Zdravím, chci využít okurkové sezóny a zeptat se, jestli někdo máte osobní zkušenost s nafukovacím kajakem od Gumotexu Twist 1. Jsem nevodák, a jde mi o to, že jsem si jej v létě půjčil, abych si pojezdil po Dalešické přehradě (čili stojatá voda). Naivně jsem si myslel, že do toho sednu, začnu pádlovat a pojedu (podobně jako jsem kdysi sedl do kánoe a jela se řeka - jsem celkem sportovně nadaný). O to jsem byl překvapenější, že to v kajaku prostě "nešlo". Párkrát jsem zabral pádlem a už se začala stáčet špice, takže po pár metrech jízdy jsem se začal s vodou už jen prát, až jsem musel zastavit, vydechnout, ramena bolela. A takto jsem popojížděl a dřel dva dny. Ujet sto metrů byl vyčerpávající výkon. Nepřišel jsem na nic, co by to zlepšilo, ať jsem zkoušel pádlovat rychle nebo pomalu, hluboko nebo jen slabě pod vodou... Prostě na to, abych jel rovně, nezabralo nic, co jsem "selským rozumem" dokázal vymyslet.
Dodnes nevím, jestli byla chyba ve mně, anebo v kajaku. Pořád si říkám, že asi ve mně, a byl bych i rád, kdyby to tak bylo, protože ten kajak se mi jinak hrozně líbil i tím, jak je malý, lehký a přenosný (jsem cyklista a v pohodě jsem jej odvezl na zádech z Náměšti do Dalešic k vodě a rád bych to tak dělával i v budoucnu. Potřebuji ale pomoc/radu zkušeného vodáka, jak to s tím kajakem vlastně bylo. Jediné, co kajaku chybělo, byla spodní ploutev, která právě k držení směru má pomáhat. V půjčovně ji neměli a prý "to nikdy nikdo nepotřeboval". Tak nevím, jestli to nakonec bylo celé o tomhle, anebo jsem fakt dřevo a pomůže, když se naučím na kajaku pádlovat.
Ocením jakoukoli radu/zkušenost, rád bych si ten kajak na léto koupil a jezdil na něm, ale po té zkušenosti chci mít jistotu, že to, co jsem prožil, je jen mýma rukama.
Díky.