se dokopal upgradovat ovládání dakona o level vejš :D
    budu měnit PICAXE za arduino, HW mám hotovej, teď to jen rozchodit :)

AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    MEDWYN: bohuzel nemuzu, ten kotel podle vseho neumi vubec zadnou rozumnou komunikaci... jedina moznost je, ze bych dokazal nejak simulovat teplotni cidlo, abych z HA mohl kotli podsunout udaj o teplote.

Kazdopadne dalsi plan je vymenit na radiatorech v obytnejch mistnostech ventily, abych mohl osadit termostaticky hlavice (jeste nevim, jestli obycejny, nebo pujdu do Shelly TRV) a topit budu podle nejstudenejsi mistnosti. Tohle bude ale akce na pristi topnou sezonu, ted si nemuzu dovolit vypustit system. Pres svatky jeste planuju vyzkouset snizovani teploty v zavislosti na vzdalenosti od domova, vic mi stavajici stav neumozni, protoze ma jen jeden okruh.

Mimochodem, dotaz do plena, myslenka vice "referencnich" mistnosti regulovanych hlavicemi a spousteni kotle na zaklade snizeni teploty v libovolne z mistnosti je v poradku, nebo je tam nejaka past?
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    AQUARIUS: A tu teplotu vody muzes nastavit pres Home Assistant? protoze tam neni problem si cist treba pocasi z Aladinu takže by to byl slusnej odhad...
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    Shodou okolností teď nastavení termostatu řeším taky, plynový kotel Baxi, podle dokumentace neumí opentherm termostat v obýváku v porovnání s referenčním teploměrem spíná malinko jinde, navíc je to obyčejný bimetal, takže umí jen jednu teplotu (a po vypnutí klesne teplota o cca 1 stupeň než znova sepne).
    Ukázalo se, že referenční teploměr umí data o teplotě a vlhkosti posílat přes Bluetooth, takže mám zdroj pro Home Assistant. Paralelně s termostatem jsem zapojil D1 mini s relé modulem, v Home Assistantu nastavil Generic Thermostat a pár automatizací, zatím to funguje necelé dva týdny a ještě jsem ve fázi ladění. Nicméně dneska ráno když děti vstaly a pustily si televizi, automatizace na základě běžícího Kodi zapnula kotel, aniž bych musel vstát já.
    Citlivost mám nastavenou na 0.1 stupně, reálně je rozdíl mezi vypnutím a sepnutím 0.4 stupně. Bohužel nemám ke kotli čidlo venkovní teploty, takže teplotu vody nastavuju ručně, nejraději bych byl, kdybych mohl tu venkovní teplotu nějak simulovat, abych nemusel tahat ven další kabel...

CUKI
    CUKI --- ---
    MARTYYNO: No mě zajímal spíš ten rozdíl, když ti to tedy hodí těch 21,25°C tak se vypne okruh a kdy pak zase zapne, při jaké teplotě.
    Ono je to asi teď jedno když toho nedosáhneš, ale aby to moc necyklovalo z tohoto důvodu. Já osobně mám nastavenej u sebe rozdíl 1°C, ale u mě to v PD dost dlouho trvá než to o ten stupeň klesne. U špatně zaizolovaných domů bych ten rozdíl udělal větší. Proto mě překvapilo to nastavení s přesností na 1/4°C :-)

Ten rozdíl denní a noční může být jaký chce. V tom bych problém nevyděl. Ale z toho co popisuješ tě při vytápění "brzdí" právě ty litinové radiátory, které nedokáží předat tolik tepla při nastaveném teplotním spádu. Tedy ten kotel může mít výkon Temelína a stejně to nevylepšíš. Ale tento stav pokud to vytopíš vůbec není na škodu. Co se účinnosti týče je to ideální stav.
    MARTYYNO
    MARTYYNO --- ---
    jo a izolace samozrejme bude, uvidim jak to vyjde bud v 2023 nebo 2024
    MARTYYNO
    MARTYYNO --- ---
    BOREC:
    CUKI:

Termostat je Auraton 2005. Tenhle termostat ma nastaveni 2 teplot - denni a nocni. Na dobu kdy byvame doma nastavuju denni teplotu a na dobu kdy spime nebo nejsme doma nastavuju nocni teplotu.

Denni mam 21,25 °C a nocni mam 20,00 °C, protoze mi bylo doporuceno tecnikem ze ten teplotni rozdil by mel byt max 1,5 °C, protoze pri vyssim rozdilu se to prestava stavat ekonomicky vyhodnym, protoze kotel pak musi vydat hodne energie aby se dostal na tu vyssi (denni) teplotu.

Co se tyce teploty, vychazi nam to tak ze v obyvaku ted nikdy neni vice nez 21 °C, coz nam vyhovuje. U vnejsich sten je teplota spise 19-20 °C. V obyvaku mam termo hlavice otevreny na max, protoze obyvak ma nejvetsi tepelny ztraty pres jednu stenu na terasu, ktera je skoro cela prosklena, takze to je mistnost kterou je nejnarocnejsi vytopit. V obyvaku je taky umisteny ten termostat.

Zbytek mistnosti reguluju (krome koupelny) na nizsi teplotu pres termo hlavice, takze nemam uplne pocit ze bysne ten dum pretapeli :D

Jo ten kotel tam je "novy" 12 let :D. Je to Protherm LEV 30.

Kotel ma teplotni cidlo na severni strane domu, podle venkovni teploty automaticky nastavuje teplotu otopne vody. Jde to vypnout a nastavovat teplotu manualne, ale prijde mi to jako fajn funkce. Nebo ne? Momentalne to je nastavene tak, ze okolo tech -12 °C hreje otopnou vodu na cca 67 °C. Pri teplotach okolo nuly topi tusim cca na tech 50-55 °C Jaky mam tepelny spad nemam moc jak zjistit, nemam na to budik.

Z toho co jste napsali mi tak nejak vychazi ze to mam nastavene zhruba dobre, nebo by jste mi doporucili neco delat jinak? :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    MARTYYNO: A víš že se smí topit jen na 19°C? :-D

Jak píše BOREC:, to že jede stále je vlastně ideální stav. Ten se nastavuje podle nejnižších předpokládaných teplot, což cca sedí. Tím si můžeš dovolit snížit teploty topné vody na minimum. Běžné je pro kondenzační kotel cca 55/45°C

Jen se zeptám co je to za termostat, že tam máš nastaveno 21,25 °C a jakou teplotu máš nastavenou na znovuzapnutí?

Jestli si dobře pamatuji tak ten kondenzační kotel tam byl nově a původně to jelo na elektrický kotel. Je možné že jsi narazil na limit té litiny. Protože původní spád byl třebas 90/70°C a ty radiátory dokázali při stejném oběhu vydat násobně více tepla.

To ale není na škodu, protože tvůj cíl by měl být stáhnout ty nároky teplo zaizolováním. A pak budeš v klidu i tak.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam