DED: Já bych řekl, že vybíráš technologie dřív, než si vypočteš tepelné ztráty, což prostě není správný postup. Jak již psali ostatní, některé technologie jsou vhodné resp komfortně fungují jenom do určitých výkonů.
* Vzduchotechnikou (takže i aktivní rekuperací) vytopíš pasivní dům o běžné velikosti (do 150 m2, žádné extra studené místnosti) do cca 2-3 kW tepelné ztráty.
* Podlahovkou vytopíš nízkoenergetický dům o běžné velikosti do cca 4-6 kW tepelné ztráty.
* Na víc už potřebuješ radiátory.
S chlazením je to podobné:
* Vzduchotechnikou (takže i aktivní rekuperací) ochladíš pasivní dům (který musí mít aktivní stínění) o běžné velikosti (do 150 m2) do cca 1,5 kW tepelné ztráty.
* Podlahovkou nebo lépe stropním chlazením ochladiš nízkoenergetický dům o běžné velikosti do cca 2-3 kW tepelné ztráty.
* Na víc už potřebuješ klimatizaci.
Pár poznámek:
* Ta klimatizace byla nepříjemná, protože v Asii bylo nejspíš venku 30-40°C, vysoká vlhkost, a barák nebyl izolovaný. Takže ten výkon musel být vysoký a proto to foukalo za krk.
* Rekuperace (a mimochodem i podlahovka bez chlazení to v létě dokáže taky) srovná teplotu, ale stále platí, že její výkon je nízký. I v pasivním domě mám v ložnici o 3°C míň než v obýváku (a topím jenom rekuperací), protože v obýváku trávíme čas, běží tam TV a vaříme atd.
* Dej si krb bez výměníku, jako záloha to stačí i na týden až dva. S výměníkem musíš mít baterku, což je dost nespolehlivé a hlavně to je spíš zařízení zabezpečující spíše bezpečné vyhasnutí než nějaký dlouhodobý provoz.
Jestli chceš vzduchotechniku, nevadí-li Ti teplovodní systém, budete furt doma a krb je kvůli atmosféře, tak většinou finančně nejlíp vychází tyto kombinace:
Varianta 1 (celková tepelná ztráta do 3 kW): Víc zateplit, dát lepší okna/dveře a přidat nějaké stínění, vzít si dotaci na pasivní domy a zjednodušit topný systém na aktivní rekuperaci (ala Nilan Combi) a něco na těch pár týdnů v roce, kdy je fakt zima a zataženo dát "cokoliv", klidně mini krb (max 4 kW, ty malé jsou překvapivě drahé) nebo elektrický radiátor. Tohle je asi jediná smysluplná šance, jak nemít teplovodní systém a zároveň jak být schopen dům používat víc variabilně a bezúdržbově (jakože můžeš odjet na půl roku nebo na dva roky a nic se neděje). U novostavby je to pro mě přiřozená varianta, ale je investičně náročnější (ale ona pak třeba celá technická místnost zabírá prostor jedné velké lednice - získáš tak další místnost, jakou má hodnotu mít 10-15 m2 v baráku navíc?).
Varianta 2 (ztráta do 4 kW): To samé, ale už to častěji vychází lépe s el. rohožemi anebo elektrickým/plynovým kotlem + klimatizacemi + pasivní rekuperaci. Mini krb jako záloha.
Varianta 3 (ztráta do cca 6kW): Nízkoenergetický dům lze vytopit podlahovkou z TČ, pak bych dal už jenom pasivní rekuperaci (s bypassem a elektrickým dohřevem proti zamrzání na těch pár týdnů v roce, kdy to je potřeba) a na chlazení bych natočil buď stropní systém (při velmi nízkých ztrátách se tím stropním systémem dá pohodlně topit, takže nepotřebuješ podlahovku) nebo konvektory (v podstatě radiátor s ventilátorem, s nimi se dá taky dobře topit). Krb bez výměníku jako zálohu.
8 kW je hodně, nikdy jsem se o takový barák nezajímal, takže nedokážu poradit. Podle mě budeš potřebovat radiátory nebo konvektory, mě přijde nejjednodušší dát podlahovku a konvektory s TČ a pasivní rekuperaci, ale neber to jako kvalifikovanou radu.