• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOY_BOXKompostovani
    Domaci kompostovani a vse o nem. Zpracovani odpadu, recyklace, vyroba vaseho prvniho vermikomposteru aneb slecno, mohu vas pozvat na svuj zizali caj?, mami, to neni stara svacina, ja jen kompostuji v kapse a dalsi, pribuzna temata.
    rozbalit záhlaví
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    JESTRAB: kde se dají sehnat ty europřepravky? Mám to tč. udělaný s dvou do sebe zapuštěných kýblů a asi by to pravda mohlo být i větší.
    JESTRAB
    JESTRAB --- ---
    Udelej si vermikomposter z europrepravek, ktery na dne proderavis a poskladas je na sebe. Spodni prepravku poridis vyzsi na odkapavani tekutin (udelas par der pod hornim okrajem pro nasavani vzuchu), mezipatra jsou nizka (pocet je na kazdem) a horni prepravka muze byt nizka i vysoka s drevenym uhlim na spodku a s hlinou na vrchu (je to neco jako filtr a da se do toho i lecos zeleneho nasadit)....vhodny organicky odpad doporucuju rozmixovat a nechat povolit na slunicku v nadobe prikrite platnem a zagumickovane (aby do toho nelezl hmyz)....uzrale krmeni pokladas ve vrstvach do prepravky a prikrejes dalsi hlinou. Poctem pater si doladis vhodne davkovani komposteru (tim myslim jak rychle zizalky dokazi zpracovat odpad)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: pokud ti žížaly nestačí spotřebovávat zbytky, tak máš buď celkově malej kompostér nebo stačí dokoupit další kompostovací patro. případně si pořídit takový, který má velkou plochu, a tím umožňuje prosperovat víc žížalám. nic rychlejšího, kromě toho termokompostéru, není.
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    LINKOS nevím, proto se ptám. :) Představuju si něco, do čeho budu házet kuchyňský zbytky a něco z toho bude. Asi to nejde krom těch žížal, který mi sice i nadále nějak živoří, ale sežerou toho dost málo.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: v domácích podmínkách je jednoznačně nejlepší vermikompost. případně takový zařízení na termokompostování (drahý).
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    A je vůbec možný takhle na balkoně vůbec vést klasický kompost? Kde budeš brát nějaký vzdušný materiál?
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    OK tak jak se to dá dělat pokud vůbec, a to co z toho teče je využitelný jako to co teče z žížaliště?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: ta těžba bude šíleně nepraktická. a poteče.
    VEVER
    VEVER --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: No, pokud tam chceš dávat především kuchyňský odpad, tak podle toho jak vypadá můj vermikompostér a kyblík na bioodpad, tak z toho tvého něco poteče a spíš asi celkem dost.
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    Dotaz na normální (nežížalovej) kompostér do paneláku na balkóně. Mám velký plastový sudy, může to fungovat s neprovrtaným dnem, a pokud ne, když postavím sud s provrtaným dnem na velku podmisku pod květináč (výška okrajů cca 10 cm) poteče mi z toho něco? Vím že na hlínu stačí psotavit nádobu bez dna, ale tady to holt není na hlíně. Další věc je jak z toho pak odebírat ten kompost, má s tím někdo zkušenost, jedině prohrábnout lopatkou ode dna? Stačí odkaz na nějakej dobrej návod.
    VAJS
    VAJS --- ---
    VODOMERKA: tak dík :)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    VAJS: hehe. to je na mym Gdisku :)
    VAJS
    VAJS --- ---
    STEWIE: kdyztak tohle je celkem dobry navod pro zacatek
    vermikompostování v Can-o-worm.pdf - Disk Google
    https://drive.google.com/file/d/1PqaR50TfZN5zhaN5PyKXR8ZwezFQrUIt/view

STEWIE
    STEWIE --- ---
    VAJS: Super díky. Zkusím to a ještě přiobjednám žížaly.
    VAJS
    VAJS --- ---
    STEWIE: kup kokosove vlákno a navlhci tak, ať z něj při zmackuti netece voda. Pak tím to tvoje "hnizdecko" zasypej. Aspoň 100 kousků ještě doplní, klidně víc. Tuším,že kacky až tak moc nemusíš řešit, když jsi pořídil tento komposter.
    STEWIE
    STEWIE --- ---
    VAJS: Co se týče vlhkosti, tak jsem vůbec nevěděl jak moc to navlhčit. Natrhal jsem dvě velký plata od vajec a ty jsem propláchl vodou. Stačí to? Ještě jsem to teda pokropil vodou ze skleničky.
    Je nějaká metoda, jak tu vlhkost poznat bez přístoje?
    A asi tedy někde dokoupím ještě další žížaly.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    když dávám násadu, tak nahrábnu cca vaničku od zmrzliny. sou v tom všechna stádia a i nějaký žrádlo pro začátek. žížaly nepočítám. tohle mi přijde fakt jak plivnutí a bude vyžadovat trpělivost při krmení.
    VAJS
    VAJS --- ---
    STEWIE: na první pohled to vypadá, že to máš málo vlhké. Co se týče množství, řekl bych, že pro urbaliveve na start lepsi alespon 150. U tech 50 si dost pockas, nez ti ta particka začne "pracovat".
    STEWIE
    STEWIE --- ---
    Ahoj,

chtěl bych se zeptat. Pořídil sem si vermikompotér urbalive. Hlavně proto, že chci redukovat odpad a pak tak, že mě to určitě bude bavit. Objednal sem si také jednu násadu žížal (prej 50ks, ale já to nepočítal). Když sem to tam vyklepnul na ten navlhčený papír, jak píšou v návodu, tak se mi zdálo, že je toho jak když plivne.

Mám řešit ještě další násadu, nebo prostě počkat a krmit méně s tím, že se postupně rozmnoží a rozjede se to?

LINKOS
    LINKOS --- ---
    Katrina Spade: Až zemřu, zkompostujte mne. | TED Talk Subtitles and Transcript | TED
    https://www.ted.com/talks/katrina_spade_when_i_die_recompose_me/transcript?language=cs
    VEVER
    VEVER --- ---
    URPUTNIK: Na odvlhčení mi přijdou fajn třeba plata od vajíček...a těm mým tvoří vylouhovaný černý čaj tak půlku stravy, obávám se :) Mám ty hnojní, teda. A s čím bych byla ještě opatrné je větší množství košťálového odpadu najednou. Ani ne tak kvůli žížalám, ale než to snědí tak to začne hnít a hrozně to smrdí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam