• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOY_BOXKompostovani
    Domaci kompostovani a vse o nem. Zpracovani odpadu, recyklace, vyroba vaseho prvniho vermikomposteru aneb slecno, mohu vas pozvat na svuj zizali caj?, mami, to neni stara svacina, ja jen kompostuji v kapse a dalsi, pribuzna temata.
    rozbalit záhlaví
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    HHANULKA: asi bych mohl nejake postradat.
    HHANULKA
    HHANULKA --- ---
    ATTILAH: A kam si půjdeš pro kalifornské? Máš nějaký zdroj?
    EDAK
    EDAK --- ---
    LINKOS: Co ja vim tak kalifornanky moc invazivni nejsou, protoze kdyby jsi je vypustil do prirody( i kdyz se to nesmi), tak neprezijou v hline a pokud se chteji schovat pred mrazem, tak moc kam jinam utect nemaji. jako samozrejme jsou invazivni druh, ale ze by to tu zamorili jako slimai ze spanelska proste nehrozi. i kdyby hrozilo, tak to ceske pude spise prospeje :)
    VEVER
    VEVER --- ---
    LINKOS: Já mám hnojní přesně z tohohle důvodu a jsou fajn. Nejsem si teda jistá jestli nejsou pomalejší, nemám srovnání, ale jsou zcela bezproblémové.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    ATTILAH: si tak říkám jestli jako násadu nezvolit hnojní, přeci jen jsou místní, i když by neměl být problém s invazivností kalifornskejch.
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    HHANULKA: No dík moc! To dává smysl - kaliforňanky tam už nejsou žádný (pokud se neschovávaj extra rafinovaně), tak si furt říkám, odkud se berou jejich potomci....Pojedem na dva týdny pryč, tak krmit nebudu, pak dodám kalifornský solidní. A nasadím skořápky, mám jich naštěstí dost.
    VEVER
    VEVER --- ---
    HHANULKA: No, podle toho co píšou v odkazu bílé žížaly nic neničí, jenom se jim daří v prostředí které velmi nevyhovuje kalifornským žížalám. Pomoc je teda stejná (úprava prostředí), ale není třeba se těch bílých nějak zbavovat.
    EDAK
    EDAK --- ---
    HHANULKA: ted jsi mi zpusobila opravdu sok, mam jich tam taky docela dost, akorat jsem je klasicky vzdycky povazoval za mimina tech velkych a rikal si jak je super ze se jich tolik chysta pomoct tem ostatnim. a ono je to celel jinak :(
    HHANULKA
    HHANULKA --- ---
    EDAK: Dík za odkaz na FB skupinu. Malé bílé přemnožené žížaly jsou tzv. pot worms a vznikají při přilišné vlhkosti a při překrmování. Tyhle bílé žížaly ty kalifornské ničí, takže je žádoucí se jich zbavit. Tedy chvíli nekrmit, přidávat jen skořápky od vajíček pro změnu ph.
    Případně zde více:
    White Worms in Your Compost Bin - Should You Be Worried?
    http://www.compostjunkie.com/white-worms.html
    FNB
    FNB --- ---
    Přednáška Milana Havla z Arniky.
    Úvod do kompostování (přednáška), Klinika @ 2016-06-14 18:30:00 | radar.squat.net
    https://radar.squat.net/en/node/76955
    EDAK
    EDAK --- ---
    ATTILAH: jak moc maly je mas? pravdepodobne bych to spis tipoval na to ze se ti premnozili, mas jich moc na malym prostoru a tak nerostou.zvlastni je ze by to nemelo mit vliv na rychlost premeny.
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    EDAK: Super zdroj, díky!
    EDAK
    EDAK --- ---
    ATTILAH: muzete se taky zkusit zeptat tady, pokud vladnete anglictinou, tady jsou opravdu mistri a jsou schopni rozlustit temer jakykoliv proble, ani jsem netusil kolik muzou mit zizalu neduhu/spolustolovniku atd.
    https://www.facebook.com/groups/wormfarm/
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    HHANULKA: No prosim! :-) Přesně - od zimy. Taky už sháním, protože to zpomaluje i přeměnu. Ted mě napadlo, že si stejně asi objednám u chovatele a tak ho přitom zkonzultuju.
    HHANULKA
    HHANULKA --- ---
    ATTILAH: Mám úplně stejný problém, proto sháním novou násadu žížal. Dříve jsem dokonce rozdávala dalším a od zimy mám pouze spousta malých žížal a velké skoro žádné.
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    LINKOS: Ahá, tak to si to projdu.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    LINKOS: nebo si to vypálit sám
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    ATTILAH: http://biouhel.cz/
    sehnat to je zatím problém, když jsem to před časem scháněl tak jedině ze zahraničí.
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    LINKOS: Ad ten biouhel - jak to zlepšuje půdu a kde se shání pls?
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    VEVER: To ne, předtím běžel provoz v pohodě skoro tři roky. Googlila jsem podobný problém, ale taky nic. Spíš uvažuju o mravencích (párkrát jsem je tam nachytala) a podobným faktoru.
    VEVER
    VEVER --- ---
    ATTILAH: Nemůže to být stejnověkou násadou? Třeba jsou prostě všechny dospělé žížaly staré...pokud teda máš kompostér spíš kratší dobu, počítám že za déle by se ta populace nějak věkově rozrůznila.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam