• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SUMIDayZ Standalone/Mod Tactically Significant Carps
    ICARUS
    ICARUS --- ---
    ZOMBO: ohledne srovnani s ostatnima hrama - napriklad planetside 2
    ZOMBO
    ZOMBO --- ---
    REESHA: Pozdě, ale přece se to mění k lepšímu – minimálně dva lidi denně reagujou na dotazy, vydávaj hlášení pravidelně každejch 14 dní a teď i ty videa, který jsou zdá se jediná efektivní forma, jak dostat ty informace co největšímu počtu fanoušků, hlavně proto, že potřebujou vidět hmatatelný výsledky.
    CUKY
    CUKY --- ---
    Já se taky těším a stále věřím že to dodělají a přesto sem už dlouhodobě smířen, že budu mít pařbu přesně na dobu kdy budu v důchodovém věku :)
    TERZ
    TERZ --- ---
    ZOMBO: Stačí se kouknout o kancl vedle, tam mají všechny checkboxy proškrtané :)
    REESHA
    REESHA --- ---
    ZOMBO:
    SPINGEE:

Diky ZOMBO za info, nejak tak jsem to tusil... a tim se dostavame k tomu co rika SPINGEE, opravdu by to chtelo poradnou komunikaci k fanouskum. Stacilo by vydat nejaky "manifest" kde vse srozumitelne vysvetli, ukazou a nastini. Nic z toho se vlastne nestalo.
    At naberou profika pro PR a mohlo by to cele vypadat jinak.

Tesim se na tu hru jako na nic jinyho, ale (a to myslim bez nadsazky), zatim to vypada ze az vyjde, budu uz táta a nebudu mit tolik casu (a to prosim moje snoubenka NENI tehotna).
    SPINGEE
    SPINGEE --- ---
    Tak aspon jedna dobra zprava - to video s renrerem bezelo na gtx760
    SPINGEE
    SPINGEE --- ---
    ZOMBO: me tam taky chybi nakej hlavni visionar kterej by tu hru ved ku predu me to ted pripada jako chaoss, briana by uz taky mohli vykopnout, kcemu tam vubec je?
    ZOMBO
    ZOMBO --- ---
    REESHA: Tyhle otázky jsou stejně starý jako hra sama a vždycky jsem si přál, aby vzniklo něco oficiálního a srozumitelnýho, kde by vývojáři jasně vysvětlili, co se vlastně stalo, nejen formou Status Reportů. Očividně citlivý téma pro všechny. Pokusím se teda odpovědět podle toho, co jsem za ty roky posbíral a čemu jsem ochotnej věřit víc než "konspiračním teoriím".

Proč hra nezůstala, jak byla, a neopravily se jen největší problémy?
    Jednoduše proto, že se starým enginem opravit nešly a kupily by se další. Nejdřív se rozhodli neprodávat mód, kterej by se musel neustále záplatovat, a potom raději vybudovat pevný základy pro hru, co má vydržet alespoň dalších 5 let po vydání 1.0. Z původního DayZ zůstala prakticky jen ta mapa.

To souvisí i s těma termínama, ve kterejch nepočítali se změnou enginu a pak i komplikacema, který jeho vývoj přinesl. Kdyby se zavřeli na pár let a zkrátili EA už s hotovym Enfusion enginem, tak by propásli ten hype okolo survivalu, kterej DayZ Mod nastartoval a vlastně vydělal na plnohodnotnou hru, ne mód s cenovkou.

Prioritizace
    Zbraně, předměty – jejich konfigurace zdrží programátora minimálně. Model často dělá externí grafik a velkou část práce odvede animátor. Je to něco, co okamžitě vidíš, na rozdíl od těch tisíců řádků kódu, co mezitím vzniká vedle.

Kdežto zamrzání a AI byly a jsou součástí toho velkýho problému, kterej se ignoroval jen proto, že se řešil už v novym enginu. Na jednu stranu sice chtěli zachovat určitou hratelnost v EA verzi, ale zároveň nemělo smysl opravovat něco, co se beztak vymění.

Účelem alfy je právě přidat toho co nejvíc, třeba V3S jako první pojízdnej model, na kterym se otestuje fyzika a opraví hlavní bugy, a až pak přijde na řadu obsah v podobě dalších aut. Ber to tak, že všechno dostáváš především k testování, ne pohodlnýmu hraní.

Velikost týmu
    70 lidí na DayZ určitě nedělalo od r. 2012. Od přípravnejch prací v létě 2012 až do vydání v prosinci 2013 byl okolo Deana naprosto titěrnej tým – firma se zaměřovala na vydání Army 3. Hlavní najímání začalo prakticky až v první polovině 2014 po více než milionu prodanejch kopií. Početnou část současnýho týmu tvoří QA testeři, není to tak, že přibrali x programátorů – jejich školení by naopak vývoj ještě víc zpomalilo.

Porovnání s ostatníma hrama
    Před každym takovym srovnáním se musíš zeptat: je to MMO FPS/simulátor? Počítá se servery pro 75+ hráčů na mapě o rozloze 200+ km2? Je připravená pro modding? Má vlastní engine? Vyšla už její plná verze?

Osobně neumím ukázat na jedinou takovou hru.
    SPINGEE
    SPINGEE --- ---
    REESHA: srovnani s witchrem je mimo, jinak mas v zasade pravdu.
    Oni delaj novy core veci do staryho enginu takze to pak musej znovu predelavat, kdyz nasadej novou cast enginu.
    Ty zombiky taky nechapu, proc tam nenechali to co bylo v modu? To fungovalo 1000x vic nez vsechny verze zombie v SA.
    Ten vyvoj je celej spatne podle me by bylo lepsi kdyby to devs priznali a rekli ze teda ted rok nic nebude a odstranili docasne produkt ze steam storu, nez udelaj celej ten novej engine komplet. To uz teda meli udelat pred rokem ale porad nam mazou med kolem huby ze neco jako brzo bude, ale nebude - bude to furt rozbity akorat.
    Napr. ten novej renderer - oni si dali kriterium ze to nikde nesmi padnout pod 30fps. Co to je za blbost?
    Ta hra ma komplexni mesta a je narocna na gpu, staci aby to skalovalo s vykonem pc, ja si na to klidne koupim silnej komp jen kvuli dayz kde budu mit dalekej dohled v komplexnim meste plnym detailu, kdyz to s new ui chodi kolem 20-30fps tak to zas tak narocny nebude.
    Jenze ted jak si dali to kriterium 30fps na mid range gpu tak zjistili ze to bude problem (btw v tom poslednim videu vubec nebyly globalni svetla) tak budou 3 mesice optimalizovat mapu aka snizovat LOD takze se z toho stane prumerna 3D strilecka bez detailu.
    Fujki, taky me ta hra emocne vycerpava.
    REESHA
    REESHA --- ---
    ZOMBO: koukam ze uz jsi nakoukl do auditka kdyz jsem odeslal starou verzi :)
    V te nove jeste zminuji ze W3 je singl a ze ten rozdil chapu, tak snad Te to nestihlo nastvat :)
    REESHA
    REESHA --- ---
    ZOMBO: Pro me je to prekvapive citliva vec. Hrozne moc bych si pral to pochopit a smirit se s tim. V DayZ jsem zazil dosud nejlepsi herni zazitky vubec a to jsem generace co mela to stesti zazit ty nejklasictejsi hry v rozpuku detsvi, kdy jsem kazdou hru jeste byl schopen okorenit poradnou porci vlastni predstavivosti a detske nadsenosti.
    Navic jsem odjakziva fascinovan ruskem (ne politikou, ale rozlohou, lidmi, architektonikou, atmosferou... mozna proto ze jsem vyrustal v Modranech, klasickem šedém sídlišti) a mozna proto mi treba jen osamele putovani po Cernarusi delalo tak zvlastne na dusi.

DayZ SA je ve vyvoji od 2012, tedy 4 ted uz roky. Zacalo se stavet na hotovem enginu, na hotove mapě, s jasnou myslenkou. (jeste nez to reknes, nebrecim tady jen tak, to vis ze jsem precetl vsechno co tu bylo napsano), chapu, ze prave kvuli hotovemu enginu nebylo jednoduche nektere nove prvky aplikovat atd... ale...

Nemuzu, at se snazim sebevic, pochopit par veci.

Prioritizace ukolu = Jak je mozne, ze se pracovalo na novych zbranich, in-game predmetech atd... a fakt, ze hraci bezduvodne umrzali nebo dostavali neviditelne zasahy od Zedu se ignoroval.
    Deadlines = Kolikrat jsme slyseli ze bude hotovo tehdy a tehdy nez to vzdali a nechali si ujet vlak. Proc to proste nerekli hned. Trva to tak dlouho ze stihlo vzniknout par kopirek, ktere jsou ve vysledku uz dal nez Dayz (ARK, 7DTD atd...).
    Hotovka = popsal uz nekde nekdo jak presne ma vypadat hotova verze? Tohle je téma ve kterem jsem rozpolcen. Obcas si totiz rikam, ze kdyby hra zustala jak byla a jen se opravilo par nejvetsich problemu, mohlo to fungovat jak bylo. Chapu ze vysledny zazitek bude asi lepsi, ale zase si rikam jestli to pak uz nebude prekombinovane a hrac si bude muset porizovat prirucky.

Navic to jde ruku v ruce s vyvojem a prioritizaci.
    Proc jsme dostali V3S do ktere se nedalo nasednout? Proc jsme dostali auta, ktere nereaguji na prostredi?
    Proc vyvojari pridavaji napady, ktere jim ve vysledku ztezuji praci na tom nejdulezitejsim? Proc nenechali vsechno jak bylo, nevyresili nejpalcivejsi potize a pak az pridavali content?

Ač se tomu branim co muzu a uvnitr vlastne verim ze to tak neni, vkrada se na mysl myslenka, ze vyse popsane je zpusob jak "vykazat praci". Zaplaceno to uz maji (obligatni argument, ja vim, ale neda se mu proste vyhnout). Kdyby se byvali zavreli na rok a pul a dodelali zaklady, dostali by od lidi vetsi lynč ze nic nedelaji?

Jestli jsi to ZOMBO, docetl az sem (a mozna se behem toho nekolikrat placnul do cela) tak ti dekuju :) Ultimatni otazka na Tebe tedy je, co Te vede mit ve vyvojare plnou duveru? Jaky mas duvod jim verit?

Ted udelam porovnani, ktere Te asi presvedci ze jsem uplne mimo. Je pravda, ze reprezentuji vzorek lidi, ktery se snazi veci chapat, zustat informovany a zbytecne nehatovat, ale prekvapive je to prave laska k teto hre, ktera me tak emocne vycerpava.

DayZ = engine, mapa, princip hotov. team 70 - 80 lidi ve vyvoji 4 rokem, finish v nedohlednu
    Witcher 3 = engine vicemene hotov. team 200 lidi, ve vyvoji 3 roky, davno hotovo.

Proc tak epic hra jako W3 mohla vzniknout podstatne driv, nez EA hra? I kdyz mela vetsi team, jiny budget atd... ta matematika mi tam presto nesedi, DayZ SA prece jen taky neni zadny indie titul :/
    (jeste oprava, W3 je singl a nepotrebuje servery, to je taky o necem jinem, chapu... ale presto, proc nejsme dal? :)
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    ZOMBO: 3770, 760
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    DESTROYER: Za mně i tahle varianta ja cajk;-) Důvod proč jsem na SA nesáhl už pár měsíců je, že nechci hrát jen po vesnicích, kde mám FPS v cajku. Plus se těším na zombies a novej animační systém.

Mně třeba nesedí ty barvy v noci, dlouho jsem nebyl za úplňku mimo světelnej smog, ale imho too much colour:-)
    ZOMBO
    ZOMBO --- ---
    REESHA: To jsem rád, že to tak bereš. Na vývojáře nijak napojenej nejsem, jen mají mou plnou důvěru, že ta doba vývoje je opodstatněná a odpovídá rozsahu hry.
    REESHA
    REESHA --- ---
    ZOMBO: pls uz dlouho mi vrta hlavou. Jsi nejak primo napojen na vyvojare, nebo jsi jen opravdu, opravdu, ale opravdu velky fanboy DayZ? :)

Myslim to tim nejlepsim moznym zpusobem. Diky lidem jako jsi Ty muze zbytek nas zustat informováni a v obraze.

Pro me je DayZ vysnena hra, ale nemuzu odpustit tu dobu vyvoje... snazil jsem se, ale nemuzu :(
    DESTROYER
    DESTROYER --- ---
    RUDOLF: Treba to nerenderujou (jenom uplnej lowres/sprity) a maskujou prave postprocessem :). Navic na zacatku te ukazky jasne tvrdi, ze jsou nastaveni meli byt totozne pro dx9/11. Akorat tim provokujou dalsi spekulace/shitstormy.
    I ten zacatek na plazi v huste mlze ve me nevzbuzuje nadseni.. Je to stejnej rozdil jako v arme3 s mlhou a bez (klidne 20+fps v totozne lokaci).
    Je jasny ze rozdil ve vykonu 9 a 11 bude zrejmej, ale timhle akorat falesne lakaj lidi na co co realne nebude nebo to budou muset maskovat.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    DESTROYER: chtělo by to nekomprimovaný screenshot.. ale jestli mi to sedí nebo ne, uvidím až při hraní.. každopádně - postprocessing či co to je, jim FPS nenavyšujel.. stejně to grafika musí vyrenderovat a rozplyznout..

DESTROYER
    DESTROYER --- ---
    ZOMBO: To nocni nasvetleni je fajn.. Ale to Zeleno krasne ukazuje ten jejich tricek. Je krasne videt jak cokoliv vzdalenejsi 50m se rozmazava a vzdalenejsi pozadi uz jsou fakt jen rozmazane fleky.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    ZOMBO: Už sa těšajů, ako to doma zkůknů!
    CUKY
    CUKY --- ---
    No tak na to sem hodně zvědavý, už aby to tu bylo, zase bych měl nutkání ťukat DayZ po večerech :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam