• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LIROTepelná čerpadla, solární systémy (fototermika), větrání s rekuperací
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    WARBABY8: nic z toho neteče, naštestí.

    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CERMI_FOX: pokud není poškozená struktura, neprosakuje kapalina nebo není poškozený lak, nemělo by to vadit. Ale možná kdybys nahodil fotku bylo by to lepší.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    Ahoj, jak moc je velky problem, kdyz ma venkovni jednotka TC na nekolika mistech ohnuty zebra chladice? Vypada to jako promackliny.
    VIRUS31
    VIRUS31 --- ---
    LENNYSGC: nam projektant ze stavebni firmy dal do projektu na novej barak ACOND PRO N. Maji s tim pry dobrou zkusenost (stavi cca 60 individual domu rocne). Rad se dozvim, proc se ti Acond zamlouva.
    LENNYSGC
    LENNYSGC --- ---
    Čus máte někdo zkušenosti s tepelným čerpadlem Acond pro R ?
    Jsem ve fazi rozhodování mam nabidku od nibe a ve čtvrtek budu mit i od acondu (ale acond se mi zamlouvá zatím vice)
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    OTAVA: dotace tam samozřejmě jsou ale i tak pokud to má být fve s tepelkem a baterkou na ostrovní provoz, tak to bude raketa i tak, aby to splnilo to co chce. A i tak si myslím, že očekávání mnoha lidí jsou mimo realitu. Jinak to co si tu napsal jsou dost strohý informace na posouzení. Bylo by lepší kdyby si sem dal kompletní specifikace.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    OTAVA: tak s těma stránkami se omlouvám, nevím proč mu to nejede. Pokud budeš chtít můžu dát odkaz na fb kde má vlastní skupinu nebo rovnou kontakt.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    vlastně proto chci reference na firmu / technologií aby s tím neměl víc trápení než radosti.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    IV0: myslím že největší přínos v jeho věku bude že nebude muset běhat s uhlím a čistit každej tejden kotel a řešit komín.
    IV0
    IV0 --- ---
    OTAVA: Zkušenosti s takovým řešením osobně nemám. Nebude to levné, zabere to dost místa (aby to něco ušetřilo v zimě, bude muset přes den bouchat co nejvíc teplé topné vody do nádrže). Navíc na topení v zimě stejně z větší části koupí elektriku z distribuční sítě (7kWh baterka na tohle nestačí a obecně topit z baterky není moc chytré). No přeju mu, aby se mu to za jeho života stihlo vrátit, nebo dokonce něco vydělat.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    jsou na to snad nějaký dotace tak ho to bude stát půlku.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    IV0: on si mysli ze bude málo elektriky a budou výpadky a že tu elektriku použije na běžný provoz, pak teplou vodu, něco do baterky (7kw) a zbytek prodá ČEZu esli něco zbyde. vymlouvat mu to nebudu.
    IV0
    IV0 --- ---
    OTAVA: Jako první je dobré poznamenat, že FVE s TČ dohromady ušetří na výrobě teplé (užitkové) vody (to by měl určitě chtít, ale dneska to je standard), taky ušetří na chlazení (to by taky měl chtít, jestli to není studená kamenná jeskyně) a určitě to je super na vyhřívání bazénu v sezóně. Avšak běžně velká FVE utáhne rozumnou část spotřeby TČ v topném období tak maximálně u pasivních domů, což nebude tatínkovo případ, když má sotřebu 28k Kč/rok v uhlí. Jestli potřebuje pouze topit, neplánuje bazén, nespotřebuje aspoň 60 kubíků teplé vody z rok a neběží mu nějaké trvalé velké elektrické spotřebiče v domě, tak bych se nad návratností FVE pořádně zamyslel resp. si jí nechal spočítat od někoho jiného, než dodavatele FVE...
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    Kdysi vytopil barak za sezonu uhlim za 8000 Kc, ted prej uz to je za 28000 Kc s tim ze mu tos pocetli s TC a FW na +- stejne a nemusi tahat uhli.

    Jde mi spis o to jestli ty firmy nabizi pricetne reseni a nebo jestli nejsou nejak provarene jako vylozene spatne.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    WARBABY8: zbezne jsem to cetl, ale chce ohrev domu, ohrev teple vody.
    System vzduch voda, plus zdroj energie z FW.

    BTW http://sizling.cz/ nefunguje
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    OTAVA: koukni o pár příspěvků dolů. Ono je důležité co od toho vlastně chcete respektive čekáte.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    Ahoj,

    tatinek si chce poridit cerpadlo a FW na barak, Ma tri nabidky, uprimne tomu nerozumim, mohli by jste prosim nejskou firmu / technologii doporucit nebo naopak nedoporucit ?

    Diky moc, udelate jednomu dedeckovi radost.

    Topite.cz 
    Cerpadlo Alpha Innotec LWAV 122 + HV 12-3
    FW - Canadian Solar CS3L-370MS S (12)
    Fronius Symo 4.5-3-M

    Schlieger
    Cerpadlo Schlieger Premium X21
    FW Half-Cell Mono 410p

    AC Heating (pouze Cerpadlo)
    Convert AW19-3p, SVT 665
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    IV0: dnešní klasická energetika funguje tak, že nabídka se přizpůsobuje a vyrovnává poptávce. Čili tě nikdo neomezuje, kdy si vyperes, vyluxujes, rozsvitiš atd. Kolik budeš schopen ušetřit a spotřebovat energie naprimo z FVE ti nikdo neřekne, protože jde prostě o to jak moc se spotřebou přizpůsobis výrobě. Tak to prostě je a ty inteligentní systémy se tomu snaží jít co nejvíc naproti a usnadňovat ti to, ale nikdy to nebude stoprocentní
    IV0
    IV0 --- ---
    WARBABY8: Pročetl jsem si ten web, ale moc informací teda nepouští. Jsou někde nějaká seriózní (měřená nebo aspoň nějak nezávisle odhadnutá), kolik takový chytrý systém dokáže ušetřit proti hloupému jen s např. wattrouterem (tzn. topím, když je zima nebo když mám už dlouho určitou úroveň přebytků z FVE)?
    Rozumím benefitu natopit nádrž přes den, když svítí sluníčko a vzduch je teplejší, ale tohle už umí spousta moderních TČ i bez předpovědi počasí. Navíc to vyžaduje velkou nádrž (na celou noc), což u běžných teplotních spádů TČ a běžných domů v dnešním standardu znamená třeba 1000 l nádrž (nebo i větší).
    Co mi nesedí, je poměr toho, kolik můžu ušetřit tou chytrostí systému vůči tomu, jak by měl být systém dimenzovaný, aby to vůbec v topné sezóně fungovalo. I malé invertorové TČ potřebuje určitý minimální výkon (třeba 0,5 kW) aby se vůbec spustilo. Aby topilo přes den a ještě nabouchalo nádrž přes noc, tak to už se bavíme o el. příkonu v řádech minimálně 3-4 kW, na to potřebuju mít na střeše nejméně 40 m2 panelů (v zimě). K tomu taky musím mít patřičně výkonné TČ... To je přece všechno hrozně drahé, za jak dlouho se to zaplatí?
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    LINKOS: Tak posouzení energetický nezávislosti je hodně individuální věc, záleží jakej budeš mít instalovaný výkon FVE, jak velký tepelko, tepelné ztráty domu, spotřeba energie celkově atd.
    Tady jde o to, že to tepelko a FVE opravdu spolupracují a chovají se "chytře". Ty si například nastavíš teplotní rozsah topení a systém na základě předpovědi počasí například "natopí do zálohy" případně počká s topením než začne svítit atd...
    Tohle je výhoda, kterou ostatní systémy nemají protože nemají jednotný řídící systém, ale jsou to dva nezávislé systémy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam