• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    DAVE_PAGE: no a nebyla to daikon? .)
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    ja si koupil v korejskem obchode balicek s kimchi, kde byla jen jedna petrzel (pastinak, nebo neco podobneho - nemelo to popisky v latince) v celku i s nati :) Tahal jsem to z toho pytliku dost podezrivave, ale bylo to fajn.
    SMALL_CLANGER
    SMALL_CLANGER --- ---
    ZUZKAOU: je to tam :) pouzivam uz asi tretim rokem Tvuj recept z webu: mnohe diky i za nej.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SMALL_CLANGER: určitě můžeš.

    Zkvasí to pěkně, pak dej vědět, jaká byla.
    SMALL_CLANGER
    SMALL_CLANGER --- ---
    ahoj, muzu dat do kimchi petrzel? podle uvahy 'mrkev tam uz je, petrzel je skoro mrkev a zrovna ji mam dost'
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    ZUZKAOU: Ok, udělám to tak. Ještě mě napadlo, jen střílím od boku: ta tibetská kefírová houba, co dělá kefír z mlíka - kdybych použila malé množství mlíka a k tomu ty rozmixované ořechy, je nějaká šance, že by mi ta houbička ten kefír taky vyrobila?
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: 2 % soli objemová, to znamená 4,3 % hmotnostní? ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ROSADKO: přidej ji do vody na namáčení - tak 2% objemu vody. Stejně to pak ale převař- výrazně tím zvýšíš stravitelnost a výsledné ořechové mléko bude hustší a lepší chuti, protože za tepla se těch látek prostě vylouhuje víc.

    Namočit, rozmixovat na hrubo, převařit a horké domixovat do hladka. Počkat až to vychladne, přecedit a zaočkovat.
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    ZUZKAOU: aha, to je zajímavé, díky za info. A kdybych sůl přidala k těm probiotikům, tak by to pomohlo? Ořechy budu používat nejspíš české vlašáky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ROSADKO: ne - sůl nestartuje kvašení, sůl snižuje pravděpodobnost, že začne kvasit i něco jiného, než žádoucí kultury.

    Zárodky plísní jsou pochopitelně i na ořeších - tím že jsou většinou dovážené přes půl světa, tak i častěji, než na obilovinách. Pokud se tomu chceš vyhnout, tak udělej ořechové mléko/smetanu/kaši, převař a pak něčím zaočkuj a nech fermentovat. čím víc raw a bio, tím větší riziko plísně.
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    GOGGA: Díky za odkaz, ale přijde mi to trochu předimenzované to po po kvasném procesu dávat ještě sušit. Krom toho pokud jsem to pochopila správně, tak použití soli startuje kvašení, ale když tam dáš rovnou už nějaký základ (probiotika, šťávu z kysaného zelí), půjde to taky a zřejmě rychleji, ne?

    Já jsem našla tenhle návod:
    Kvašené ořechy a zdraví – udržují nízkou hladinu cholesterolu a regulují krevní tlak | Rehabilitace.info
    https://www.rehabilitace.info/...-zdravi-udrzuji-nizkou-hladinu-cholesterolu-a-reguluji-krevni-tlak/

    ZUZKAOU: Vodní kefír bohužel nemám a plísni z ovsa bych se fakt ráda vyhnula. Kdybys měla pro takový proces vybrat mezi šťávou z kysaného zelí a probiotiky z lékárny, co bys doporučila? A šťáva z kysaného zelí musí být předpokládám z domácího, to z obchodu asi fungovat nebude, nebo ano?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOSTDOGG: njn. Jak to člověk dělá nadivoko, tak jsou výsledky holt občas divoké ;-) Jinak v tomhle jsou fakt spolehlivější konvenční potraviny, než bio kde je těch plísní víc.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    ZUZKAOU: U ovsa jsem měl problém, že mi 3x ze 4 pokusů zplesnivěl (pak jsem se na to vykašlal), nejspíš kvůli zárodkům plísní už v koupeném ovsu, řešil jsem to i tady.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ROSADKO: no nejlíp vodní kefír. Jinak z jogurtove kultury můžeš za tepla normálně kvasit náhražkové jogurty.

    Jestli to chceš na divoko, tak doporučuju oves. je to fakt dobrý.
    https://www.zkvaseno.cz/2014/10/oves.html?m=1

    jinak pro zdravé trávení je daleko důležitější ta vláknina, než přímo mikrobove...
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    Dotaz: Chtěla bych si udělat kysané ořechy (rozmixují se ořechy a s přídavkem probiotik se nechají při pokojové teplotě zkysat, chutná to pak skoro jako jogurt) - jako zdroj všech těch přátelských bakterií a jako náhradu kefíru, protože mléčné výrobky mi nedělají moc dobře. Můžete mi prosím poradit, jaký nejlepší základ pro kysání použít? Stačí i třeba trocha (lžička) z mléčného kefíru, pomnoží se z něj ty bakterie? Nebo šťáva z kysaného zelí?

    Hlavně by mě to zajímalo proto, že kupovaná probiotika v kapslích údajně obsahují velkou koncentraci různých druhů těch laktobacilů, tak jestli třeba v kefíru nebo kysaném zelí jsou taky zastoupené všechny druhy, nebo se fakt vyplatí investovat do těch v kapslích.
    NILA
    NILA --- ---
    KAMIONG: Mojim dezolátom pomohol ozdravný nálev, skús:
    5 šálok vody
    1/4 šálky trstinového cukru
    štipka dobrej soli
    štvrť malej lyžičky sód bikarbóny
    polovička malej lyžičky melasy

    Vodu prevaríš a všetko v nej rozmiešaš. Tibi prepláchneš a naložíš do nálevu, v chladničke necháš aspoň týždeň a potom by sa mali znova rozbehnúť. Ak máš kefíru viac, tak navýšiť dávku.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FARIN: ne - nakrouhej zelí, posol ho, namačkej do sklenice a nech ho zkvasit. Pak slij lák. Respektive můžeš odšťavit zelí a počkat až zkvasí.

    jinak ta z DM může být pasterovaná a nebo tak něco, jinak má vcelku krátkou trvanlivost. Takže bude v sobě mít rozpustnou vlákninu (prebiotika) a bude nadýmat, nebudou v ní probiotičtí mikrobové.
    FARIN
    FARIN --- ---
    BASTOCH: pravdu mas, ted jsem to dohledal na dm eshopu a primo tam pisou "šťáva z kysaného zelí"
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    FARIN: https://www.cuketka.cz/?p=1481
    možná se mateme v pojmech, ale mléčný kvašený neznamená, že tam musí být mlíko
    podle mě to bude normální šťáva z kvašenýho zelí
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam