WARBABY8: Pročetl jsem si ten web, ale moc informací teda nepouští. Jsou někde nějaká seriózní (měřená nebo aspoň nějak nezávisle odhadnutá), kolik takový chytrý systém dokáže ušetřit proti hloupému jen s např. wattrouterem (tzn. topím, když je zima nebo když mám už dlouho určitou úroveň přebytků z FVE)?
Rozumím benefitu natopit nádrž přes den, když svítí sluníčko a vzduch je teplejší, ale tohle už umí spousta moderních TČ i bez předpovědi počasí. Navíc to vyžaduje velkou nádrž (na celou noc), což u běžných teplotních spádů TČ a běžných domů v dnešním standardu znamená třeba 1000 l nádrž (nebo i větší).
Co mi nesedí, je poměr toho, kolik můžu ušetřit tou chytrostí systému vůči tomu, jak by měl být systém dimenzovaný, aby to vůbec v topné sezóně fungovalo. I malé invertorové TČ potřebuje určitý minimální výkon (třeba 0,5 kW) aby se vůbec spustilo. Aby topilo přes den a ještě nabouchalo nádrž přes noc, tak to už se bavíme o el. příkonu v řádech minimálně 3-4 kW, na to potřebuju mít na střeše nejméně 40 m2 panelů (v zimě). K tomu taky musím mít patřičně výkonné TČ... To je přece všechno hrozně drahé, za jak dlouho se to zaplatí?