• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOY_BOXKompostovani
    Domaci kompostovani a vse o nem. Zpracovani odpadu, recyklace, vyroba vaseho prvniho vermikomposteru aneb slecno, mohu vas pozvat na svuj zizali caj?, mami, to neni stara svacina, ja jen kompostuji v kapse a dalsi, pribuzna temata.
    rozbalit záhlaví
    MICANA
    MICANA --- ---
    ATTILAH: Dík za tip. Někde jsem četla zasypat pilinama, že prý to zvýší zásaditost prostředí či co. Ale ještě jsme nezkusili.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    ATTILAH: a co takovej ten jutovej "hadr"? byl k tomu mymu can-o-wormu na prikryti kvuli vlhkosti. a na musky by to taky mohlo zabrat
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    MICANA: me na octofilky zabralo dodat nahoru velkorysou vrstvu kokosového steliva (zverimex) a dál krmivo pro žížaly vždycky docela hluboko zapravovat a zakrávyt. Nepůsobí to ale na ty lezoucí mušky.
    MICANA
    MICANA --- ---
    SCHIFFI: No, jak se ukazuje, řešení bylo pouze dočasné, muškám se zas docela daří. Ale možná je to proto, že žížaly na zimu polevily v úsilí a mušky mají co jíst a navíc je v kompostu teplo.. Každopádně na chvíli pomůže, když se kompost přehází. Jinak uvidíme, co v létě a co na to sousedi :)
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    VODOMERKA: Díky, já si právě nebyla jistá. :-) Oni asi červíci spíš hrozí, pokud by se tam házelo maso a bylo to nějak víc přístupný mouchám, že?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    TAMARIX: to, co vypada jako cervicci, je rejze
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    TAMARIX: jenom zizaly :)
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    SCHIFFI: Díky, jdu na to mrknout.
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    VODOMERKA: Když tak na to koukám - to nahoře jsou nějaký červíci? Nevadí tomu nějak? Máte s tím někdo zkušenost? Sbírám rady do začátku než to rozjedu.. :-)
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    JESTERKA_NA_ZDI: Co já pamatuju, tak u nás doma se to odjakživa praktikovalo (a praktikuje) tak, že se celoročně hází organickej bordel na jednu hromadu a jednou do roka se to vezme přes prohazovačku. A taky to funguje. ;-)
    JESTERKA_NA_ZDI
    JESTERKA_NA_ZDI --- ---
    tady je to samej vermikompostovač :-) - mám dotaz pro někoho s kompostem klasickým - co děláte s bioodpadem z kuchyně v zimě když nasněží?máte kompost zadeklovanej?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    ATTILAH: v Brne mate stejne teplo jako u nas. zadny extremy. nebal bych se toho. obzvlast, pokud bude dostatecne velky komposter, proti promrznuti :)
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    LAST_O: Dík za zkušenost. Sklep bohužel nemáme, celý náš dům je takový atypický. Teď dojednávám že dnad od konce února by se pro ně našel flek na nevytápěným prostoru co patří ke kancelářím v domě. Akorát do tý doby tam jsou provizorně nějaký pracovní místa, tak to nejde.
    Možná udělám experiment, že bych půlku žížal dala na zimní byt, tady v Brně znám dvě organizace, který by to snad vzaly, a půlku nějak zateplím na balkoně - a budu doufam, že je to nezmasí.
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    ATTILAH: vyfiltruj si ID [ MICANA @ Kompostovani ] taky to řešili a vyřešili ;)
    LAST_O
    LAST_O --- ---
    btw. nechceš zkusit dát zatím žížaly třeba do sklepa? Pokud bydlíš tedy v paneláku, tam je tepla dost.. jakože alespoň teď do jara, aby ses žížal nemusela zbavovat..
    LAST_O
    LAST_O --- ---
    Hele my máme žížaly doma a už sme si na mušky nějak zvykli, ale je to dost otravný.. Na jaře jdou žížaly hned na balkon. Nicméně mám žížaly i v hospodě, kde je mám jakoby v baráku pod schodama, je to starej žižkovskej dům, je tam normálně furt otevřeno do dvora, takže je tam dost kosa.. Není tam zrovna mráz, ale rozhodně tam není teplo jako doma. No a poznatek je takovej, že žížaly to dávaj, přežívaj, ale kdovíjak se nemnoží a nezpracovávaj ani moc odpadu. Vysvětluju si to tím, že prostě je jim zima a oni moc nejí.. Přeci jenomm jsou to kalifornský žížaly, takže doma asi na zimu moc navyknutý nejsou. Vyčetl jsem, že žížaly naše se se zimou vyrovnávaj dvěma způsoby, jedny maj životní cyklus co stihnou za rok, na zimu uhynou a na jaře se vylýhnou larvy novejch a nebo druhej druh, ty se zavrtaj do země, tam si vypustěj nějakej slyz ve kterym si budou rochnit do jara, pak ještě vytlačí z těla většinu vody, aby jim mráz nepotrhal tkáně a takhle přečkají.. Ale dost mě udivuje, že vá normálně na balkóně jedou dál.. Taky jsem vymýšlel nějakej peřiňák zateplit a nechat na balkoně, ale jak říkám, nějak jsme se naučili žít s muškama;)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    ATTILAH: je to obaleny jen tak nalehko. nijak utazeny. dole mam porad otevreny odkapavatko + vetrani nahore
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    VODOMERKA: Tak to zni skvele, nechci se jich vzdat (ale tlak doma je velky). Takze mas primo nadobu komposteru obalenou folii? To me napadlo, ale bala jsem se, ze bez toho odvetravani komposteru stejne pujde cely system do haje.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    ATTILAH: mam je na zavetrovany terasce. takze samo o sobe je v tom jejich koutku trochu tepleji nez venku (mozna +2°C). ted uz je mam zabaleny do bublinkovy folie, ale na zacatku zimy zvladly s malyma ztratama i tech -10°C (jenom prehozeny svetrem). kdyz maji co zrat, hnitim se jim ten kompost docela pekne zahrejva.
    pokud nebude zase -20 jako loni, o stehovani dovnitr vubec uvazovat nebudu
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    VODOMERKA: Jeste (zdar z Eko auditka) me zaujalo, ze mate zizaly tedka venku. To mate pres celu zimu? Ted to jde myslim, ale okolo nuly uz jsem vycetla, ze to nedavaji. Uvazuju i variantu nejakeho zatepleni a zakryti niky na terase, ale myslim, ze to o vic nez par stupnu teplotu nezvedne a tedy nepomuze. Ale budu rada za zkusenosti, nechce se mi davat je pryc, az na ty lezouci mrchy je provoz ted uz vyladenej a dela mi radost.
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    Tak na to došlo: nabízím vermikompostér (jeho obsah tj. žížaly a kokosovou podestýlku a částečně i vermikmpost) na zimu (na rozmnožení žížal, někdy v dubnu bych si část žížal zas vzala) nebo napořád (to za nějakou symbolickou cenu). Musíme mít vermikompostér v bytě a nepovedlo se mi eliminovat takový lezoucí drobný mušky v okolí. Už víc šancí co muž žížalám dal, nemaj a tak jim hledám azyl. nebo případně radu tady. K odnosu (cca 5-10 kg) v Brně.
    DANIELLKA
    DANIELLKA --- ---
    Vůbec není za co.. kéž by kompostovali všichni :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam