Nám žížaly zimu přežily v zatepleném venkovním kompostéru krásně (vlastně bychom mohli asi pár exemplářů taky vyrejpnout a věnovat, jsou kdyžtak v Bubenči), nicméně mám trochu problém: koukla jsem okýnkem do nejspodnějších vrstev a místo krásně voňavého hotového kompostu jsem tam objevila mrtvolně páchnoucí rozbředlost, které se trochu štítím. Ta voňavá jaksepatří substance, jakou jsem si představovala, je uprostřed a navrchu, ale tam je zase smíchaná s poměrně čerstvým bioodpadem, takže do té teď nezasadíme.
Asi to prostě vyřeším tím, že tu močůvku zespodu uznám za hnojivo a smíchám s hlínou, abychom se jí zbavili, ale netušíte někdo, co se mohlo stát? Nevím např., jak fungujou a jsou cítit vermikompostéry: nemohlo se stát, že se nám tam dole udělal žížalí hřbitov a takhle tam smrdí žížalí mrtvolky? Nebo to zavinil nadšený muž, když asi před měsícem vzal lopatu a celý kompost přeházel, takže se do těch už zkompostovaných vrstev dostaly napůl shnilé zbytky odpadu?
Kompostér sice máme na balkóně, ale zespoda je slušně provětrávaný a má odtok, takže tím by ta hniloba neměla být způsobená.