• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOY_BOXKompostovani
    Domaci kompostovani a vse o nem. Zpracovani odpadu, recyklace, vyroba vaseho prvniho vermikomposteru aneb slecno, mohu vas pozvat na svuj zizali caj?, mami, to neni stara svacina, ja jen kompostuji v kapse a dalsi, pribuzna temata.
    rozbalit záhlaví
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    AUDIAC: není to překombinovaný? ždímat tekutinu? jinak já taky praktikuju kilový kbelíček od jogurtu, který mám v kuchyni u topení. po naplnění nosím do vermikompostéru na terasu. nechávám na povrchu (přikryté kokosem), žížaly si to přirozeně samy natahají dolů nebo vyžerou.
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    Ja s tím zezačátku taky bojoval a nakonec se mi osvědčil tenhle postup, kterej eliminoval všechny nežádoucí jevy (plíseň,smrad, nesežraný zbytky):
    v průběhu týdne dávám zbytky do kyblíku od jogurtu - to je množství, který jsou schopný zpracovat - co je nad, tak jde jinam. Necpu tam cibuli, citrusy, zázvor. Když je kyblík plný, dám ho do mrazáku, mráz naruší buněčnou stěnu a líp se to žížalám kouše, nemají problém se slupkama od brambor atd. Když to rozmrzne, vyždímám přebytečnou vodu, odhrnu svrchní vrstvu kompostu, vysypu to tam, a opět přihrnu. Za týden to zbaští jako nic.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    ELENFANT: přikrývám to kokosovou rohoží.

VAJS: to si nejsem u vermikompostu vůbec jistý. rozhrabáváte žížalám jejich prostředí.
    VAJS
    VAJS --- ---
    ELENFANT: urcite neuskodi to tu a tam cele prohrabnout a tim to provzdusnit. U nekterych zbytku (celer, zeli a vse tvrde) zase urychli proces, pokud uz jdou do komposteru trochu "ulezele" a pokrajene na male kousky. Jehlici jsem nezkousel.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ELENFANT: [ _BENNY @ Kompostovani ]

ono zalezi jestli jsou zizaly v teple nebo v zime. v teple porad zerou, takze plesnive veci pomerne rychle rozlozi. ale mit zizaly v techto teplotach venku znamena, ze zizaly nesezerou skoro nic, a plisen vydrzi az do jara. coz ale zase venku neni problem.

jehlici jsem nezkousel, ale obecne by zizaly mely umet rozlozit jakykoliv biologicky rostlinny material. co mi zizaly rozlozi temer okamzite jsou listy od redkvicek, listy od kedluben, listy od cehokoliv.
    VEVER
    VEVER --- ---
    Nechávám na povrchu. Občas to plesniví, ale beru to že prostě příroda, no :) Jehličí podle mě spíš nesezerou, ale zase v tom výsledném kompostu zas tak neškodí, přijde mi...rozhodně bych ho tam nedávala moc.
    A mám teda hnojní žížaly, ne kalifornské, co jsem tak četla tak ty kalifornské jsou asi choulostivější.
    ELENFANT
    ELENFANT --- ---
    Ahoj, dotaz k vermikompostéru - zahrabáváte čerstvé zbytky nebo je necháváte prostě na povrchu? Zdroje se různí a já celkem bojuju s plísní a tím, že žížaly moc nestíhají (mateřská + home office = dost materiálu).
    A zvládnou nějaké jehličí z vánočního stromku? :) Díky za vaše zkušenosti.
    TERUSEZBUSE
    TERUSEZBUSE --- ---
    VEVER: super, tak ja se ozvu zacatkem roku.diky
    VEVER
    VEVER --- ---
    TERUSEZBUSE: asi jo, zatím zájemce nemám.
    TERUSEZBUSE
    TERUSEZBUSE --- ---
    VEVER: jee, ja bych brala, akorat ted jedu do hor na svatky a vratim se az v lednu. dalo by se pak?
    VEVER
    VEVER --- ---
    Nabízím násadu hnojních žížal, nějak se mi to množí...za odvoz, případně bych byla vděčná za nějakou starou hlínu zbylou po přesazování, potřebuju ten kompost něčím naředit :)
    Praha 5
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Trocha listovky. Většina z ořešáku, něco z jabloní a stromů okolo...

_BENNY
    _BENNY --- ---
    VEVER:
    ZRZKA:

vylit to do zachodu rozhodne v planu nebylo, neni a nebude :) na spolecne dvorni zahrade mame otevreny kompost, prinejhorsim to skonci tam.

ono taky slozeni zizaliho caje je dosti promenlive a nerad bych nekomu v dobre vire znicil jeho rostliny, a s barelem s redenou vodou nikde chodit nebudu. a sam bych nebyl nadseny z toho ze mi kdosi cimsi poliva muj zahon :)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    ZRZKA: nebo tím polit slámu, umožní to rozklad
    ZRZKA
    ZRZKA --- ---
    VEVER: souhlasím, zalít trávník v jakémkoliv vegetativním období je rozhodně lepší, než do záchodu kde to akorát přidá práci čističce..
    VEVER
    VEVER --- ---
    _BENNY: proč ne? Vegetační sezona ještě úplně neskončila a i kdyby, tak tam ty živiny prostě počkají...a nějakých parků a trávníků je taky hodně :) Brala bych to minimálně jako lepší variantu než to lit do záchoda, no.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    VEVER: ted na to asi neni to nejlepsi vegetacni obdobi. navic toho budu mit asi fakt hodne :)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    _BENNY: jo, a taky se tím dá "kreslit" po trávníku :)
    VEVER
    VEVER --- ---
    _BENNY: nebo tím můžeš zalít nějake pouliční rostlinstvo, počítám že to ocení.
    ELENFANT
    ELENFANT --- ---
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    _BENNY: stačí trocha reklamy a stojej na něj zástupy ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam