• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RESCAPEGPS sports tracking, ENDOMONDO, RUNKEEPER, SPORTS TRACKER, STRAVA, GARMIN CONNECT a další.. Garmin Fenix a další
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    NIXX: To samozrejme noha je nejlepsi protoz mas narazy - ale rozdil je v plynulosti dat. Z akcelerometru mas sampling rate tak rychly ze muzes v realnm case stavet 3 profil. Nohy, kapsa, ruce.

Kdyz se mrknes na data ze Samsung tak i ASIC v mem starem Gear S3 zvlada i aktivity co jsou unikatni a samsung jenom nevi co jsou. "Interactive workout 12" radeji ani prejmenovavat nebudou :D

Nove ASIC uz umi vetsinu temp a potrebuji upgrade abych to overil.
    BATY
    BATY --- ---
    AG_: Tak běhej víc, a máš to! ;o)
    AG_
    AG_ --- ---
    NIXX: Brunnera sleduju pravidelně, ale to je prostě něco jinýho. zaprvý si myslím že je má zadarmo, pro garmin je velká reklama když je nosí někdo jako Brunner. zadruhý, kdyby Brunner na startu spartathlonu stál se starejma hodinkama tak bude pro srandu všem ostatním, zatřetí si myslím že některý lidi absolutně neřeší/nevědí, že ty starší hodinky měřily přesněji a prostě chtějí mít to nejnovější
    No a nakonec, na některých jeho aktivitách na stravě ta gpska ustřelila fakt mocně. ale jemu to je asi jedno když naběhá 700 km měsíčně, tak mu asi nevadí že nějakej běh mu to změřilo kratší :D chápeš to je jako když mě někdo okrade o tisícovku, tak mě to bolí víc, než když Kellnerovi někdo ukradne tisícovku :D ten si toho ani nevšimně
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    AG_: tak stovkari urcite tyhle casy vyuzijou, to se nebezi 6min/km cely v kuse (cest borcum na prednich prickach, co to cely bezej) .. vetsina lidi popobiha max s kopce, nebo bezi par desitek km a pak se plazi ...
    NIXX
    NIXX --- ---
    MCKIDNEY: o tom nic moc nevím... když chceš něco usuzovat o běhu/chůzi, je podle mě poloha akcelerometru na zápěstí dost problematická. Koneckonců lepší hodinky nabízejí odečet tempa ze zápěstí při běhu na pásu a moc dobře to prý nefunguje (o něco lepší je to po kalibraci). Ani to počítání kroků nefunguje úplně geniálně - když třeba stojím a mírně se houpu do rytmu hudby, počítá to kroky jak o život :D
    Je IMHO výrazně lepší mít akcelerometr na noze (footpod, nový Stryd...) nebo blízko těžiště (starý Stryd, Garmin Running Dynamics Pod...).
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    NIXX: Ze stejneho duvodu se investuje cas do zkoumani akcelerometru: Kroky > GPS.
    NIXX
    NIXX --- ---
    OODOOW: U Strydu jsem měl podobnou obavu jako ty - že nebude zvládat nepravidelný krok, časté přechody do chůze a zpátky do běhu, ale ukázalo se, že v tomhle je Stryd fakt silnej. Za městem mám v lese 800m pěšinu s převýšením 220m+. Chodím tam trénovat s holema, když potřebuju. Pěšina je hodně nepravidelná - mění se sklon, pod nohy se motají kořeny, kameny atd. Ať už ale běžím nahoru, dolů nebo nahoru jdu s holema nebo nahoru jdu a občas popoběhnu, Stryd měří pořád konzistentně.

AG_: Footpod je spárovaný s hodinkama a hodinky si z něj berou info o tempu a vzálenosti. Všechno vidíš na zápěstí...

AG_: Fenix 3 se zapnutou navigací podle GPX, alerty s vibrací na každém km, LiveTrackingem (odesílání souřadnic přes mobil na web, kde tě může sledovat tvůj support nebo kamarádu), upozorněním z mobilu (je fajn si na 85. km přečíst na hodinkách povzbuzení od manželky:) horskou stovku nevydrží (vítěz MF100 se 7000m+ měl čas 16:38, já ještě o necelou hodinu delší). Novější generace hodinek v tomhle režimu v pohodě zvládnou i stomílovku s rezervou pro pomalejší běžce.
    AG_
    AG_ --- ---
    výdrž dýl než 20 hodin. lol. jakože poběžím 200km jo, mi fandíte docela

na jedno nabití 910xt dám asi tak 8-10 běhů . asi tolik k výdrží, ale té mojí
    AG_
    AG_ --- ---
    NIXX: jenže footpod zase musí být s něčím spárovaný. a taky chci vidět údaje v průběhu běhu, což je daleko komfortnější na hodinkách než držet furt mobil v ruce. kdepak za starejma hodinkama si stojím : ))

Iphone 5s měl zrovna daleko přesnější gps než většina hodinek.
    GPS Accuracy of Garmin, Polar, and other Running Watches - Fellrnr.com, Running tips
    https://fellrnr.com/wiki/GPS_Accuracy
    NIXX
    NIXX --- ---
    AG_: jak jsem psal, jestli ti jde tak moc o tu přesnost, tak ti stačí footpod za 1300 a nemusíš používat prehistorický hodinky.
    Já loni musel na MF100 Fenix 3 nabíjet, aby vydržely až do konce. Teď mi to s F6X odpadne. V okolí Velkého Rozsutce neměl GPS stopu přesnou nikdo (ani Suunťáci), protože GPS má svoje limitace. Vzdálenost jsem měl ale změřenou přesně díky Strydu.
    Ale běž napsat Pavlovi Paloncému (F5X) nebo třeba Radkovi Brunnerovi (F6X), že používají hodinky na "takové volnočasové běhání" ;-)
    BTW. O kilometr na 20km mě žádná GPS ještě neokradla (běhám v Jeseníkách), ani když jsem běhal se starým iPhone 5S.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    AG_: to je necim jinym, mnohem rychleji chytis signal stoje a jeste lepsi je zapnout pristroj tam, kdes ho vypnul. takovou mam zkusenost s ledasjakou GPSkou.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    AG_: tak jestli nepotrebujes vydrz treba 20 hodin, tak nepotrebujes hodinky za 15k .. tam uz se pak pripadne tluce potreba s nejakou tou touhou po luxusu, zejo, coz je samozrejme taky dost casta motivace
    ... ale to pak az pobezis kolem Chrastavy, tak si dej ty hodinky do rukavu :D
    AG_
    AG_ --- ---
    jen taková historka proč jsem vůbec přešel od mobilu ke starým GPS hodinkám.
    vyměřil jsem si trasu na půlmaraton podle map.cz Potom jsem ji uběhl, koukám na mobil a ukazovalo to necelých 19 km. čili mě to okradlo o nějaký kilometr a půl. taky jsem běžel lesem. Abych tedy splnil nějakou výzvu na stravě, musel jsem běžet dalších 10 minut. představa že podobně přesně mi měří hodinky za tisíce korun mi přijde fakt smutná
    AG_
    AG_ --- ---
    NIXX: pro mě je podstatná jen ta přesnost. záznam pořizuju v okolí liberce, v lesích a často je to nahoru dolů. opravdu velkej rozdíl je už při zapnutí hodinek nazačátku běhu, když jsem v lese 200 m od baráku a v takový prohlubni, trvá někdy chytit signál i 10 minut (a až vylezu z prohlubně). jindy ho před barákem na kopci chytnu za minutu.
    já si radši koupím staré hodinky ale s přesnější GPS. problém bude, až nebudou k sehnání ani v bazaru. Mě jde o to vědět za celý rok poměrně přesně kolik jsem uběhl. Na takové volnočasové běhání mi přijde naprosto nesmyslný kupovat hodinky za 15000 které navíc jsou horší v tom co je pro mě důležité
    NIXX
    NIXX --- ---
    OODOOW: Jo Ambit 3 měl lepší GPS než většina konkurence díky řešení antény pomocí té jejich specifické "boule".
    Zas neměly výdrž 60h při 1s záznamu jako dnešní modely, nemluvě o dalších fičurách.
    V přesnosti ale výrazně vynikal (podobně jako Polar V800). Myslím si, že dnes už na trhu tak přesné GPS hodinky nejsou.
    OODOOW
    OODOOW --- ---
    AG_: Jj, já chodím často ve skalách a do teď si pamatuju, jak hroznej záznam měly Fenix 3 v Julských Alpách. Pokud jsme byli někde u velké stěny, tak to neskutečně ustřelovalo, prostě to skočilo najednou někam na vedlejší kopec. Ambit 3 Peak sice ustřeloval taky, ale nesrovnatelně méně. V normálních podmínkách je to asi jedno, ale v horším prostředí jde rozdíl v přesnosti poznat. Osobně nepotřebuju záznam na metr přesně, jenom chci pak vidět, kudy jsem šel a nechci tam tyhle hrůzy skoky sem a tam.
    Aspoň co se týče Fenix 3 vs Ambit 3 Peak, tak tam mi přijde, že bodování u Fellrnr odpovídá, Fenix 3 to fakt v horších podmínkách moc nedává. Akorát mě překvapilo, že i u Fenix 5 tam má stejně špatný ohodnocení. Ještě si asi počkám jak ohodnotí Fenix 6.

Jinak zajímavý hodnocení má u toho Strydu, že je nejpřesnější. Dovedu si představit, že to je přesné, pokud člověk fakt běží rovnoměrným stylem. Pokud ale někdo chodí po horách a délka kroku i frekvence se mění s každým krokem, často střídá běh s chůzí, tak tam bych si dovolil pochybovat, že Stryd bude mít správné údaje.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    co se tyce presnosti Fenixek, tak mam jedno takovy zajimavy pozorovani, a to se vsema co jsem mel - F3, F5X a F5X+
    hodinky mam na prave ruce (jsem levak), jsou vlastne pri chuzi otocene spodnim vickem nekam cca doleva ode me (kolmice na spodni vicko prochazi nekde moji panvi a dal) a kdyz mam nalevo od sebe nejakou prudkou stran, tak me to hodi o peknych par metru doprava, klidne 5-10 metru ... kdyz ruku zvednu, dam hodinky do vodorovne polohy, tak se to za par vterin vrati presne tam kde jsem ja .. a muzu to opakovat, chova se to konzistentne
    predpokladam ze pravaci budou pozorovat stejne chovani pri strani/skale po prave ruce, jde o nejake odrazy toho gps signalu o okoli, proto to treba ve mestech funguje podstatne hur nez ve volne prirode...

mozna jsou jine hodinky lepsi, presnejsi, tezko rict, az budou mit jine hodinky mapy, zacnu se mozna zajimat :-)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MCKIDNEY: jasný, já jen abys neměl dojem, že jsme šli po v mapě zkreslené stezce. šli jsme prostě rovinu divočinou!
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    PALEONTOLOG: No ale tam zalezi na tom jak jemne zvolis ty body. Proto je ten joke v zemepisu ze obvod australie je vetsi nez obvod zemekoule.
    Nesnazim se ti to vyvratit - jenom ze si rozumim proc sample size hraje hrozne velkou roli.

Pro GPS je to jeste vetsi alchymie, protoze musis rozpoznat sum od signalu, takze krome sample rate a sample size taky resis filter co zminuje NIXX
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MCKIDNEY: jde o to, že my si vytyčovali pomocí GPS ideální profil, napříč lesem, žádná stezka, žádná předchozí čára, žádná silnice, jen souřadnice a ty jsme taky přesně prošli. Na konci měl kolega 3,5km, zatímco ideální profil je 2,1km. čili spíš zmatení přístroje, než trasa navíc.

NIXX: taky jsem si říkal, že v té alchymii mohl linii vyhladit SW, anžto odečetl trasu.

příště budu vědět, že mám poptávat log!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam