• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOY_BOXKompostovani
    Domaci kompostovani a vse o nem. Zpracovani odpadu, recyklace, vyroba vaseho prvniho vermikomposteru aneb slecno, mohu vas pozvat na svuj zizali caj?, mami, to neni stara svacina, ja jen kompostuji v kapse a dalsi, pribuzna temata.
    rozbalit záhlaví
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Mate nekdo zkusenost s kompostovanim psiho trusu? Po jednom 35 kg pejskovi .. nejak mi to neda a zbavuji se toho jinak ..
    TABBY: varene jako syrove, dyt je to uplne jedno .. do kompostu ovsem nepatri vetsi mnozstvi tuku, maso .. v malym mnozstvi to nevadi .. oleje popr. nechat nasaknou predem do ubrousku
    Jinak tu je peknej web kde jsou snad zodpovezeny vsechny se zde vyskytujici dotazy
    KOMPOSTUJ.CZ: Bioodpad a kompostování
    http://www.kompostuj.cz/

    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    TABBY: ja do nej zbytky z tepelne upravenyho jidla nedavam. nevim, jeslti by to pak nechytlo nejakej jinej hnilobnej proces a nepusobylo problemy (a pach)
    MICANA
    MICANA --- ---
    TABBY: Aha, já to teda pochopila tak, že do kompostu nepatří zbytky jídel z masa, kvůli jinému způsobu rozkladu. Vařenou zeleninu tam dávám, a kdybychom měli balkon blíž u kuchyně, určitě i nějaká ta polívka by tam občas skončila!
    TABBY
    TABBY --- ---
    VODOMERKA: Aha. Takze v pripade, ze tu nejsou kompostovi puriste, vznesu dotaz: nekde jsem cetla, ze do kompostu nepatri varene jidlo. Ja ho tam davam, kdyz mi obcas zbude brambora nebo polivka, co uz nikdo nechce. Je to nejaka zasadi chyba?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    TABBY: rekl bych, ze v domacich podminkach je spis B spravne s tim, ze zemina je prijemnej bonus, v pripade vermikompostu i wormtea. jak pise
    MICANA... + interval vysypavani komunalniho odpadu klesnul uz asi opravdu na minimum - 1x tydne (argument pro lenochy :))
    MICANA
    MICANA --- ---
    TOY_BOX: To je nejmenší kompostér z Baumaxu, 300litrový - stojí něco kolem pěti stovek. Dřív jsme to řešili zadeklovanou přepravkou, ale toho odpadu je překvapivě moc.


    TABBY: U nás asi kombinace obého - jednak je člověku líto plnit zbytečně popelnice, jednak jsem třeba letos investovala do koupené zeminy pro balkonové kytky už asi litr, což je trochu pakárna a příští rok bych už ráda sázela do vlastního.

    No a v neposlední řadě to je docela legrace.
    TABBY
    TABBY --- ---
    Mate tu vesmes komposty proto, ze v tom chcete vytvaret hodnotnou zeminu pro pestovani, nebo tu je nekdo, kdo to bere jenom jako ekologickou cestu likvidace biologickeho odpadu?
    FREETEKK
    FREETEKK --- ---
    TOY_BOX: super, to by bylo skvely, fakt to shanim marne uz nekolik tydnu :(
    TOY_BOX
    TOY_BOX --- ---
    FREETEKK: aha, tak to me mrzi, mozna mne proste kazdej vsecko da, ponevac mam dva roztomily psy a milou osobnost, nevim. kazdopadne zkusim ti ho sehnat od toho pritele tatinka, kterej mmi dal tenhle barel, nemel by to bejt problem, a pak si ho budes moct vyzvednout na zizkove za odvoz.


    MICANA: tyblaho, kruty! hodne dobry. a to nahore si delala z neceho nebo je to koupeny?
    FREETEKK
    FREETEKK --- ---
    TOY_BOX: tak ja mam zkusenost uplne opacnou, byl jsem ve dvou a plati zakaz vynaseni veci, takze ti nic nedaji.. ani pod pultem (teda pokud se s nim asi nejak lip neznas)
    MICANA
    MICANA --- ---
    TOY_BOX: Tak jsem to konečně vyfotila:


    Image and video hosting by TinyPic

    V té dřevěné desce pod kompostérem jsou navrtané díry, tekutina protéká do misky dole. Octomilky jsou každopádně prozatím fuč - nevím, jestli je tak naštvalo přeházení kompostu, nebo pomohlo to odvětrání a žížaly.

    TOY_BOX
    TOY_BOX --- ---
    MICANA: a mas fotku? rada bych videla!
    MICANA
    MICANA --- ---
    Tak jsme kompostér vysadili na dřevěný rošt na cihlách, aby větral odspoda, a dovnitř vypustili bratru sto hnojních žížal z rybářských potřeb. Octomilčí populace se (rozhodně pro tuto chvíli) někam odstěhovala, žížaly se zahrabaly, žijí a pracují (zatím), kompost voní (zatím). Stay tuned.
    PIZMA
    PIZMA --- ---
    TOY_BOX: mám tedka něco rozjednané, ale nevim, jak to dopadne.. takže pak se můžeme určitě domluvit
    PIZMA
    PIZMA --- ---
    OMIKK: a potřeba jich jsou stovky, ale namnoží se ti... někde jsem četla, že tý český žížale moc neprospíbá malej prostor kompostéru
    TOY_BOX
    TOY_BOX --- ---
    MICANA: ja chci hlavne kalifornsky a ne cesky,ponevac jsou zravejsi :)
    MICANA
    MICANA --- ---
    OMIKK: Ale měly by to být ty hnojní, a ty já třeba nepoznám...


    VODOMERKA: Dík za nabídku, do Litoměřic daleko :) Asi si je taky necháme poslat počtou.


    TABBY: Na zahradě by mi to bylo fuk; ale takhle v činžáku bych se ráda pokusila jejich počty trochu redukovat. Jasně že to úplně bez much nepůjde, ale kdyby se nám to vymklo z rukou, tak by nás sousedi asi lynčovali. (těch octomilek je mimoto myslím fakt nějak moc.) Nějak si představuju, že když jim většinu jídla požerou žížaly, tak se jich v kompostéru tolik neuživí.
    OMIKK
    OMIKK --- ---
    vzdyt zizaly se daj nasbirat po desti nebo nakopat)) snad jich nejsou potreba stovky ne?)
    TABBY
    TABBY --- ---
    MICANA: Ty mouchy jsou nejak principialne spatne? Nejak si nedokazu prestavit, jak jim zamezit v tom, aby do komposteru ventilacnimi otvory lezly...
    TOY_BOX
    TOY_BOX --- ---
    PIZMA: pojd si je objednat napul a nasadu si rozdelit :)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    MICANA: ja si objednal normalne nasadu z netu, i s komposterem. prisla pulka tasky kompostu plnyho zizal - za 150,- . a ted, po par mesicich, uz jich tam mam snad i ty tisice :).
    IMHO je teda asi ekonomicky nejschudnejsi oskuhrat nejakyho zavedenejsiho kompostera v Praze, pripadne si prijed do Litomeric :)
    FREETEKK
    FREETEKK --- ---
    TOY_BOX: dik za tip! :)
    TOY_BOX
    TOY_BOX --- ---
    FREETEKK: ja mam dobry zkusenosti se sbernejma dvorama - zkus se zeptat tam, jestli nemaj nejaky plastovy barely na komposter nebo jestli by ti nedali vedet, az se jim tam nakej objevi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam