• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LYKANTROPPíšeme plnicím perem
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    ANT_39: Když už je řeč o tom vysychání, před dvěma měsíci jsem si koupil Parker I.M. a vysychá teda dost rychle, stačí pár hodin a pak abych to řádně proklepal než začne psát...možná že Lamy nebo Diplomat by asi byla lepší volba...nebo jestli je to problém že by hrot F vysychal snadněji...nevím no...
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    ANT_39: Jak jsem psal tady, koupil jsem asi pred rokem par nahodnych per, a prvni dojmy z "Jinhao 599" tamtez zminuju.

Mimo to mi prislo "Luo Shi 583". Je to celkem tezke kovove pero, pusobi robustne, dobre se drzi, pritom je tenke a celkem elegantni. Pise v pohode, hrot je tenky a kratky, zadnou flexi neda a nejsem si jist, jestli pojem "reverzni psani" u toho hrotu dava smysl. Na termopapir jsem s nim jednou mel obtize, aby se chytilo. Pero je cerne, jsou na nem cinske napisy a v klipu je jakejsi faux drahej kaminek, takze je velice zrejme, ze to neni zadna haute couture plnicich per. Taky se strasne snadno odrelo a zpod cerne lakovane vrstvy zacala lezt podkladova ocel. Ze vsech techhle duvodu (robustni pero, co pise OK, plus ten punkovej vzhled) me to pero hrozne bavi. Vetsinu roku jsem ho s sebou nosil jako cestovni psaci nastroj.

Posledni, co mi prislo, bylo Hero 616, coz byl po vsech strankach smejd, kterej jsem asi za tyden vyhodil do kose.

Vsechny tyhle pera maji spolecne, ze desne snadno vysychaji. Kdyz jsem se po pul roce nepouzivani vratil k Lamy a cekal jsem velke problemy, nenastaly _vubec_ _zadne_. Proste jsem ho vzal a psalo. Podobne s Diplomatem, ktery jsem po mesicich nepouzivani otevrel vcera. Musel jsem ho trochu krisit, mel skoro prazdnou banku, ale chytil se snadno. Rozdychat ty cinany je hroznej problem, po Vanocich se vratite do kanclu a musite slozite rozepisovat.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    WIRUSS: jojo, taky už mám trochu závislost na čekání na balíčky :)
    WIRUSS
    WIRUSS --- ---
    REDSNAKE: zase to vždy potěší, když člověku přijde balíček a jelikož cena je vždy do 100 tak si to může dávkovat ;-)
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    WIRUSS: Díky, díky! Ojojoj, trochu se obávám, že jsem otevřel Pandořinu skříňku na drobáčky :D
    WIRUSS
    WIRUSS --- ---
    REDSNAKE: Jinhao X450, Jinhao X750, Picasso 916, pokud chceš vlhčí stopu, počítej spíše s M hrotem...
    PALUSHA
    PALUSHA --- ---
    REDSNAKE: Co třeba naprostou klasiku Pilot 78g? :) Případně nějakého jiného Pilota (momentálně oblibuji Kaküno) :)
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    Ahoj, vy mě asi ukamenujete, ale zkusím se přesto zeptat. Nebyl by tip na nějaké plnící pero z aliexpressu nebo alternativní čínské stránky? Něco co funguje za pár doláčů..? Že bych třeba nemusel vyšlapávat cestičku.
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    AETHER: Jejich F hroty jsou teď nově jako jejich staré EF. Zkoušel jsem to včera. Myslím že to je nová série hrotů.
    Jak jsem psal - nové Lamy F dělají stejné linky jako staré Lamy EF a Waterman EF. Například Parker Urban a Vector, oba hroty F, dělají zřetelně silnější linky než Lamy F.
    Ale opravdu viditelně. Vedle sebe je to spíš jako F a M hrot, než jako dva F hroty.
    Zkoušel jsem to v Leuchtturm 1917 zápisníku.

Podobně to má Sailor. Jejich F je na úrovni EF Lamy a Watermana a Sailor EF se nedá srovnat.
    EF od Sailora, to je tenké už i na mě :-)
    AETHER
    AETHER --- ---
    LEON_KOWALSKI: to už je nějakou dobu... stejně myslím od těch tenčích hrotů ustoupil Cross. Nicméně u obou značek funguje, že když chceš psát tence, zarotuješ perem podél osy hrotu o 90-180°
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    V souvislosti s nákupy Safari (předtím pro malou, teď pro mne), jsem zjistil, že přestali (Lamy) dělat hroty EF. Teď jsou jejich nejtenčí F. Ale asi udělali něco s tloušťkou, protože aktuální F píše stejně tence jako moje staré EF. Oproti F hrotům co mám na Parkerech je to viditelně tenčí.
    Já měl doposud na všech Lamy perech EF, teda až na to poslední, tam je už F. A taky naše malá má F, ale tam jsem ani o EF neuvažoval. Do jejich písanek ve druhé třídě je F akorát :-)
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    jo a ještě jsem si tam vzal rovnou i popisku, protože je někdy potřeba, takže jsem koupil Lamy Logo Black, protože k němu mám Lamy Logo Black pero

LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    doplnil jsem zase barevnou řadu Safari ..... a to jsem původně šel jenom koupit Lamy zmizíkovatelné bombičky pro dceru do školy :-)

Lamy safari Shiny Black

LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    Včera jsem si koupil inkoust (Sheaffer, moje oblíbená značka), dneska dostane Waterman Hémisphère nový konvertor a hned i nový inkoust :-)

VLCACKA
    VLCACKA --- ---
    PVO: Ona je sundavací a zas tam dací, to spíš pro případ, že by to člověk nosil v kapse u košile třeba.
    PVO
    PVO --- ---
    VLCACKA: díky za info, mě se právě líbí, že je bez spony. tak mám asi jasno:)
    VLCACKA
    VLCACKA --- ---
    WIRUSS: Jasně, jenže mně se nechce kupovat patnáct per, než se trefím, protože jsou to jen krámy navíc.
    WIRUSS
    WIRUSS --- ---
    Osobně mám asi 15 per ebaye či Ali, některé vypadají super, ale s kvalitou hrotu je to horší, dost často ho musíš upravit, mají problémy se startem a jsou špatně utěsněná tak vysychají. Na všech si skoro všimnu nějakého toho zmetku, který u kvalitních per nenajdeš, nebo to rovnou reklamuješ...

Ale pokud porovnám, jak se píše s pery od Lamy Al-Star a Safari, tak třeba Jinhao x450 i x750 je hrotem zadupávají hluboko do země, jen je třeba nají jedno lépe těsnící, ale za cenu jednoho plasťáku člověk pořídí 15 per a jedno si vybere ;-)
    VLCACKA
    VLCACKA --- ---
    ANT_39: Když jsem tuhle dostala pár Jinhao 250 a zkusila, pro jistotu natankovala Montblanc Winter Glow, ať to má teda pořádný mazadlo, tak byl při tahu cítit lehký odpor, který u hladších hrotů prostě není a to pero má lítat po papíru jako hrudka másla po rozpáleným teflonu. Na druhou stranu kopie Lamy od Lanbitou píše jedna báseň.

Přesně proto jsem psala hit or miss. Je to sázka do loterie, když budeš mít štěstí na dobrej kus, paráda, ale u těch serióznějších značek by to neměla být ruská ruleta, ale "koupím pero za určitý obnos, takže chci načepovat a psát a ne dobrušovat hrot nebo někde něco narovnávat" u 99,9% kusů. A pokud trefíš 0,1% šmejdstva, mít to kde reklamovat.

U jednoho Jinhao mi úplně vypadl feed z úchopu a musela bych to slepit vteřiňákem, aby to zase fungovalo, tak jsem se na to vyprdla a hrot použila do J. Herbina kde jsem si ten původní zneuctila. Pak mám dvě Lanbitou 3009, to jsou taková pidibrčka a jedno vysychá, druhé píše tak den dva a pak zdechne.

Obecně mi vadí i nemožnost moc vybírat hrot, buď je M nebo F a přes to vlak nejede. Nebo jsem neměla štěstí. Třeba Lamy je super kvůli výměně hrotů skoro u všech modelů a mé oblíbené Kaweco má nabídku od EF do B a za sedm stovek pero ze zlatým hrotem, což není na krásu, ale na výdrž. Velkým a příjemným překvapením pro mne byl třeba FranklinCovey Freemont, který stojí kolem šesti set a píše jako mnohem dražší pera. Jen má šířku hrotu pouze M.

Já se pak teda začala specializovat na starožitná pera, ale teď co jsem si oblíbila Kaweco, tak poslední tři pera jsou zase moderna, ale to už je otázka estétství, protože dělají hrozně hezkou modrou a navíc dva typy v této barvě transparentní.
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    VLCACKA: Jo, verim tomu, ze znackovy pera budou mit konzistentnejsi dilenske zpracovani, ze tam nebudou nahodny smejdy. Plus pravda je, ze vetsina z nich proste _vypada lip_. Mezi "velkyma" znackama je vic per, ktery maji dotazeny styl. Vsak jsem tu psal, ze z rady tech Jinhao ten levnej plast couha jak slama z bot.

Ale ten komfort psani mi neni moc jasnej. Je treba rozdil mezi entry-level pery typu Lamy Logo, Diplomat Traveller a "vyssi tridou"? Treba kdyz tim Lamy pisu reverzne, tak tam je ostra degradace komfortu. Ale ten cinan pise, nedavnos tu pouzila slovo "fanfarove" :) Mozna jsem mel kliku na kus.

To sberatelstvi chapu, poslednich par tydnu temer denne sjizdim e-bay :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam