• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WOJTYLAE.D.C., tašky, batohy, urban tacticool , urban survival, urban gear, jak přežít v džungli velkoměsta i výlet k babičce
    EZOP
    EZOP --- ---
    EZOP: Eeee CORDURA
    EZOP
    EZOP --- ---
    Jak tu debatujete o materiálech bagů, tak jsem si před lety koupil tašku na kolo (zacvakávací na bromptona) a říkám si hmmm pěkný materiál.. po letech každodenního nošení koukám uvnitř na cedulku CORE DURA. Za mě výborný materiál. Taška vypada pořad perfektně.
    EZOP
    EZOP --- ---
    EZOP: Ještě upresnim, Tasmanian Tiger Modular 30.
    EZOP
    EZOP --- ---
    Mě dost bere tenhle..

KRISKA
    KRISKA --- ---
    AZIM: tak ale hodne vyrobcu pouziva tyhle odlehceny matrose a takovou zaruku neposkytuji a i pokud ano, posles bagl do riti, mesic ci vic na nej budes cekat a mezitim co... muj bagl se s jehlou setkal na mnoha mistech, treba kdyz me v jesenikach prorazila z tunylku utekla kovova vyztuha i zadama a zacala me dloubat do zadku. Mohla sem jet dom, mohla sem se nechat dost bolestive dloubat 60 kilaku nebo sem to mohla vyresit na miste. No zvolila sem variantu, diky ktere sem si ty 2 dny proste paradne uzila.

Jinak sama mam 4 ospreye, nedam na ne dopustit a do neceho tezkotonazniho bych uz nesla, presto dle me plati obecne, co sem napsala, bud na to musis byt hodnej, nebo pocitat s nizsi zivotnosti u tech lehcich materialu - hlavne v problemovych mistech - nebo to bude tezky, ale vydrzi to apokalypsu.
    AZIM
    AZIM --- ---
    KRISKA: mno a prave proto je osprey cool, mas mit dozivotni zaruku na material a praci, pokud rupne siti, selze matros tak reklamovat za novy kus, vubec bych do toho nezkousel pichat jehlou ... otazka jak se k tomu postavi v obchode, zatim je muj osprey prakticky netknutej a to prosel rumunsko, korsiku a slovinsko + tak 100 dni ve skalach v CR
    KURE
    KURE --- ---
    NAVARA: prijde mi že se zoufale míjíme.
    OC se ptal na batoh na vejlet, mensi nez ten který má.
    tvoje reakce byla volně parafrazuji: "myslim že turisticky batohy nic nevydrzi"
    Já jsem tento typ reakce kritizoval.
    Jen a pouze mě zajímala data a fakta k výše zmíněnému tvrzeni. Jediný(á) který přednesl jakýkoliv relevantní údaj je KRISKA:
    A pak už se mě snažíte přesvědčit že taktickej batoh vydrží víc než turistickej. O tom přeci nikdo nepolemizuje.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Připadá mi, že dneska lidi ty UL materiály vyloženě chtějí – stačí se podívat někde na diskuze, kde lidi honí gramy – je to trend a výrobci chtějí prodat, tak se přizpůsobili. Což mě sere, protože bych nejraději nové vymakané střihy a vychytávky, ale v robustnějším provedení…
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    KURE: "neřekl jsi z jakýho duvodu? " .. a tohle je co? "se docela bojim, ze se driv nebo pozdeji prodre "
    aktualni stav po cca roce pouzivani, normalni vikendovy vandry, zadny skalnaty hardcore: http://neaxi.cz/FTP/osprey_atmos_1yr_after.jpg
    ta odrena cast uz je misty skrz a jde nahmatat ten nylon pod tim
    proste je videt, ze driv nebo pozdeji, se ta konstrukce ven prodre a jediny co prodlouzi zivotnost je dat si bacha, aby se to moc netahalo, kdyz batoh stoji na zemi (bez ohledu na to jestli v lese nebo v MHD)
    ted jeste premyslim, jestli bych treba nemohl vytisknout TPU nozicky nebo neco podobnyho a akorat je menit za novy, jak se budou opotrebovavat
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    KURE: mám DragonEgg na takové to denní… nošení (budu nahrazovat za civilněji vypadající - zvolil jsem blbou barvu a chci spíše něco, co mi umožní náklad rozložit po celé výšce, kandidátem je primárně Vertx, ale okouknu i ten TAD),
    na větší nošení Protech Conflict - do kterého narvu i nesmyslný objem (nevěřím tomu, že má jen 30L :), včetně pušky se složenou sklopkou (tj. hrany a čouhající železo), krabic střeliva, případně jiného materiálu, že batoh jde sotva zapnout;
    a 5.11 Messenger, z doby kdy jsem chtěl mít něco civilně vypadajícího a nošené přes rameno jako kabelu, abych neměl batoh - to už mne přešlo, takže mám jen kvůli civilnímu vzhledu :)

Ve finále chci obnovit tento vozový park za jeden EDC batoh - viz. výše a jeden tří+ batoh, kdy už je ten Protech dost na hraně, pokud tam nacpu i zmíněné hračky.
    Také nemám auto a půjčovat si ho z carsharingu pro přesun pár věcí nemá smysl, takže jo občas v tom nosím i těžší věci sockou, do tech 20kg to bude.

Všechny ty zmíněné batohy vypadají stále "skoro jako nové" - krom pár vyměnených táhel na dragoneggu a trochu odřených vršků popruhů (je nejčastěji nošený, včetně "narvání až po střechu") nejeví známky poškození.

KURE: Ano, přiznávám, že při ceně těch batohů, které si nezadají s těmi taktickými, nemám moc chuť testovat jejich výdrž :)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ja vam do toho vstoupim, ale s takovym skaredym zachazenim je treba cordura (jak maj stary gemmy, ty zna snad kazdej pro predstavu) totalne neznicitelna a ty odlehceny matrose samozrejme neznici prvni vetev nebo oder o skalu, ale rozdil v odolnosti a vydrznosti tam proste je. 13 letej corazon z cordury na denni tahani skola/prace/nakupy/obcas vylet vypada jako novej staci vyprat, coz se o 5 let starym osprey kestrelu (a to neni uplne odlehcenej jako treba modely talon, exosy a tak) tahanej prumerne 1-2x mesicne na vikend rict neda, prodreny dno (jeste ne uplne dira) ale uz to chtelo trochu pece a zaplatu v tech hodne namahanych mistech, jinak porad paradni stav na zbytku, potrhana sitka na zadech (staci kus jehly a netrha se dal) ale proste je to fakt, ze bud na nej musim davat vic pozor, anebo jeho zivotnost bude pouze par let.

ten rozdil tam je predevsim v tloustce toho materialu, cim tensi, tim driv se opotrebi/odre/propichne a je uplne jedno ze jinak je to stejnej typ tkaniny. 100g merino taky nevydrzi to samy co 290g a je to z ty stejny ovce...
    KURE
    KURE --- ---
    VACA: ta "tenoucka tkanina" JE nylon.
    Ja kaslu na osprey, mluvil o nem OP. to co rikam splnuje kazdy mainstreamovy batoh lepsi znacky.
    Osprey neni ultralite. esli chces videt ultralite gear najdi si cuben fiber. treba zpacks https://zpacks.com/products/nero-backpack
    (imho stejne ujety, jako tacticool, jen druhym smerem)

ty mas pocit ze delas se svym batohem neco vyjimecnyho, a ze musis mit super odolny monstrum.
    ale podle toho co povidas, je to to, co normalne dela s batohem kazdej. cim vic o tom mluvíš, tim vic je to zřejmý. preplnujes ho, vesis na něj věci zvenku, když je potřeba šlehneš s tim do marastu. to je normalni zivot batohu. fakt.

ale jadrem nasi debaty je, alespon z me strany, to, že (zacal s tim teda NAVARA:) nemate ani páru o tom, co batoh vydrzi a co ne, jen dokola opakujete "mám pocit" a " na me to pusobi". A proti tomu sem se ohradil.

a jeste jedna vec mi zarazi, proc myslis ze tvuj nylonovej batoh je odolnej proti propálení ohněm?
    (na rozdil od turistickych nylonovch batohu?)
    VACA
    VACA --- ---
    KRITAU: ja batoh neschanim. S tim co mam jsem docela spokojenej :) Ani nevim kdo byl puvodni tazatel sakra..
    ale jinak znovu opakuju, rozhodne netvrdim ze by osprey byl shit. To urcite neni a taky neni z nejlevnejsich. Jsou to urcite super ultralehky batohy co dost vydrzej a maj asi i dobrou ergonomii, to bezpochyby.
    Jen si nemyslim ze jsou vhodny uplne pro vsechny aktivity. Jako velkej turistickej batoh urcite super. Ale asi bych se s nim drzel dal od ohne kvuli jiskram.
    Ale jako edc odrhovadlo ja osobne preferuju vetsi variabilitu a zvysenou odolnost. Ale to uz je vec vkusu a preferenci kazdeho soudruha:)
    Nicmene na nejaky aktivity, napr nejakej divocejsi urbex apod bych ho ja osobne nedoporucoval... Nevim, je to jenom muj pocit.
    Pravda je ze ja mam od ospreye jenom tzv "stuff sacky"..
    KRITAU
    KRITAU --- ---
    VACA: Koukni na Deuter Guide - to je právě batoh, kterej nosej horolezci a je pravidelně odíranej o skálu. A působí i houževnatějš než Osprey.
    VACA
    VACA --- ---
    KURE: Tak urcite, ta tenoucka tkanina s ripstop mrizkou (proc tam asi je tam mrizka, zejo?) je urcite stejne odolna jako balistickej nylon nebo cordura. Ze me to nenapadlo hned..

Ja nerikam ze sou osprey spatny nebo ze se roztrhnou o prvni vetvicku. Ale jsou proste delany primarne jako ultralehky.
    Imho nejde srovnavat odplnost ultralehkyho batohu s hewy duty gearem. Proste jsou aktivity u kterejch bych si s ospreyem nebyl tak jistej. Imho je trochu rozdil skala na ferratu, a nebo trcoci draty, rozbity sklo apod.

Ja mam TAD Fast pack litespeed. Myslim ze jsem ho sem tu uz dokonce i daval..
    ale ja ho nemam jenom kvuli odolnosti, ale taky kvuli variabilite. Kazdou chvili na nej vesim ruzny stativy a dalsi veci. Ktery navic musej bejt dost napevno protoze kdyz s tim jedu treba na motorce tak nechci aby se mi na tom cokoli bibmalo apod.
    Dalsi muj duvod pro nej byl ze ma uzkej profil. Nesnasim batoh co mas jak bakuli. Tenhle drzi tvar a je celkem placatej i kdyz ho narvu ze skoro nejde zavrit. To je dalsi vec ze batoh nezridka kdy dost pretezuju, ve smyslu objemu co do nej narvu. Nejsem si jistej jak dlouho by mi pri mojem uzivani vydrzelo siti v ty tenky tkanine.. Ale vetsi batoh nechci, kdyby jsi mi chtel poradit at si poridim vetsi a nepretezuju svuj. Potrebuju kompaktni zavazadlo.. A to je na nem prave pecka, ze ho narvu k prasknuti, a von furt drzi tvar a je plochj, vubec to na nem neni videt ze sem ty zipy sotva zavrel...

Ale nebudu rikat ze je nejlepsi na svete. To rozhodne neni. Ani nemuze, protoze to uz je osprey prece :D
    KURE
    KURE --- ---
    VACA: pro zacátek, jaký to batoh máš?
    lidi co lezou ve skalách a na feratech nosí co?
    Jo ty tenoucky batůžky o kterých si myslíš že se roztrhaj o větévku nebo opřením o zeď.
    víš že jsou to vsechno principielně stejný ripstop nylonový tkaniny, žejo.

QWWERTY: posledni dobou si davas pozor.... neřekl jsi z jakýho duvodu? rozpadá se?

Ještě jedna taková uvaha, školní batohy pro děti. Typicky subpar material a zpracování. nosí těžky naklady, denně, děti to nešetří a šlehnou s tím kdekoliv a kdykoliv. Přesto drží.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    ad. Osprey a vydrz, kdyz uz se diskuzi odklonime od tacticool/urban
    mam 50 l atmos (chtel jsem prohnuty zada, protoze zpoceny leto..) a posledni dobou si uz i davam pozor, jak ho pokladam na zem, protoze ackoliv je ta tkanina okolo konstrukce dole zesilena a pocita s tim, ze bude vic namahana, tak se docela bojim, ze se driv nebo pozdeji prodre
    takze jak rika VACA - nemuset brat ohledy na vybaveni spoustu veci ulehcuje (ackoliv se samozrejme vsichni jinak starame o sve vybaveni svedomite :) )
    VACA
    VACA --- ---
    Tak ono to imho neni jen o nosnosti. Ale i o tom jak je clovek zvyklej se k tomu batohu chovat a pristupovat.
    Ja proste se obcas batohem opru o zed, nebo ho ruzne odiram kdyz nekde prolejzam apod. Nebojim se ze ho roztrhnu o nejaky trniste, trcici vetev nebo drat atd.
    V klidu a bez zabran ho polozim do smesi kameni a rozbityho skla kde se valej zohybany rezavy hrebiky apod., kdyz zrovna proste se v nem potrebuju strachat a neni jina moznost.
    Nebojim se kdyz ho mam u ohne ze kteryho odletujou jiskry..
    Nevadi mu kdyz do nej nakozim nejaky predmety s ostrejma hranama apod. Proste se o nej nemusim bat, brat moc ohledy a muzu ho bez starosti pouzivat.

Jako me je jasny ze jsou ty osprey dobry batohy a kvalitni.
    Ale proste kdyz sem videl jak jsou tenoucky a celkove subtilni konstrukce, tak ja osobne bych se s tim taky necejtil uplne tak svobodnej jako se svym batohem..
    KURE
    KURE --- ---
    NAVARA: to ze ten batoh prazdnej nevazi 5kilo, neznamena ze nic nevydrzi.
    a ano neco jako https://www.goruck.com/rucker-25l/ urcite unese vic než nejakej osprey nebo deuter.
    ale my mluvili o baglu na vejlet, ne postroji na činku.

A teda, kolik desítek kilo bys chtěl mít na zádech, aby to ten batoh dal, na vejlet? to myslim jako fair otazku, protoze podle toho, logicky volíš batoh.
    UF0UN
    UF0UN --- ---
    Ospreye nosí lidi, co jdou pěšky cirka 4.5 tisíce km na Pacific crest trail. Pravda cihly v tom batohu nenosí, spíš se musí šetřit každý gram ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam