• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOY_BOXKompostovani
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    HHANULKA: asi bych mohl nejake postradat.
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    byla jsme ted na dovolený.Na doporučení z Veronicy to jsou žížaly z ekocentra na Hády (tj Brno).
    HHANULKA
    HHANULKA --- ---
    ATTILAH: A kam si půjdeš pro kalifornské? Máš nějaký zdroj?
    EDAK
    EDAK --- ---
    LINKOS: Co ja vim tak kalifornanky moc invazivni nejsou, protoze kdyby jsi je vypustil do prirody( i kdyz se to nesmi), tak neprezijou v hline a pokud se chteji schovat pred mrazem, tak moc kam jinam utect nemaji. jako samozrejme jsou invazivni druh, ale ze by to tu zamorili jako slimai ze spanelska proste nehrozi. i kdyby hrozilo, tak to ceske pude spise prospeje :)
    VEVER
    VEVER --- ---
    LINKOS: Já mám hnojní přesně z tohohle důvodu a jsou fajn. Nejsem si teda jistá jestli nejsou pomalejší, nemám srovnání, ale jsou zcela bezproblémové.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    ATTILAH: si tak říkám jestli jako násadu nezvolit hnojní, přeci jen jsou místní, i když by neměl být problém s invazivností kalifornskejch.
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    HHANULKA: No dík moc! To dává smysl - kaliforňanky tam už nejsou žádný (pokud se neschovávaj extra rafinovaně), tak si furt říkám, odkud se berou jejich potomci....Pojedem na dva týdny pryč, tak krmit nebudu, pak dodám kalifornský solidní. A nasadím skořápky, mám jich naštěstí dost.
    VEVER
    VEVER --- ---
    HHANULKA: No, podle toho co píšou v odkazu bílé žížaly nic neničí, jenom se jim daří v prostředí které velmi nevyhovuje kalifornským žížalám. Pomoc je teda stejná (úprava prostředí), ale není třeba se těch bílých nějak zbavovat.
    EDAK
    EDAK --- ---
    HHANULKA: ted jsi mi zpusobila opravdu sok, mam jich tam taky docela dost, akorat jsem je klasicky vzdycky povazoval za mimina tech velkych a rikal si jak je super ze se jich tolik chysta pomoct tem ostatnim. a ono je to celel jinak :(
    HHANULKA
    HHANULKA --- ---
    EDAK: Dík za odkaz na FB skupinu. Malé bílé přemnožené žížaly jsou tzv. pot worms a vznikají při přilišné vlhkosti a při překrmování. Tyhle bílé žížaly ty kalifornské ničí, takže je žádoucí se jich zbavit. Tedy chvíli nekrmit, přidávat jen skořápky od vajíček pro změnu ph.
    Případně zde více:
    White Worms in Your Compost Bin - Should You Be Worried?
    http://www.compostjunkie.com/white-worms.html
    FNB
    FNB --- ---
    Přednáška Milana Havla z Arniky.
    Úvod do kompostování (přednáška), Klinika @ 2016-06-14 18:30:00 | radar.squat.net
    https://radar.squat.net/en/node/76955
    EDAK
    EDAK --- ---
    ATTILAH: jak moc maly je mas? pravdepodobne bych to spis tipoval na to ze se ti premnozili, mas jich moc na malym prostoru a tak nerostou.zvlastni je ze by to nemelo mit vliv na rychlost premeny.
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    EDAK: Super zdroj, díky!
    EDAK
    EDAK --- ---
    ATTILAH: muzete se taky zkusit zeptat tady, pokud vladnete anglictinou, tady jsou opravdu mistri a jsou schopni rozlustit temer jakykoliv proble, ani jsem netusil kolik muzou mit zizalu neduhu/spolustolovniku atd.
    https://www.facebook.com/groups/wormfarm/
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    HHANULKA: No prosim! :-) Přesně - od zimy. Taky už sháním, protože to zpomaluje i přeměnu. Ted mě napadlo, že si stejně asi objednám u chovatele a tak ho přitom zkonzultuju.
    HHANULKA
    HHANULKA --- ---
    ATTILAH: Mám úplně stejný problém, proto sháním novou násadu žížal. Dříve jsem dokonce rozdávala dalším a od zimy mám pouze spousta malých žížal a velké skoro žádné.
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    LINKOS: Ahá, tak to si to projdu.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    LINKOS: nebo si to vypálit sám
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    ATTILAH: http://biouhel.cz/
    sehnat to je zatím problém, když jsem to před časem scháněl tak jedině ze zahraničí.
    ATTILAH
    ATTILAH --- ---
    LINKOS: Ad ten biouhel - jak to zlepšuje půdu a kde se shání pls?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam