• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LYKANTROPPíšeme plnicím perem
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    Já používám inkousty SHEAFFER do LAMY per, SHEAFFER je jediný inkoust co píše normálně i do Moleskine diářů

No a do Watermanu používám Wateraman a do Parkerů Parker :-)

Pokud jde o Lamy, tak nevím jak inkousty, ale bombičky jsou v pohodě, ty používá naše malá do školy, koupil jsem jí "zmizíkovatelé", ty jsou speciálně dělané na to, že když je přejede zmizíkem, tak to zmizí :-)
    Ne že by ty normální nešly zmizíkovat, ale musí se to šudlit víckrát a pak to vypadá v sešitu blbě.
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    CLOVICEK: myslim ze to je dokumentní a ten od kohinoru maj vetsinou v paúirnictvi. ale diamine je asi setrnejsi
    CLOVICEK
    CLOVICEK --- ---
    MILAZAJICEK: mám na cestě nějaký čínský Hero, rozhodl jsem se po letech zkusit zase plnící, tak jsem vybral z těch nejlevnějších. Uvidíme, ten dokumentární inkoust snad seženu. Zítra se projdu po městě. Díky za tipy :)
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    CLOVICEK: dával jsem to kdysi do experta a jeho vlastnosti to nijak nezměnilo. to potažený je charleston :(
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    CLOVICEK: jestli to nechceš lejt do pera za x litrů tak bych se toho nebál. naplnis nebo dáš bombicku a jednou zacas proplachnes vodou. když se ti po pár měsících to pero nějak zásadně zanese že to nepůjde docistit tak koupíš za pár kaček nové. tak bych to řešil já pokud ti na odolnosti vůči vodě záleží nejvíc.
    CLOVICEK
    CLOVICEK --- ---
    MILAZAJICEK: no to jsou právě trable, kterým jsem se chtěl vyhnout. Případně máte zkušenosti, nebo nějaký tip na jiné psací potřeby? Mé požadavky jsou: tenká stopa, rychlé schnutí, voděodolnost a jemný otěr k papíru - a pentilkou zrovna psát nechci :-D Už jsem zkoušel i perové fixy s tenkými hroty. Tam ale většinou barva už propíjí na druhou stranu, což taky nemůžu potřebovat :(
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    Teď teda píšu tímhle :)

MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    CLOVICEK: Třeba ten dokumentní inkoust od Koh-i-noru mi totálně zalepil pero a to velmi rychle. Diamine mi zku..l Watermana. A i když jsem ho čistil a celé rozebral stejně mi v peru vzniká podtlak a pak musím občas zmáčknout bombičku nebo povolit konvertor. :(
    CLOVICEK
    CLOVICEK --- ---
    FRAKIRA: Díky za tip, poreferuju až jej seženu.
    NEPHIRUS
    NEPHIRUS --- ---
    ANT_39: Pripadne Sailor ma pekny nedokumentni vodeodolny inkousty.
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    ANT_39: poprvé po pěti letech -- ovšem s normálním inkoustem, že ano. A je možný, že i tak budu za prase ;)
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    FRAKIRA: Ha, o tom jsem nevěděl! Dívám se na to, působí to, že ty registrar's inky mají větší nároky na údržbu pera, ale jinak se podle reportů lidí chovají "normálně". Ta údržba má spočívat v podstatě v tom, že to pero člověk pořádně propláchne vodou jednou za pár refillů (já to dělal poprvé po snad pěti letech koncem loňského roku), a třeba jednou ročně to nechá odležet v nějakém detergentu, aby se vypláchly sedimenty atd.

Zkusím to koupit, dochází mi lahvička inkoustu, tak je to dobrá příležitost :)
    FRAKIRA
    FRAKIRA --- ---
    CLOVICEK: registrars ink (permanent, waterproof), neboli dokumentní inkoust. Prý víc opotřebovává pero, ale netuším, nemám zkušenost.
    CLOVICEK
    CLOVICEK --- ---
    Ahoj, zkoušel jsem googlit a tady filtrovat, ale nic kloudného jsem nenašel. Jsem trošku úchyl na psaní rukou, jako asi tady většina. Posledních pár let jsem měl nejoblíbenější klasické číňany za 9 kč, jen mě štvalo, že se často lámou a ne všechny mají úplně stopu a otěr podle mých představ. Chvíli jsem používal keramiku, dokud mi na napsané poznámky neukápla voda. Rozpité k nepřečtení. Ten samý problém jsem tedy řešil i s plnícími pery, které jsou na psaní úplná lahůdka, ale vlhko je zabiják. Prý mají existovat inkousty, které se vodou nerozpijí. Bohužel jsem nikde nic nenašel, nikdo to v popisech inkoustu neuvádí. Jsou tedy nějaké dostupné? Díky
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    FRAKIRA: Opravdu nevidím důvod, proč v dnešní době trvat na plnicím peru. ..... No, trvat se na tom nemusí, to je jasné, ale ten kdo píše plnícím perem se naučí psát "lehkou rukou". Tornado, Stabillo Easy a další - u těch tlačení nevadí. takže pak je písmo proryté až na druhou stranu papíru. Tohle s plnícím perem dělat nejde. No a plus správný sklon a držení ruky, když člověk drží plnicí pero špatně, tak pero nepíše. Nebo píše blbě.
    Když se naučí psát plnícím perem, tak pak netlačí ani na propisku.

Mě je celkem fuk čím je ve škole učí psát, ať to klidně rejpou pazourkem do kamenných destiček :-) my se ve škole učili psát napřed tužkou a pak plnícím perem (tam kam chodí naše malá je to stejné). Mě to psát naučilo a vášeň pro plnící pera mě drží dodnes a naše malá má taky raději plnící pero, už má dvě vlastní pera a dva Parkery (Jotter a Vector) co má po mě. Akorát jsem jí tam dal M hroty, místo F, co na Parkerech používám já (na Lamy a Waterman perech používám EF)

A teď mě otravuje, že jí mám koupit bombičky do Faber-Castellu, že má jenom jednu náhradní :-)
    FRAKIRA
    FRAKIRA --- ---
    LEON_KOWALSKI: Moje "velká" (třeťačka) používá stabilo easy, pelikan twist nebo griffix (momentálně třetí stupeň z toho 4-krokového učícího systému a asi na čtvrtý nepřejdeme). Plnící je jen ten pelikan twist a už i ten u nás přestali prodávat jako plnicí a prodávají verzi s tuhou (nedívala jsem se, jestli se vyrábějí obě verze, nebo už jen ta novější), jako mají ta zbylá pera. Neřeším - s těmi pery má správný úchop tak jako tak a myslím, že hlavní důvod, proč psali prvňáci plnicím perem je právě to, že je u nich důležitý úchop a sklon držení.
    Jinak mám pocit, že Verunka má plnicí pero jako jediná ve třídě (je jí to jedno - máma píše plnicím, tak může klidně taky).

Kája (prvňačka) dostala předevčírem ve škole slavnostně tornado (voňavé :-D) a vyměnit ho můžeme, ale ona z něj má strašnou radost a celá třída bude mít stejné, tak jí ho asi nechám.

Opravdu nevidím důvod, proč v dnešní době trvat na plnicím peru.
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    jj, naše malá ve škole (1 třída) naštěstí taky píše plnícím perem. Učitelka zamítla Stabilo Easy, takže naše malá teď píše LAMY ABC a střídá to s FABER-CASTELL SCRIBOLINO .... a kupodivu ji to strašně baví, prý lepší než tím Stabilem :-)

tohle je to Stabilo Easy
    NTR23
    NTR23 --- ---
    Zatímco u první dcery učitelka prosazovala v první třídě tornádo, tak u druhé dcery (jiná škola) trvá na plnicím. A já jásám.
    VLCACKA
    VLCACKA --- ---
    NTR23: Testovala jsem, boží prcek, ale to šroubování...
    NTR23
    NTR23 --- ---
    Zamiloval jsem se.
    Černé, jednoduché, krásné.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam