• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KROMANONKupujeme a prodáváme nemovitosti
    MARTYYNO
    MARTYYNO --- ---
    Ahoj, nemel by nekdo dobrou zkusenost a doporuceni na isnpektora pro provereni technickeho stavu domu pred koupi? Praha a jeji blizke okoli...
    CROONIE
    CROONIE --- ---
    Zdravím, náhodou někdo, kdo má zkušenosti s nákupem nemovitosti v Itálii?
    CUKI
    CUKI --- ---
    POLICKA: Z okolí znám několik případů. A nakonec to byla de facto tržní cena, protože se to táhlo léta a podmínky se hodně změnili. Většinou se všichni shodli na tom že to za to moc nestálo protože ta energie do toho vložená byla neúměrně velká té "slevě".
    POLICKA
    POLICKA --- ---
    Ahoj, chtěla bych se zeptat, jestli jste někdo kupoval nemovitost, která je stále v procesu odkupování od městské části, jako je tady popsáno v článku z roku 2012. Bývá toto schéma v Praze stále aktuální přibližně jako v citaci? Popřípadě zda se vyskytly nějaké zádrhely (PM)? Děkuji!

    "K nákupu nabízených bytů budou oprávněni pouze stávající nájemníci za přesně stanovených podmínek v souladu s přijatými zásadami. Cena bytu bude určena posudky znalců v oblasti oceňování nemovitostí, přičemž budou zváženy konkrétní vlastnosti, poloha i kvalita bytů. Nabyvatelům bytu pak městská část nabízí slevu až 40 % z ceny stanovené znalcem. Podle schválených zásad prodeje sleva 35% z kupní ceny zohledňuje skutečnost, že byty jsou prodávány jako obsazené. Další slevu 5% získají budoucí majitelé bytů při rychlém jednání."
    Šestka - noviny MČ Praha 6
    http://www.sestka.cz/2012/5/dalsi-najemnici-budou-mit-moznost-koupit-obecni-byt-od-prahy-6
    AREX
    AREX --- ---
    Vtipné. Z RK Sting se mi ozvali po teď po dvou týdnech, ze pry je ted strasne moc prodeju a "nestihaji" ... whatever :) Rekl jsem jim na rovinu ze na inzerci jsem uz domluveny s jinou RK, takze pripada v uvahu jedine primy odkup. Moc to neznelo, ze by ho to fascinovalo, takze si od toho nic neslibuju :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    AREX: Ne pokud nezajistí ne. Ale pokud by jsi prodal sám tak jim tu provizi dát musíš.
    Oni potřebují nějaké portfolio toho co prodávají, takže vezmou vesměs vše.
    AREX
    AREX --- ---
    CUKI: Nechápu tu logiku. Pokud jím prodej garáže nestojí za to, tak proč se ozývají když dám inzerát na bazos.cz? Ledaže je v tom fakt zakopaný pes, že budou chtít po mě provizi i když mi nezajistí prodej. Pak bych to docela chápal :) Budu rád, když mi to někdo vyvrátí, že to tak je, ale ta smlouva na mě působí právě tak.
    CUKI
    CUKI --- ---
    AREX: Už vidím jak tam poletí ten makléř kvůli garáži, když bude řešit ten den několik mnohem výnosnějších kšeftů :-) Zrovna od MM čekám už třetí týden na to až se mi ozve...
    AREX
    AREX --- ---
    CUKI: To zase vím, že když už jím to dám, tak to prostě pustím z hlavy a nechám to na nich a určitě nebudu shánět někoho sám. Spíš mi tam jde o tu podivnou formulaci, kterou chápu tak, že ani nemusí ten prodej dopadnout a přesto budou chtít provizi?

    Já teď hlavně řeším spoustu osobních i pracovních věcí. Nechci do toho ještě míchat smlouvání se zájemci. A dovedu si klidně představit, že mi někdo řekne, že to bere. Pojedu tam a dotyčný usoudí, že se mu nelíbí lokalita nebo flek na zdi a co já s tím udělám. Zbytečně tím akorát zabiju čas.
    CUKI
    CUKI --- ---
    AREX: Pokud uzavřeš jinde, musíš provizi zaplatit té realitce tak jako tak. Většinou se uzavírá na 3měsíce. A pak se prodlužuje a nebo se mění podmínky.
    Prodávat garáž přes realitku je fakt nesmysl. navíc tam nemusíš osobně po každé jezdit. Co na té garáži uvidí?
    AREX
    AREX --- ---
    Vyžádal jsem si od MM ať mi pošlou smlouvu, kterou s nimi budu podepisovat. Jestli tomu rozumím správně, tak je to právě exkluzivní smlouva a nemůžu oslovit jinou RK? Celkově mi připadá takové hodně právnické zakličkované, např. hned na začátku, že se zavazuju zaplatit provizi za "příležitost" ke kupní smlouvě. Nic o tom, že musí dojít k samotnému prodeji?

    Možná to zbytečně pitvám, ale jsem prostě na tyhle věci opatrný.

    AREX
    AREX --- ---
    KROMANON: Děkuji. Zatím to nebudu hrotit. Za týden to předám do MM a uvidíme co dovedou. Jak už jsem psal, je mi jedno jestli si tam narazí cenu navíc pro sebe pokud mě dají těch 450 co chci.

    Ono s tím hledáním kupce na vlastní pěst je to komplikované v tom, že nebydlím v Praze. To znamená, že bych kvůli každému kupci tam musel jet aby se podíval na tu nezajímavou kostku a pak mi řekl, že to nechce. To je strašně moc promrhaného času pro mě. To fakt radši ať si to řeší ta RK, která na to má lidi.

    Ze Stingu se už nikdo neozval, tak jsem to dál neřešil.
    KROMANON
    KROMANON --- ---
    AREX: z pozice makléře:
    Gaáž je relativně malý obnos a vlastně se tam (snad) nedá moc pokazit. Asi bych se nebál to prodat sám. Budeš se muset vypořádat s hordou RK.

    Pokud ti nevadí dát +- 50 RK, tak si vyber prostě slušného makléře, nepodstatno na společnosti. Pro Prahu ti jich doporučím klidně několik. I

    MO slušnej makléř bez smlouvy pracovat nebude a ani dneska dle zákona nemůže.

    Zkušenost se STING mám z místního trhu: hodně velká byrokracie při výkupu, extrémní nátlak, požadavky hromad různých lustrací. Spousta makléřů to tady snese a nakonec to dopadne, STING vždy zaplatí. U nás obchod nedopadl, protože to už bylo za hranou a zákaznice se zlomila a dál se s nimi odmítla bavit. Tím to nehaním, ale obrnil bych se trpělivostí. Skoro mám pocit, že se STING vyloženě transformoval na výkup a přímý prodej dělá minimálně.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    AREX: já dával nemovitost na bezrealitky a k tomu veřejně kontakt. Ozvala se řada realitek a chtěli exkluzivitu. Jasně jsem jim řekl že jí nedám dokud nepřijdou s konkrétním zákazníkem. A do měsíce bylo prodáno.
    AREX
    AREX --- ---
    CUKI: Já koukal jenom tak orientačně a viděl jsem právě většinu nad půl mega, obvykle víc. A vzhledem k tomu, že se mi na inzerát ozývali i běžný lidi (smsky), tak usuzuju, že to není nějak nasazená cena. Jestli si to RK prodá dráž, to už je na nich. Řekl jsem jim jasně minimum.

    Jenom ještě přemýšlím, jak je to s tou tzv. exkluzivitou. Když to začne inzerovat MM, tak jestli to může nabídnout i jinam. Klíčů mám celkem 4 kopie, takže tam není problém. Jen potom nevím jestli o sobě ty RK musí vědět vzhledem k tomu, že tam budou vodit lidi prohlídky.

    Bez realitky se mi do toho nechce. Vůbec nevím co to obnáší a jak se chránit proti tomu, aby mě někdo nepovedl. Jakože to přepíšu a pak nic nedostanu. Plus celkově i to papírování, smlouva... Kdybych se chtěl nemovitostmi živit, tak je to jiné a zjistil bych si to všechno, ale na ten jednorázový prodej to za to nestojí.
    CUKI
    CUKI --- ---
    AREX: Ty musíš hodně motivovat jinak je to dost problematická společnost. Pokud z toho budou mít ale několik set tisíc, tak jsou k nezaplacení.
    Dej to nejdřív na bezrealitky a pak uvidíš. Ale podle mě máš hodně velký voči. Díval jsi se kolik stojí podobné garáže v podobné lokalitě? Na tak drahou jsem dlouho nenarazil. Nemáš tam proud není to na tvém pozemku...
    AREX
    AREX --- ---
    Tak ze Stingu se mi doposud nikdo neozval. Pravděpodobně to je jak jsem si myslel, že ten můj inzerát našel nějaký brigádník a pak ten jejich "expert" usoudil, že to vlastně kupovat nechtěji.

    No už jsem se domluvit na příští týden na setkání s makléřem MMReality ať se o to postarají.
    AREX
    AREX --- ---
    CUKI: Děkuju moc. Takže v důsledku pokud nabídnou rozumnou cenu na ten okamžitý odkup, tak to bude pro mě nejsnazší. Pak dám vědět jak to dopadlo.
    CUKI
    CUKI --- ---
    AREX: To je otázka. Prostě máš navíc ještě jeden článek, který celou akci více komplikuje a prodlužuje. Moje zkušenost je taková, že realitní makléři toho o prodávané nemovitosti nikdy moc neví, jen mlží a jejich zájem je přímo úměrný případnému zisku. Levné nemovitosti, kde jejich procento zisku není nijak velké stejně jako tato garáž, je pro ně spíše na obtíž i když ti tvrdí opak. Jako kupující je většinou musíš dost dohánět k prohlídce, nebo se ti vůbec neozvou. Na jakoukoliv otázku ti stejně neumí odpovědět a musí kontaktovat majitele. Z odhadem z necelé stovky makléřů, které jsem měl tu čest poznat, nemá 95% ani základní stavebně technické a právní povědomí.
    Pokud na to nespěcháš a máš nastavenou cenu, tak jediné co tě bude limitovat je jejich většinou dost hrozná kupní smlouva udělaná dle nějakého vzoru, kde otrocky akorát mění základní údaje. Jakákoliv individuálnost je problém, protože to jde přes jejich právní oddělení, tedy další prostředník.

    Na druhou stranu nemusíš se o to tolik starat. Nemusíš dělat prohlídky a lepší kanceláře mají lepší inzerci. U bytů za několik mega se to už může vyplatit. Protože jejich navýšení ceny může být menší než jejich provize.

    U Prodeje nemovitostí za několik stovek tisíc, je to IMHO kontraproduktivní. Některé zájemce to akorát zbytečně odradí.

    AREX
    AREX --- ---
    AREX: Resp. abych to ještě upřesnil. Má vůbec cenu se zabývat přímým prodejem? Přijde mi, že pro mě jako nezkušeného to akorát přináší řadu rizik a horu práce navíc.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam