SANOUK: uplne nevim co myslis, potrebuju to vic polopaticky :) nemluvis o chladicim vymeniku napojeny na rekuperaci? s TC si ohrivam nebo ochlazuji i vzduch.. a co se tyka kovektoru, tak podlahovka je asi lepsi reseni nebo ne?
SANOUK: jj, TC so umi chladit vodou jsem napsal jako vyhodu nize.. nicmene primarne jsme pocital s tim ze bude chladit tu podlahu, proc je to naprd? musim mit papuce, jasne. Ty teda doporucujes na chlazeni pres ten "vodni registr"?
SANOUK: mno krb a vymeniky jsou taky celkem slozity... prislo mi technologicky jednodussi mit ty akumulacni kamna a s nima si pritopit parkrat do tydne v zime.. ale zase. neznam vsechna pro a proti
IV0: díky - a samozřejmě máš pravdu s tím, že projektovat to tady asi není nejlepší, na druhou stranu jsou tu lidi jako vy, zkušení a nezávislý. Když říkáš projektant, mám to chtít po člověkovi co mi kreslí DSP? Nebo mi má doporučit projektanta na tuhle problematiku? Například jsem měl call s pánem co dělá projekty vytápění - tj nadimenzování a rozvody, ale nebyl mi schopen spočítat jakou technologii přesně zvolit (což je to co tu řešíme). Pak je tu firma co to bude potenciálně dodávat - počítám, že se mě měli zeptat na všechny tyhle otázky... asi je to divné, ale zatím jsem nepotkal nikoho s kým se o tom do detaily pobavím a on mi to spočítá - i ta dodavatelská firma má svoje preference (viz jak jsem ji linkoval níže, na stránkách velebí elektrický koberec). Nejsi to ty kdo mi nám to mohl spočítat (jako melouch)? :)
Nicméně myslím, že se ubíráme dobrým směrem. Zkusím odpovědět na tvoje komentáře.
ad Krb / Kamna - má to být primárně pro atmosféru (oheň) a sekundárně nějaký pocit nezávislosti případně velkého průšvihu (blackout, nesmyslná cena energií apod.). Máme zahradu, máme kde nasekat a sušit, ale primárně to dělat nechceme - primárně chceme točit termostatem :)
ad Rekuperace - ano, určitě chceme z pohledu výměny vzduchu při práci, na spánek atd. Pomoc při chlazení a topení mi taky přijde super. Digestoř jsem vyrozumněl, že by se řešila ventilačkou okna po dobu jejího užívání a nebo by byla cirkulační. Ventilačka v noci bude zavřená.. jasně je to trochu jiné chování než bez ní, nemám s tím problém. To vyrovnávání teplot mezi pokojema - to myslíš ustálení na průměrné teplotě? Protože co jsem pochopil od obchoďáka z té firmy, tak rekuperace je spíše "hloupá" tj nejsem schopen vzít teplo z místnosti A a poslat si ji místnosti B. Ale prostě mi vyrovnává teplo rovnoměrně po domě, prostě tam kde je rozvedená - souhlasí to?
ad Voda a užívání - spotřeba vody spíše větší, jak říkám 4 lidi pořád doma, spousta žen co se rády sprchují a koupou apod.) Primárně to chci optimalizovat na dalších 10-20 let, což je tenhle use case. Ale ty body co zmiňuješ jsou super.. je možný, že bychom spodní patro pronajali... proto bych chtěl aby podlahovka byla na segmenty, které můžu ovládat buď po patrech nebo i drobněji v rámci patra. Například v hlavním patře je zapnuto v obývako/kuchyňo/jídleně ale v ložnici, která je o kus vedle vypnuto. V ložnici bych primárně zapnul třeba jen o víkendi když lenoším nebo když jsem nemocný a ležím...
ad cena bez teplovodního systému - to nevím. Přijde mi logický, že TČ můžu použít i v létě na chlazení podlahou. Ale když mi řekneš, že to můžu využít i tak a rozhánět to rekuperací místo podlahou, tak to mění situaci. K tomu chlazení, žili jsme nějakou dobu v asii v bytě s klimatizací a moc nám to nevyhovovalo... fouká to za krk, v ložnici bylo nepříjemný když to na tebe fouká takže jsme chladili primárně přes vedlejší místnost. Dokážu si představit, že co neuchladím přes TČ (ať podlahou nebo vzduchem) si dochladím nárazově v nějakém centrálním bodě třeba v každým patře klasickou klimatizací..
Snad se blížíme k tomu, že budu mít jasný zadání, které tu někomu dám na spočítání..