• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOY_BOXKompostovani
    Domaci kompostovani a vse o nem. Zpracovani odpadu, recyklace, vyroba vaseho prvniho vermikomposteru aneb slecno, mohu vas pozvat na svuj zizali caj?, mami, to neni stara svacina, ja jen kompostuji v kapse a dalsi, pribuzna temata.
    rozbalit záhlaví
    PIZMA
    PIZMA --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: A od koho si ty žížaly koupil, jestli se můžu zeptat?
    Jinak po založení nového vermikompostéru nějakou dobu trvá, než se vše zajede. Žížaly se musí aklimatizovat, ostatní mikroorganismy namnožit. Takže na ně nespěchej a rozhodně jak píše VODOMERKA: na začátku jídla málo. Plíseň je v kompostování přirozená a žížalám určitě nevadí. Plesniví třeba i citrusové plody, které jsou přirozeně antiseptické, takže MO přirozěně odpuzují, ze začátku. Prvním organismem, který začne citrusové plody rozkládat jsou právě plísně..Pokojová teplota ideální. Neztrácej hlavu, na začátku to chvíli trvá.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: přikryj to ideálně kokosovou rohoží. pomůže proti plísni. a ze začátku minimum žrádla. a to hodně jemné. ty pytlíky od čaje jsou dobrý. do několika měsíců se namnoží.
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    Potřebuju radu ohledně žížal. Koupil jsem zjevně malou násadu, prodejce tvrdil, že je v tom 300 žížal, odhaduju že jestli jich tam bylo 30, tak to bylo moc. :( Dal jsem to do cca 50l kýble, na dno noviny, na to listí, na to násadu, na to žrádlo. Chyba byla, že jsem tam dal i tvrdý chleba. Ten začal během druhého dne plesnivět, vše co jsem našel jsem vyházel, ale žena co má čich jako vlk z toho tu plíseň cítí dál. Odebral jsem co jsem mohl, včetně nějakých papírů a většiny listí a zbytky žrádla, co se mi nezdály. V papírech jsem našel pár žížal, včetně jedné hodně malé, asi nově vylíhlá. Jinak se žížaly většinou drží v původním kompostu z násady. Nějaký rady jak to zachránit? Je možný že je ta plíseň vybije? Nebo to dokážou sežrat? Zezačátku jsem tam dal nadrobno nasekaný zbytky zeleniny, pak hodně ohryzky od jablek (taky pověšinou nasekaný) plus pár pytlíků od čaje, nějaký bylinky (meduňka) a pytlíky černej, obvykle jsem je roztrh, aby k tomu mohly. Pak sypanej černej cejlon.
    Jak upravit pro ten začátek krmení/podestýlku, a mělo by smysl tam přihodit žížaly? Taky jsem řešil vlhkost a teplotu. Papír z podestýlky byl vlhký ale vymčkat z něj nic nešlo. Dolil jsem trochu vody.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    nejaky napad jak nadrtit jabka do kompostu,co uz nezdelame. Pojezdit sekackou jako u jineho odpadu,napriklad rajcat moc nefunguje... A ty drtice co se prodavaji maji vetsinou jen uzkou skviru na vetve.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    jinak nedavno jsem koukal na pravni zalezitosti kompostary a jakmile se jedna o odrezky z kuchyne je to uz podle jine upravy,uz to je vetsi problem nez zalozit "komunitni kompostarnu" kde se zpracovavaji jen veci ze zahrady...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    TABBY: nevidel bych v parte svazejici na kole zbytky z kuchyne ohrozeni korporatnich zisku. Ale i kdyby se to vice rozsirilo,pokud se to nezacykli tak aby se to dostalo spatky na pole,tak to stejne nijak zisky neohrozuje.
    A jen jeste prihodim,ze odrezky z kuchyne jsou jen mala cast ze strat organicke hmoty, i kdyz kazda iniciativa se ceni
    7ONDRA7
    7ONDRA7 --- ---
    TABBY: bohužel je to asi zatím taková kapka v moři, že se to zisků velkovýrobců hnojiv nikterak nedotkne...ale bylo by hezký, kdyby na to do budoucna měli nutkání něco říkat (tj. že by tahle aktivita začala narůstat do takovýho objemu, že by se to zisků průmyslovejch hnojivářů začalo dotýkat:))
    TABBY
    TABBY --- ---
    LINKOS: Tak vzhledem k tomu, ze přijdou o část výdělku, zajímá mne, zda se k rozšíření kompostování postaví plus minus konstruktivně, nebo destruktivně.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    TABBY: co by na to rikali?
    TABBY
    TABBY --- ---
    7ONDRA7: Parádní zprava. Co na to budou říkat výrobci hnojiv? ;)
    7ONDRA7
    7ONDRA7 --- ---
    to už asi každýho z nás napadlo mnohokrát...mám radost, když konečně čtu, že to někdo zrealizoval a navíc asi dost úspěšně :)

https://zpravy.aktualne.cz/...02590604f2e/?_ga=2.230563164.1936024489.1508346253-55461764.1490632698
    PIZMA
    PIZMA --- ---
    A kompostuje tady někdo?
    Pokud ano, nechť svůj kompost přihlásí do soutěže Miss kompost- soutěží se například o el. pilu, křovinořez nebo kypřič.
    Stačí poslat fotku soutěžního kompostu/kompostéru a napsat pár vět

více na http://www.kompostuj.cz/zapojte-se/soutez-miss-kompost/
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    zkousel jste nekdo dreveny komposter opalit? Jednak by to melo pekne vypadat a jednak by to melo dyl vydrzet...
    PIZMA
    PIZMA --- ---
    kompostování v kostce:

The Compost Story | Kiss The Ground
    https://kisstheground.com/thecompoststory/

PIZMA
    PIZMA --- ---
    VEVER: zkus hledat tady
    KOMPOSTUJ.CZ: Kompostovací poradna
    http://www.kompostuj.cz/vime-jak/kompostovaci-poradna/
    VEVER
    VEVER --- ---
    LINKOS: Jako jo, přílišná vlhkost je poměrně pravděpodobný viník, stejně jako moc materiálu, nemůžu říct že bych péči o kompost zvlášť hrotila, hnojní žížaly jsou dost tolerantní :)
    Můj současný problém je spíš to, že ty mouchy zjevně žijí z něčeho v bytě, protože ke kompostu už tak dva měsíce nemají přístup. Už jsme pořídili i zavírací odpadkový koš. Pokud bych věděla co jsou ty mrchy zač, mohla bych je likvidovat efektivněji :)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    VEVER: vzpomínám, že sem s tím měl kdysi taky problém, byli to ale asi jinačí mušky. Myslím, že to tehdy bylo, že jsem přidal moc materiálu. Myslím, že další rady byli přílišná vlhkost. Někdo jiný nápad?
    VEVER
    VEVER --- ---
    LINKOS: Vermikompost. A už jsem ho odstěhovala na balkon, bohužel mouchy zůstaly.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    VEVER: vermikompost,nebo normalni kompost,co do kompostu davate?
    VEVER
    VEVER --- ---
    Mám problém. Lezou nám z kompostu takové malé černé mouchy a už několik měsíců se jich nemůžeme zbavit. Je to černé, tak o hlavu větší než octomilka a relativně elegantní na mouchu...takové štíhlé, souměrné a kompaktní. Netušil byste někdo co by to mohlo být? A případně jak se toho zbavit?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    tak jsem včera "těžil" vermikompost, ze 4 kbelíků jsem vybral 2,5 hotového vermikompostu.
    Skutečně hodně pomohlo dát tomu dost času a většina žížal byla u povrchu. Dělal jsem to tak, že jsem kýbl otočil, vyklepl co bylo na povrchu čerstvého, dal do dalšího kýble. Pak jsem původní kýbl trochu pomačkal aby vermikompost vypadl, odzhora to bylo nejuzrálejší, skoro bez žížal.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam