• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VANJATinitus - komu hučí v palici?.:) - rady, prevence, co s tim?
    YENICK
    YENICK --- ---
    Měl jsem dočasný tinnitus a u tohohle usínal. Lze si s tím dobře pohrát, aby každému vyhovovalo to jeho, ale asi už znáte.

    Online Background Noises • Relaxing Sounds • Noise Masking
    https://noises.online/
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    No já právě letošek horší. Občas mi dělá problém i usnout. Loni jsem si skoro ani nevzpomenul a slyšel jsem to jen, když jsem navštívil tohle auditko a připomenul si to. (to je největší zlo, debatovat o tinitu, to to vždy radikálně zhorší)
    ART_OF_CAN
    ART_OF_CAN --- ---
    jenom takovej malej postřeh. letošní jaro je pro moje uši čistá poezie. zvuky deště jsou uklidňující i pro lidi bez tinnitu, každopádně oceňuju to, že si nemusím pořád vytvářet nějaký zvukový prostředí sama a kapky dopadající na parapet to zařídí za mě.
    ART_OF_CAN
    ART_OF_CAN --- ---
    🎙️ Pro natáčení audiodokumentu o tinnitu hledám respondenta/tku žijící s tinnitem méně než 2 roky

    📍 Praha a nejbližší okolí

    Přihlášky do neděle 23. 5. 2021 posílejte do soukromé zprávy nebo na tereza.soldatova@gmail.com

    Jmenuji se Tereza a s tinnitem žiji od útlého dětství. Zásadně ovlivnil mé dospívání a nadále hraje klíčovou roli v mém životě. Rozhodla jsem se ho jako téma zpracovat do audiodokumentu, který bude součástí pořadu DokuVlna na Radiu Wave (Český Rozhlas).

    Hledám respondenta či respondentku žijící/ho s tinnitem méně než dva roky. Někoho, pro koho je tinnitus nová každodennost. Rozhovor bude především na téma osobní životní změny s příchodem tinnitu.

    Rozhovor bude zaznamenán pouze zvukem.

    Pokud se chcete přihlásit do výběru, napište mi do osobní zprávy krátce kdo jste, kdy a jak se u vás tinnitus projevil a co pro vás osobně tinnitus znamená (ocením také zmínku o vaší motivaci se dokumentu zúčastnit). Uveďte, prosím, váš věk (alespoň přibližně). Pokud je vám méně než 18 let, bude v případě vaše výběru pro natáčení potřeba souhlas zákonného zástupce.

    Dokument vzniká nezávisle, proto nemohu nabídnout za účast na rozhovoru finanční odměnu. Věřím však, že příležitost podílet se na zviditelnění tinnitu ve veřejném mediálním prostoru, je dostatečnou kompenzací.

    Na dokumentu pracuji sama, a proto prosím o trpělivost v odpovědích na vaše zprávy.

    Prosím, aby se hlásili zájemci z Prahy a nejbližšího okolí (z technických důvodů).

    Rozhovor bude realizován v následujících třech týdnech.
    CUBICULA
    CUBICULA --- ---
    Zdravíčko, kolegové s hučením.

    Můžete mi doporučit doktora (orl?) v Praze, nejlépe v okolí žižkova?

    Zhoršuje se mi to, k pískání a hučení přibyl tlak v hlavě a pulsující "vrnění" jak ze sci-fi filmu.

    K praktikovi se mi v tomhle období nechce chodit, snad můžu kontaktovat specialisty napřímo?
    ART_OF_CAN
    ART_OF_CAN --- ---
    Sledujete tady někdo nějakého současného české vědce / vědkyni, kteří se tinnitu věnují? Hledám lokální český nebo slovenský zdroje o současném stavu možností péče o tinnitus, diagnostice, příčinách etc. Předem dík za tipy

    btw, v září loňského roku zemřel Aleš Hahn, řekla bych že jedna z prvních porevolučních tinnitus rockstars
    PECIK
    PECIK --- ---
    tak co uz nekdo dal tech 500 ze calmer life (a uz mu to i prislo)? Cet´ jsem nejake diskuze a zatim to dle vetsiny vypada, ze po 20 letech zachrana opet neprisla...
    vypada to ze hodne cili na to, ze to stoji jen 20 babek a tim padem nemuze nikdo cekat zazraky
    BANANABOY
    BANANABOY --- ---
    MARIHAI: zajima me to samy .))
    MARIHAI
    MARIHAI --- ---
    BANANABOY: vsude to na me vyskakuje. Ma to nekdo ozkouseny? Zatim jsem to nerozklik
    BANANABOY
    BANANABOY --- ---
    Calmer Life– Flare Audio Ltd
    https://www.flareaudio.com/pages/calmer-life
    GEEKY_GIRL
    GEEKY_GIRL --- ---
    BANANABOY: podepisuji se pod ten pohyb. tinitus 15 let a ještě k tomu v uchu, které je hluché. když jsem dělala v IT a seděla jsem neustále u kompu, měla jsem chuť si urvat hlavu. stačilo změnit zaměstnání na nesedavé a 90 % šumění bylo tatam - stačilo si uvědomit, že (minimálně v mém případě) nemám krční páteř v optimálním stavu
    VANJA, zároveň chci říct, že rozhodně nejsem sportovec, pohybu kterému se věnuji, je jen chůze - 2-3x denně se psem. a to, co pomáhá opravdu nejvíc, je dobré protažení krční páteře (i úplně základní). chce to správně dýchat a vnímat, jestli se protahuješ správně. nese to své ovoce hlavně když na krk myslím v průběhu dne. kdybych měla příležitost, určitě zkusím akupunkturu, protože věřím, že to může pomoct s lecčím.
    navíc přidávám pro mě asi nejfunkčnější formu protažení, když mám příležitost, kombinuji to i s oporou nohou o zeď
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    BANANABOY: no, na první sezení to není, ale když se s tebou pustí do časový osy, trknutí bývají úlevná a přicházejí docela brzy. ;)
    BANANABOY
    BANANABOY --- ---
    VANJA: a jak jsi na tom s pohybem ? Kdyz jsem mel posledne horsi peak, tak mi pomohlo ze jsem se zacal vic hybat - kolo, behat, fyzicky pracovat etc.
    A to co navrhuje ACIDQA bych urcite taky vyzkousel, ale je to urcite na delsi dobu, nez se doberete k mistu kde by to mohlo byt v psychice zahrabany...
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    ACIDQA: To je na nic, tam neumí zaříkávat. Karaniosakrální voodoo je slabý. :D
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    VANJA: Před ostatními je fuk. Dělat před sebou. Prostě se to nezlepší a pozornost to jen živí. Nic neuděláš. Mám to tak hlasité, že to slyším i v první řadě na rokovém koncertě. Ale přesto na ten koncert jdu. Nenechám si řídit život. Nic se nezmění, nic nezabere. To už snad po dvaceti letech víš sám. Prostě ty nohy nemáš a běhat nebudeš. Možná časem přibudou jen fantomové boleti. Lepší to nebude. Se s tím smiř. Pokud na to budeš myslet, budeš o tom vědět. A ano jde nemyslet na kousnutý klakson v hlavě, když máš na co dalšího myslet. Ale jsou lidi co se v tom prostě nedokáží přestat "rochnit", tak ti pak musí skončit v totálním útlumu na psychofarmacích a nebo skončit úplně. To chceš?
    (a jestli cítíš potřebu mi odpovědět další "ale", tak to máš prostě smůlu, tohle se prostě "usmlouvat" nedá)
    VANJA
    VANJA --- ---
    HOWKING: z části máš pravdu. Mám tinitus uz taky skoro 20 let. Celou dobu jsem dělal to co popisuješ. Teď ale píšu o tom, že se to poslední dobou z nějakého důvodu zhoršuje. Intenzita je tak silná, že se to už o dost hůř vytěsňuje. Každý den mě myšlenka na tinitus "obšťastní" několikrát. Dělat že to neni nebo to jinak vytěsňovat už neni úplně vždy možné. Z toho je patrné, že to život nějak ovlivňuje, a dělat před ostatními že se nic neděje imho neni správná cesta..., jsou situace kdy např. sedím u stolu s rodinou a musím o5 vysvětlovat že jsem s myšlenkama úplně jinde. To přeci nelze skrývat..., ale nevzdávám to, neboj :)
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    VANJA: doporučuju https://www.sktlib.cz/

    (Mám zkušenost s Chválou, Knopem a Trapkovou), jestli máš už orl-neuro apod. kolečka za sebou a nic, zkus tohle.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Kdysi jsem byl v jedné facebookové skupině o tinitu. Bylo mi tam i líto lidí, jak jsou na pokraji sebevraždy, ale ačkoli sem se jim snažil pomoct, tak tím, že tam furt byly nějaké nové správy a furt mě to upozorňovalo, tak mi to furt tinitus připomínalo a nonstop jsem ho vnímal. Utekl jsem od tma s půdu sebezáchovy. A radím ostatním to samé. Nebavte se o tom a lidem co se o tom baví se vyhýbejte.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    VANJA: Čím víc tomu budeš věnovat pozornost a čas, tím víc tě to bude srát. Nezbývá, než se smířit. (mám to 20 let) Prostě, když přijdeš o nohy už ti nenarostou a s tím to je to stejné. Dokud nebudou schopni operovat na úrovni buněk, tak to nikdo nevyřeší. (my se toho nejspíš nedožijeme). Teď díky tomu, že jsem sem vlezl a myslím na to, tak mi piští v uších jako prase, ale nebýt tu new od tebe, tak jsem si to dnes ani neuvědomil. Je to jako s ledničkou v kuchyni, ani nevíš že bručí. Nevěnuješ ji pozornost. Nějaký psycholog, psychiatr, nebo i šarlatán ti nepomůže, protože věnováním tomu pozornosti to jen živíš. Ser na to a občas tě to překvapí, že už sis na to týdne nevzpomenul. Je to prostě nový zvuk ticha.
    VANJA
    VANJA --- ---
    posledních několik měsíců mi přijde že se mi tinitus zhoršuje. Když jsem večer doma, tak slyším pískání často minimálně stejně nahlas jako všechno ostatní. Vlastně mi píská furt už asi tak jako bych přišel zrovna z víkendovýho mejdanu. Mám pocit, že mi stačí poslech hudby na jakoukoliv hlasitost, nebo delší jízda v aute, a hned pak tinitus vystrčí drápky o něco víc. Na ORL mi už asi nepomůžou, máte někdo nějaké dobré zkušenosti v kontextu tinitu s nějakým psychologem/psychiatrem? Už moc nevim na koho se mám obrátit, abych to tu nějak v klidu doklepal alespoň do důchodu :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam