• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOY_BOXKompostovani
    Domaci kompostovani a vse o nem. Zpracovani odpadu, recyklace, vyroba vaseho prvniho vermikomposteru aneb slecno, mohu vas pozvat na svuj zizali caj?, mami, to neni stara svacina, ja jen kompostuji v kapse a dalsi, pribuzna temata.
    rozbalit záhlaví
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    TABBY:
    ORISKOVANUTELA:
    Mame ho uz pul roku, tak tady je souhrn mych zkusenosti:
    Lisi se
    - zpocatku je nutna podestylka pro zizaly (idealne kokosovy substrat ze Zverimexu)
    - naopak nesmi se davat hlina (aspon pokud tam mas kalifornsky zizaly, je pro ne toxicka, tem hnojnim nevadi)
    - z materialu se nedoporucuje davat soucasti cibule, cesneku, zazvoru, citrusy (a samo ne maso, mleko)
    - veci se tam nehazi volne, ale zahrabavaji (teda u jednokomoroveho komposteru co mame my, jinak byl problem s octomilkama).
    Jinak hodne vi ve Veronice (pro brnenske), kde nabizi i komposter (z FSC dreva, levnejsi nez ty co se bezne prodavaji, je to ten jednokomorovy) a i odber zizal. Ty muzu v Brne taky nabidnout (plati ted par dni, pak jedu na mesic pryc).
    ORISKOVANUTELA
    ORISKOVANUTELA --- ---
    TABBY: Taky by mě zajímalo... Na bytě mi spolubydla nadávaj za šlupky od zeleniny v koši, že to smrdí, a doma jsme měli obyč kompost, tak mi to příjde škoda házet do směsnýho odpadu....
    TABBY
    TABBY --- ---
    Jake jsou pozadavky na ten zizali kompost? (Jak se lisi od kompostu bezneho, krome toho zatepleni?)
    Je rozklad v zizalim kompostu o hodne rychlejsi nez v tom beznem?
    Diky za info.
    MICANA
    MICANA --- ---
    MICANA: Tak nic, beru zpět, po důkladném ohledání bylo zjištěno, že ten fujtajbl je jenom za spodními dvířky; zřejmě to tam v zimě promrzlo a nestačilo se to zkompostovat. Všude kolem už to bylo OK. Takže poučení propříště - na zimu pořádně zakrýt dvířka.
    SMARTCHIN
    SMARTCHIN --- ---
    Ahoj, nemáte někdo nafocené, jak jste si zařídili podomácku vytvořený vermikompostér? Se ségrou jsme si pořídily žížalky, a nějakým způsobem provrtaly bedýnky dle písemného návodu, ale žížalky nám pochcípaly, asi se udusily...
    MICANA
    MICANA --- ---
    Nám žížaly zimu přežily v zatepleném venkovním kompostéru krásně (vlastně bychom mohli asi pár exemplářů taky vyrejpnout a věnovat, jsou kdyžtak v Bubenči), nicméně mám trochu problém: koukla jsem okýnkem do nejspodnějších vrstev a místo krásně voňavého hotového kompostu jsem tam objevila mrtvolně páchnoucí rozbředlost, které se trochu štítím. Ta voňavá jaksepatří substance, jakou jsem si představovala, je uprostřed a navrchu, ale tam je zase smíchaná s poměrně čerstvým bioodpadem, takže do té teď nezasadíme.

    Asi to prostě vyřeším tím, že tu močůvku zespodu uznám za hnojivo a smíchám s hlínou, abychom se jí zbavili, ale netušíte někdo, co se mohlo stát? Nevím např., jak fungujou a jsou cítit vermikompostéry: nemohlo se stát, že se nám tam dole udělal žížalí hřbitov a takhle tam smrdí žížalí mrtvolky? Nebo to zavinil nadšený muž, když asi před měsícem vzal lopatu a celý kompost přeházel, takže se do těch už zkompostovaných vrstev dostaly napůl shnilé zbytky odpadu?

    Kompostér sice máme na balkóně, ale zespoda je slušně provětrávaný a má odtok, takže tím by ta hniloba neměla být způsobená.
    FREETEKK
    FREETEKK --- ---
    ja jeste k zizalam dodam, ze to cast prezila ve venkovnim "komposteru" ktery jsem oblozil zateplovacim polystyrenem co se dava na baraky. vypada to ze jich neni moc a prezila to jenom cast, ale rozhodne vsechny nejsou KO :)
    DANIELLKA
    DANIELLKA --- ---
    SNORRY: ano, nabídka stále platí. máme, dáme.. předání žižkov nebo spořilov
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    Nemáte někdo žížaly do vermikompostu? Někdo je tu před časem nabízel ne-e?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SNORRY: no budu ho zkoušet vyrábět DIY, tak uvidíme, jestli bude fungovat.
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    ZUZKAOU: Zravna řešim, že bych si to pořídil..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Zdravím, máte někdo bokashi?
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    LAST_O
    LAST_O --- ---
    Hele nechcete někdo žížaly na vermikompost? Mě se už zase dost přemnožily.. Tak kdyby měl někdo zájem, tak v Praze k předání..
    ELISHKA
    ELISHKA --- ---
    ahoj, možná trochu naivní dotaz, ale zkusím to :)
    má tu někdo kompostér v bytě a vyprodukuje víc kompostu, než spotřebuje?
    když jsem bydlela v bytě, pořízení kompostéru nakonec skončilo u toho "k čemu nám to bude", a teď, když bude zahrádka, tak by se mi hodil... praha, střední a východní čechy :) díky!
    MICANA
    MICANA --- ---
    ATTILAH: Dík za tip. Někde jsem četla zasypat pilinama, že prý to zvýší zásaditost prostředí či co. Ale ještě jsme nezkusili.
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    VODOMERKA: Taky ho zkusim, mam ho na kytky na zimu. neco na ne platit musi!
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    ATTILAH: a co takovej ten jutovej "hadr"? byl k tomu mymu can-o-wormu na prikryti kvuli vlhkosti. a na musky by to taky mohlo zabrat
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    MICANA: me na octofilky zabralo dodat nahoru velkorysou vrstvu kokosového steliva (zverimex) a dál krmivo pro žížaly vždycky docela hluboko zapravovat a zakrávyt. Nepůsobí to ale na ty lezoucí mušky.
    MICANA
    MICANA --- ---
    SCHIFFI: No, jak se ukazuje, řešení bylo pouze dočasné, muškám se zas docela daří. Ale možná je to proto, že žížaly na zimu polevily v úsilí a mušky mají co jíst a navíc je v kompostu teplo.. Každopádně na chvíli pomůže, když se kompost přehází. Jinak uvidíme, co v létě a co na to sousedi :)
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    VODOMERKA: Díky, já si právě nebyla jistá. :-) Oni asi červíci spíš hrozí, pokud by se tam házelo maso a bylo to nějak víc přístupný mouchám, že?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    TAMARIX: to, co vypada jako cervicci, je rejze
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam