• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LIROTepelná čerpadla, solární systémy (fototermika), větrání s rekuperací
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    MARASAN: vzduch/voda fujitsu highpower 11kW. Je to stara koncepce, my uz ji nemontujem, ale za me spokojenost. Odchazely na nich vyparniky, ale to uz je vyreseny. Regulaci ma Siemens.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    SANOUK: a co maz za TČ? Zeme/voda/vzduch? A znacku? Resime zrovna opravdu velkej starej dum. Diky!
    CAL
    CAL --- ---
    SANOUK: odpověď českého zastoupení výrobce:
    Námraza do výšky cca 10 cm od základny je v těchto podmínkách bohužel zcela běžná a výrobce ji nepovažuje za závadu zařízení.

    Vzhledem k tomu, jak je to rutině formulované, bych řekl, že nejsem první a že už to řešili dost.
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    CAL: Ja porovnani s plynem nemam, ale moje cerpadlo za celou dobu provozu jeste nezaplo bivalentni zdroj. COP faktor mi neukazuje, takze to beru jen podle zaloh. Vytapena plocha cca 150^2, stary radiatory, rozvody jeste v zeleze, barak nezateplenej, stary okna, teplota 21° a zalohy do 4000,-. V pristim roce budou novy radiatory s ventilatorama, rozvod bude v medi, tak doufam, ze to jeste pujde dolu. Ne podzim jsem jeste pridal sest panelu na ohrev TUV a prihrivani taktovaci nadoby. Pres leto poslu prebytky do primotopu ve sklepe na vysouseni.
    CAL
    CAL --- ---
    SANOUK: Jen poznámka na okraj: při -6 už mi vychází, že topný faktor je stejný, jako poměr naší ceny elektřiny a plynu, takže od nového roku, kdy se poměr cen asi ještě zhorší, stejně asi budu zapínat kotel, když na to bude předpověď vypadat delší čas.
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    CAL: K namrzani dochazi nejvic pri teplotach kolem nuly. Pri nizsich teplotach (-6 a vic) uz to vetsinou byva lepsi.
    CAL
    CAL --- ---
    SANOUK: Díky, mně stačí odpověď na té úrovni jestli je to normální nebo mám volat instalační firmu. Nemám ambice zkoumat co je špatně a už vůbec s tím zatěžovat někoho tady. Vzdálenější obrázek jsem posílal jen o pár postů dřív u jiného problému s namrzáním CAL, takže to asi bude nějaká instalační chyba, ale není zjevná. Čerpadlo nemá stříšku, ale taky na něj nic jiného nestéká, TUV máme, ale že bychom vyplácali teplou vodu si nemyslím, studeny barak nevim, jak bych posoudil, čerpadlo je tak tři čtvrtě metru nad zemí, takže sníh nehrozí. Po tvém zhodnocení jsem přepnul na plynový kotel (díky bohu, že jsme si ho přes všechny sliby a rozmlouvání od instalační firmy nechali, není to poprvé, co jsem ho musel zapnout) a nechal jsem to odtát. Zatím se to znovu netvoří, ale taky je zatím docela teplo.
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    SANOUK: Pricin muze byt hodne. Porucha cidla na vyparniku. Kapajici voda ze strechy a nerovnomerne namrzani. Cerpadlo posazene na zemi a voda se odrazi na vyparnik. Nedostatecna teplota v objektu. V pripade, ze si bere pri defrostu teplo ze zasobniku TUV nesmi byt vyplacana tepla voda. Dalo by se pokracovat, nafot kde je umistena jednotka a popis nam strucne system.
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    CAL: Tohle je rozhodne spatne a v krajnim pripade muze dojit k poskozeni vyparniku.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CAL: ïmho máš něco blbě nastavené, mě se to odtává celé (teda pokud mi TČ nezapadne skoro celé sněhem, jako to bylo teď před pár týdny, tak se vytvořil led na té vnější mřížce)
    CAL
    CAL --- ---
    Jdu sem s dalším dotazem. Je normální, že mám dole na výměníku po celé šířce bakuli ledu, kterou už odmražování nemá šanci rozpustit? Vzhledem k tomu, jak krátce odmražování trvá a hned po něm to začne pracovat, tak mi přijde celkem nevyhnutelné, že voda nestihne odtéct a na spodní části se kumulovat prostě musí, takže to musí být běžné, ale pochybuju, že to je ok.

    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CAL: já mám nordline, což je levný šunt. Popravdě bych se nedivil, kdyby ten spád nebyl feature, ale že to prostě mají křivě :)
    Každopádně nikdy jsem sníh a led neometal a nikdy mi to neudělalo takovéhle rampouchy.
    CAL
    CAL --- ---
    CERMI_FOX: Zástupce výrobce v cz mi napsal, že v rámci provozu musím ometat stříšku od sněhu a že nezná výrobce, který by to řešil spádem nebo přesahem. Jaký máš prosím tě model, že tam ten spád máš? ať si můj výrobce rozšíří obzory...
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    CAL: v prvni rade bych kontaktoval dodavatele, namrazu bych neodstranoval a resil bych to formou reklamace.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CAL: tohle se mi nedeje, mam teda jinou znacku, ale predpokladam, ze princip stejny. Voda je vyspadovana, ze tece do strany a ne do toho zebrovani
    CAL
    CAL --- ---
    Po prvním sněžení jsem přišel na tuhle demenci u venkovní jednotky. Její střecha nemá žádný přesah ani okapničku, takže co na ní naprší nebo na ní roztaje stéká po předním roštu, kde to při provozu čerpadla samozřejmě zamrzá. Odtávací procedura čerpadla vyřeší jenom námrazu na výměníku, tohle ne. Fakt se mi nechce stavět nad čerpadlem ještě jednu střechu. Čekal bych, že když už to výrobce (alpha innotec) udělá takhle blbě, tak po prvních nadávkách od zákazníků předělají ten horní plech a já si ho budu moct alespoň koupit na výměnu. Nebo chci moc? Nebo se to řeší jinak?

    SANOUK
    SANOUK --- ---
    DED: Funguje to, ale za ty prachy jdou koupit lepsi stroje s origo hydroboxem. Navic nemontujou tepelka, ale klimosky. Odsajou z toho chladivo R32 a najebou tam R410, takze ve vysledku kazdej, kdo provozuje jejich klimosky, porusuje zakon.
    IV0
    IV0 --- ---
    DED: My jsme je zvažovali, ale jsou hóóódně drahý. Jak jsou (ne)kvalitní ale nevím.
    DED
    DED --- ---
    furt mi vola tahle firma a obtezuje s cerpadlem. Bud maji bordel v ststemu nebo jsou to scameri. Tak jsem se podival do googlu a maji teda az prekvapive dobry hodnoceni a recenze plny chvaly... nevim ale u takove firmy, jestli mi to prijde normalni. Mozna si ty recenze koupili a nebo davaji velkou slevicku vymenou za toto...

    ma s nima nekdo zkusenost?
    Mapy Google
    https://maps.app.goo.gl/s4gu92D8gArFuBft8
    CAL
    CAL --- ---
    CAL: Sága pokračuje. Instalační firma mi dohodila jiného revizáka, který se zapojením čerpadla bez blokování HDO nemá problém (hlavně, že mi pořád někdo vykládá, jak něco musí být podle normy), ale samozřejmě si za tu návštěvu, kdy se podívá na čerpadlo a napíše na papír, že ano, mám čerpadlo, vyinkasuje 2000.

    Když mi mezi řečí zmínil, že moje nová elektroměrová skříň je nevyhovující a ještě se tvářil blahosklonně, že to tentokrát přehlédne, tak jsem ho málem umlátil. Od podzimu minulého roku, kdy jsem s instalací tepelného čerpadla začal, totiž PRE změnilo normu pro skříň se soláry (přidání nějaké příčky), na které jsem se chtěl do budoucna připravit, takže PRE sice zapojení nestihlo schválit, ale sithlo ho deklarovat jako nevyhovující. Za 2000 jsem pro teď v suchu, ale až budu hlásit soláry, budu muset skříň předělávat (kdo neví, tak je to fakt drahá sranda, 15 - 20 tisíc jenom ta skříň a stavaři za míň než 20 taky ani nevstanou z postele).

    Když jsem si myslel, že můj roční pobyt v PRE pekle zasláním podepsané smlouvy a podkladů už snad konečně končí, přišel návrat zpátky na začátek: tepelné čerpadlo neschválí, dokud nedoložím tepelné ztráty domu. Už nikdo ani nepředstírá, že nic takového ve smlouvě není, že mi ústně potvrdili, že to není potřeba, že normy, podle kterých se to údajně vyžaduje jsou fakticky nesplnitelné, že to vlastně fakticky nikde není smysluplně napsané, nebo že to nemá žádný praktický význam, protože se to vyřizuje čistě na papíře, prostě už jenom ústně u přepážky nadiktují, komu se má zaplatit kolik peněz a čekám, že to zabere zas pár týdnů. Už se ani neodvažuju si představovat, co přijde až splním tenhle quest. Už jsem pochopil, že na PRE je moje fantazie krátká.

    Elektřinu pro tepelné čerpadlo tak řeším už rok a půl a konec zatím nevidím. Za tu dobu jsem si k PRE vypěstoval nefalšovanou existenční nenávist, tu firmu by měli kompletně zrušit a každému, kdo je s ní nějak spojený, zakázat cokoli dělat s elektrikou. Banda namachrovanejch arogantních bohorovnejch vypatlanejch vymahačů výpalného, ať jsou jejich rody do desátého kolene stiženy morem a cholerou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam