• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RESCAPEGPS sports tracking, ENDOMONDO, RUNKEEPER, SPORTS TRACKER, STRAVA, GARMIN CONNECT a další.. Garmin Fenix a další
    BUCKOWSKI
    BUCKOWSKI --- ---
    BATY: jj, určitě; navíc myslím, že právě ten hrudní pás měří lépe než jen hodinky na zápěstí
    BATY
    BATY --- ---
    BUCKOWSKI: To není problém, tak by to mělo být...
    BUCKOWSKI
    BUCKOWSKI --- ---
    Já mám opravdu opačný "problém" - že se do Z5 opravdu dostanu velmi výjimečně a když, tak na pár vteřin. Vlastně to jako problém vůbec nevnímám - díky hodně nízkému klidovému tepu mi to přijde normální. Další věc je, že kuli běhání, jsem si před časem pořídil (já ho teda dostal) hrudní pás od Garminu. A protože cvičím hodně s kettlebelly, tak mi vyhovuje při cvičení hodinky sundavat u všech cviků, kde se ta koule válí po zápěstí.
    COYOT
    COYOT --- ---
    BATY: Mě tedy TP taky okamžitě upravil hodnotu LT na 170.. nicméně právě opakovaně to testování ukázalo 148/164 tak sem to nastavil takhle.. stejně to člověk pro tréninku občas ustreli nahoru i dolu .. hlavně se z toho nezhroutit :)
    BATY
    BATY --- ---
    NUSIK: No, tak to je jasné...
    BATY
    BATY --- ---
    COYOT: Zátěžovým testem to podložené nemám. To, co mi určil garmin je ale hrozně nízko... To jsem se projel jednou do práce na kole a už mi píše, že jsem si splnil intensity minutes na týden, přitom jsem se ani nezpotil.

Kamarád, který je stejného věku jako já, stejné váhy, má o něco větší výkonnost, tam ale chodí pravidelně a pořád mu vychází to samé, tak jsem se inspiroval na více místech. Tzn. z těch jeho testů a pak podle toho, co mi navrhuje https://intervals.icu/ podle lactate threshold (garmin i intervlas.icu, obě platformy mi říkají, že mám lactate threshold 172, teď nově po LETAPE myslím 175 to vypočítalo).

Your threshold HR has increased by 3 to 175 bpm from 98% of 20m at 179 bpm

Takže jsem si na intervals.icu vyplnil HR max a threshold a použil jsem nějaký z těch presetů, co tam je, možná jen trochu mírně upravil... Takže změřené to nemám, ale myslím, že to bude více vypovídající než to, co tam vystřelil garmin...

NUSIK
    NUSIK --- ---
    ten tep ze zapesti holt pri vykonu bude vzdycky spis orientacni zvlast z mensich hodinek nebo nizsich modelu, kdo chce resit tep opravdu presne, ten by si mel koupit hrudak imo u tech hodinek opravdu zalezi, jak to ma clovek nasazeny, modelu atd.
    IV0
    IV0 --- ---
    Moje zkušenost je podobná. Jako cyklista jsem před dvaceti lety jezdíval 40min časovky, kdy jsem byl 34 minut v pásmu 194-200 tepů za minutu, s maximálním HR (změřeným u sportovní lékařky) 205.
    Teď chodím běhat (jsem obézní), podle hodinek mám max HR 194 a jsem schopen běžet 10 km za 54 minut a z toho být 45 minut v "červeném" pásmu tzn 176-188, což by nemělo být možné.
    COYOT
    COYOT --- ---
    BUCKOWSKI: Jj to by souhlasilo .. pocitově sem jel fakt v zone 4 .. byla rezerva na to přidat , dejchalo sem mi dobře , a vlastně sem ten interval byl schopnej odjet celej tak jak bylo určeno .. to, že tepy byly o 6-7 výše a už vlastně v zone 5 přisuzují třeba dehydrataci , a nebo právě horku .. mám vyppzorováno, že stačí k obědu řizek s br kaši a za 4 hodiny po obědě, když jedu domu z práce mám tepy po smaženým , nebo těžším jídle o těch 5 vejs , než kdyz si dam nějaký lehčí jídlo , polivku atd
    BUCKOWSKI
    BUCKOWSKI --- ---
    SWALLOW2: To je hodně neobvyklý výstup. Pokud naměříš tohle, tak bych měl 3 možná vysvětlení:
    a) měří to blbě
    b) výpočet max HR je blbě, a ty máš ve skutečnosti mnohem vyšší HR max (zrovna cyklisti to ovšem mívají naopak)
    c) pokud se objevují průvodní věci - jako malátnost, pocity slabosti - tak jít rovnou za internistou nebo kardiologem

Ale nejjednodušší by asi bylo zkusit (ne nutně hned koupit) jiný sporttester.

podle definice je zóna 5 opravdu maximální výkon srdce - (člověk by se tam bez sportu dostával velmi zřídka - útěk před predátorem, boj o život, finální část lovu) - ve sportu se jedná o maximální úsilí, které ani nejde udržet dlouhou dobu - přirovnání je sprint (ať už na kole nebo za běhu), pokud to srdce vydrží v této zátěži dlouho, tak se zjevně nejedná o maximální zátěž. Dlouhodobé vystavení takové zátěži není pro srdce nic dobrého. Je to jako u závodů ve sprintu u aut. Můžeš přetočit motor "do červenýho", ale nemůžeš se snažit ho tam držet minutu v kuse.

Ale stejně jako tady: COYOT: to taky nemusí znamenat nic zásadního. Ty zóny jsou orientační - nejsou přesně stanovený. Tzn, že posun posun o 3 - 5 úderů za minutu (což může být právě třeba aktuální sníženou kondicí nebo nesprávným výpočtem naprosto běžný) by 90% toho posunul už do zóny 4.
    COYOT
    COYOT --- ---
    Ja mám ty zóny takhle , naměřeno u Vojtechvskýhp před rokem … a min středu v tom peklo horku hodinový suggedted interval “tempo” .. výkonnost po loňským kovidu v prdeli .. a jako astmatikovi my ty horka fakt nesedí … 3ti aerobní zónu mam dle AeP do 148… 4tou do AnP 164 a 5tou 165 až 185 max… ten interval byl ojetej pocitově ve 4 .. dejchalo si mi dobře .. ale horko vyhnalo tepy na 170 průměrně na 1 hod intervalu ..

Když jedu na silnicce volně, tak 110-140 když výkon držím v zone 1-2

COYOT
    COYOT --- ---
    BATY: A zóny ti určil garmin sám, nebo je máš podložený nějakým záťežovým testem ?
    BATY
    BATY --- ---
    BATY: Oproti tomu o víkendu závod na silničním kole vypadal takto:

BATY
    BATY --- ---
    SWALLOW2: To musí jít.
    BATY
    BATY --- ---
    BATY: Když jsem jel dnes na gravelu volněji ke Keltovi na oběd a jen sem tam trošku někde přišlápnul, tak se nedostanu ani do zóny 4, sotva jsem líznul 3.

MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    A rt trendy by prave mel sledovat SW a v obou zde poslanych pripadech to zda se nedela dobre :)
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    BATY: No ale to jak rychle se tam dostanes je prave "znamka" kondice. Pokud se tam dostanes pomalu je to opravdu zona 5, pokud se tam dostanes rychle a urdrzis ji 50 minut v kuse. tak to neni ani 4ka.

Nicmene je to pouze ukazka, dulezite jsou trendy. Treba ujizdel policajtum na kole.
    SWALLOW2
    SWALLOW2 --- ---
    BATY: Tak podle veku bych max HR mel mit 175, empiricky mam 184. Takze asi to mam tak jak naznacujes, ale ja si na wahoo neumim nejak ty zony nastavit :(
    BATY
    BATY --- ---
    SWALLOW2: Takhle těžko říct, když člověk ani neví, co je to to nekonečno... Třeba oproti mně, máš ty zóny o jednu zónu posunutý: [BATY @ GPS sports tracking, ENDOMONDO, RUNKEEPER, SPORTS TRACKER, STRAVA, GARMIN CONNECT a další.. Garmin Fenix a další]

161-179 mám já zónu 4 a zóna 5 je 180 až 188, což je můj HR max. Do zóny 5 se dostanu jen při závodě a nebo náročném tréninku, FTP testu na kole a nebo nějakém sprintu na Zwiftu. Myslím si, že je blbost, abys byl z hodiny a 1/4, skoro 40 minut v zóně 5...
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    SWALLOW2: Nemas zdravotni komplikace jako ja? Napriklad u me dychaci aparat vede k tomuze preskocim zatez, korekci vahy a jdu rovnou do cardio, hard a nasledne se klepu na zemi se zvuky umirajici srnky.

Jinak to znamena ze to moc zenes, nebo neco meri blbe :) Tohle je nizsi je lepsi skore pri stejne aktivite. (Orientacne samozrejme)

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam