• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOY_BOXKompostovani
    Domaci kompostovani a vse o nem. Zpracovani odpadu, recyklace, vyroba vaseho prvniho vermikomposteru aneb slecno, mohu vas pozvat na svuj zizali caj?, mami, to neni stara svacina, ja jen kompostuji v kapse a dalsi, pribuzna temata.
    rozbalit záhlaví
    TABBY
    TABBY --- ---
    DAGLU: Tak kompost muzes zvlhcovat, kdyz ti prijde na povrchu suchy.
    (Taky mam kocky. A mysi v kompostu bohuzel tez ;)
    DAGLU
    DAGLU --- ---
    TABBY:dekuju moc. Myši neresime protože máme kočky. Omyvatelnost neřeším. To ze dřevo vydrží min mi zatím nevadí. Spíš resim aby makal kompost i na tom slunicku
    TABBY
    TABBY --- ---
    DAGLU: Nemluvim o slunicku, mluvim o mysich. Ze je to problem, kdyz chce kvalitni zeminu.

Co se slunce tyka, tak to by vadit mohlo. Zakryti pomuze. A k tomu drevu: pokud udelas ohradku ze dreva, tak to ti casem shnije. Vyhoda plastoveho komposteru spociva tez v jeho omyvatelnosti, coz se hodi, je-li nadoba "na ocich".
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    DAGLU: Si tam zasad bezinku a ona ti to schova...
    DAGLU
    DAGLU --- ---
    TABBY: Chci kompost pro kvalitní zeminu, ze zahrady mám jen trávu zatím, v budoucnu i trochu listí, z domácnosti chci dávat zbytky.
    Proč píšeš, že vyrobit nějaký kompost je asi problém, mluvíš o sluníčku?
    Tak kvůli sluníčku je asi lepší ten plastový? Váhám.
    Pro mě je ideál dvě oddělené pole cca 120 na 120 cm aby bylo možné kompost různě prohazovat.
    TABBY
    TABBY --- ---
    DAGLU: Ne. Pecivo susim to pro slepice. Jinak teda pecivo v kompostu je pozvanka pro mysi. Pokud chces vyrobit nejaky kompost (a nevidis komposter jenom jako misto pro likvidaci bioodpadu), tak to je asi problem.
    DAGLU
    DAGLU --- ---
    Jo a kompostujete pečivo?
    A co sáčky určené ke kompostování, takové ty jakoby umělé?
    DAGLU
    DAGLU --- ---
    Kdo mi poradí? JAký kompostér mám zvolit, plast nebo domácí výroba ze dřeva, když mám jen stanoviště na sluníčku, bohužel nemám na zahradě ani kousek stínu. Jak je to s krytím toho kompostu ze dřeva? Připadá mi, že v plastu se to musí na sluníčku vařit-když tam dám vrstvu trávy. Nebo naopak to proschne příliš, když mám jen to slunné stanoviště.
    Mít přírodní zálivku (déšť) v tom ze dřeva taky není k zahození.
    Ten plastový mě vůbec neláká.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    BAR_CA: anaerobní fermentace... Zajímavé, tak oni fermentují ledasco, tak je to asi logické, že tak i kompostují
    Mě docela překvapilo, že Japonci kompostovali, protože v tradiční kultuře i lidské exkrementy vozily na pole rovnou z domů, nezkompostované. Ale třeba je to moderní postup a tradičně to nedělali
    BAR_CA
    BAR_CA --- ---
    LINKOS: první, co na mě vyskočilo z googlu http://www.compostguy.com/bokashi-resource-page/
    česky http://em-biotek.cz/domacnostazahrada/kompostovani2
    každopádně to vypadá zajímě, díky!
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    LINKOS: rika mi neco 'bukake' ale to je spis humus nez kompost ;-)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    říká někomu něco výraz "bokashi"? Měl by to být nějaký japonský způsob kompostování, víte někdo ja kto dělali?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    LINKOS: nevim :). idealne biomasou. ale urcite ne dusikem (je to jak s ostatnima rostlinama. rostou pak moc rychle)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    mám tu teď nějaký biouhel, přemýšlím, jestli ho přidat rovnou mezi žížaly, nebo jestli ho přidat až do odstaveného vermikompostu, co myslíte?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    VODOMERKA: čím tedy by bylo dobré hnojit stromy?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    TABBY: asi myslel jiný živiny než dusík :). smrky, které se vysazují v rámci zalesňování na bývalých polích, rostou moc rychle a pak i obvykle hnijou. takže se hodí max na vánoce nebo jako ne zrovna ideální palivový dříví.
    TABBY
    TABBY --- ---
    TABBY: (O vikendu jsem poslouchala rozhovor s lesnikem odnekud z Olomoucka, a ten mluvil o problemech, ktere maji smrky: vedle skudcu a relativniho sucha je to taky nedostatek zivin v pude. Napadlo mne, jestli by to nemohl castecne resit prave "lidsky hnuj". Co s v CR dela s tim materialem, co vyleze z vekych cisticek?)
    TABBY
    TABBY --- ---
    LINKOS: Hele, a jake je potom vyuziti toho kompostu? Jsou to obrovska mesta, materialu nasledne musi byt spousty...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    EDAK: podobnou "technologii" používají města jako New York a Paříž, jistě by jsme našli další. Mluvili o tom v dokumentu "Poklad který nevoní", má to několik dílů a je to ke stažení na ulož.to.
    Jak dlouho to bude trvat ti nepovím, třeba se to dá vygooglit. Takový kompost by měl být neškodný a naopak by měl stimulovat růst rostlin.
    V některých částech Asie je běžné dávat na pole NEZKOMPOSTOVANÉ, čerstvé výkaly. Dělali to tradičně i třeba Japonci. No dnes se to už moc nedoporučuje, ale stále se to ještě dělá.
    V angličtině sem narazil na chlapíka, co měl klasický splachovací záchod, možná separační-splachovací, už si to zas tak nepamatuji. V septiku separoval exkrementy a ty pak nechával kompostovat žížalami. Zbytek vody čistila kořenovka. Bohužel už to nemůžu najít.
    TABBY
    TABBY --- ---
    EDAK: Psali o tom v Domacim casopisu, jestli mas moznost vypujceni...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam