• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LYKANTROPPíšeme plnicím perem
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    MILAZAJICEK: Tak já mám jen tenhle Parker I.M. a zatím jsem ho nečistil, mám ho teprve dva měsíce...i když možná bych asi měl...
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    Jak často pera cistite? Já tak jednou za půl roku všechna pera rozeberu vyčistim a toho porůznu usazeného inkoustu je tam hromada. Zacal jsem s tím když mi watterman prakticky úplně přestal psát. Bylo hodně zaneseny ale od ty doby úplně v pohodě.
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    Zajimavy, netusil jsem, ze znackovy pera budou mit ten problem taky.
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    NEVILL: Je zajímavé, že jiné Parkery mi to (vysychání) nedělají (Jotter, Vector). U toho Urbanu, jak mi začal protékat inkoust - ono je možné že to spadlo naší malé na zem, někdy si půjčuje moje pera. A tenhle Parker jsme měl jako "provozní" pero na stole ..... teď ho nahradilo Lamy Safari :-)
    Ten Urban jsme vyhodil, ale moc líto mi ho nebylo, právě kvůli tomu vysychání.
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    LEON_KOWALSKI: Copak o to, v tom propojení mi naštěstí nepouští, ale ten hrot nějak příliš rychle a snadno vyschne. Co jsem tak zkoušel hledat na googlu, našel jsem názor že za to do jisté míry může taková nenápadná větrací dírka co je pod klipem, i když prý to má sloužit tomu aby po nasazení víčka nenastal podtlak a nevytekl tam inkoust...
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    NEVILL: no, tak tuhle zkušenost mám (měl) z Parker Urban (už dost starý). A je jedno jaký inkoust použiju. Minulý týden jsem ho vyhodil.
    Navíc začal propouštět inkoust tam kde neměl (jak je napojení stríbrné na černou)

ANT_39: právě že když je to zavřené.
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    ANT_39: Když ho mám zavřený a nějakou dobu nepoužívám. Pomůže jedině když ho řádně protřepu. On bude jistě taky problém to že s ním píšu poměrně málo, jen pár krátkých poznámek za den...
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    NEVILL: To kdyz mas otevreny, predpokladam? Jestli jo, tak to mi vysycha vsechno, a IMHO je to neresitelne. Dole pisu o tom, kdyz to pero nechas zavreny a nejakou dobu ho nepouzivas.
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    ANT_39: Když už je řeč o tom vysychání, před dvěma měsíci jsem si koupil Parker I.M. a vysychá teda dost rychle, stačí pár hodin a pak abych to řádně proklepal než začne psát...možná že Lamy nebo Diplomat by asi byla lepší volba...nebo jestli je to problém že by hrot F vysychal snadněji...nevím no...
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    ANT_39: Jak jsem psal tady, koupil jsem asi pred rokem par nahodnych per, a prvni dojmy z "Jinhao 599" tamtez zminuju.

Mimo to mi prislo "Luo Shi 583". Je to celkem tezke kovove pero, pusobi robustne, dobre se drzi, pritom je tenke a celkem elegantni. Pise v pohode, hrot je tenky a kratky, zadnou flexi neda a nejsem si jist, jestli pojem "reverzni psani" u toho hrotu dava smysl. Na termopapir jsem s nim jednou mel obtize, aby se chytilo. Pero je cerne, jsou na nem cinske napisy a v klipu je jakejsi faux drahej kaminek, takze je velice zrejme, ze to neni zadna haute couture plnicich per. Taky se strasne snadno odrelo a zpod cerne lakovane vrstvy zacala lezt podkladova ocel. Ze vsech techhle duvodu (robustni pero, co pise OK, plus ten punkovej vzhled) me to pero hrozne bavi. Vetsinu roku jsem ho s sebou nosil jako cestovni psaci nastroj.

Posledni, co mi prislo, bylo Hero 616, coz byl po vsech strankach smejd, kterej jsem asi za tyden vyhodil do kose.

Vsechny tyhle pera maji spolecne, ze desne snadno vysychaji. Kdyz jsem se po pul roce nepouzivani vratil k Lamy a cekal jsem velke problemy, nenastaly _vubec_ _zadne_. Proste jsem ho vzal a psalo. Podobne s Diplomatem, ktery jsem po mesicich nepouzivani otevrel vcera. Musel jsem ho trochu krisit, mel skoro prazdnou banku, ale chytil se snadno. Rozdychat ty cinany je hroznej problem, po Vanocich se vratite do kanclu a musite slozite rozepisovat.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    WIRUSS: jojo, taky už mám trochu závislost na čekání na balíčky :)
    WIRUSS
    WIRUSS --- ---
    REDSNAKE: zase to vždy potěší, když člověku přijde balíček a jelikož cena je vždy do 100 tak si to může dávkovat ;-)
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    WIRUSS: Díky, díky! Ojojoj, trochu se obávám, že jsem otevřel Pandořinu skříňku na drobáčky :D
    WIRUSS
    WIRUSS --- ---
    REDSNAKE: Jinhao X450, Jinhao X750, Picasso 916, pokud chceš vlhčí stopu, počítej spíše s M hrotem...
    PALUSHA
    PALUSHA --- ---
    REDSNAKE: Co třeba naprostou klasiku Pilot 78g? :) Případně nějakého jiného Pilota (momentálně oblibuji Kaküno) :)
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    Ahoj, vy mě asi ukamenujete, ale zkusím se přesto zeptat. Nebyl by tip na nějaké plnící pero z aliexpressu nebo alternativní čínské stránky? Něco co funguje za pár doláčů..? Že bych třeba nemusel vyšlapávat cestičku.
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    AETHER: Jejich F hroty jsou teď nově jako jejich staré EF. Zkoušel jsem to včera. Myslím že to je nová série hrotů.
    Jak jsem psal - nové Lamy F dělají stejné linky jako staré Lamy EF a Waterman EF. Například Parker Urban a Vector, oba hroty F, dělají zřetelně silnější linky než Lamy F.
    Ale opravdu viditelně. Vedle sebe je to spíš jako F a M hrot, než jako dva F hroty.
    Zkoušel jsem to v Leuchtturm 1917 zápisníku.

Podobně to má Sailor. Jejich F je na úrovni EF Lamy a Watermana a Sailor EF se nedá srovnat.
    EF od Sailora, to je tenké už i na mě :-)
    AETHER
    AETHER --- ---
    LEON_KOWALSKI: to už je nějakou dobu... stejně myslím od těch tenčích hrotů ustoupil Cross. Nicméně u obou značek funguje, že když chceš psát tence, zarotuješ perem podél osy hrotu o 90-180°
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    V souvislosti s nákupy Safari (předtím pro malou, teď pro mne), jsem zjistil, že přestali (Lamy) dělat hroty EF. Teď jsou jejich nejtenčí F. Ale asi udělali něco s tloušťkou, protože aktuální F píše stejně tence jako moje staré EF. Oproti F hrotům co mám na Parkerech je to viditelně tenčí.
    Já měl doposud na všech Lamy perech EF, teda až na to poslední, tam je už F. A taky naše malá má F, ale tam jsem ani o EF neuvažoval. Do jejich písanek ve druhé třídě je F akorát :-)
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    jo a ještě jsem si tam vzal rovnou i popisku, protože je někdy potřeba, takže jsem koupil Lamy Logo Black, protože k němu mám Lamy Logo Black pero

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam