• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    TEEPEK
    TEEPEK --- ---
    DEIKSAC: Ten pytlík se mi líbil a použil :-) Fakt se to dalo stlačit až pod hladinu, paráda a supersmrad. Tak uvidíme jak to dopadne :-) Díky vsem
    TMA
    TMA --- ---
    Když jsem dělal kimči, tak jsem zelí nakrájel a osolil. Po několika hodinách dvakrát vypral v převařené vodě, napatlal a upěchoval. Pak dvakrát denně znovu pěchoval. Vody to pustilo dost. Používal jsem pekingské zelí a nať z vodnice. Bílé zelí hlávkové jsem použil jako "ředidlo" při předchozím pokusu, kdy jsem nevypral zelí dvakrát, ale jen jednou, takže bylo moc přesolené.

    Za cca. 4 dni bylo dobré, kyselé a tak jsem ho přesunul do lednice.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    ale je tobrý to nechat fakt jen tak, aby to bylo ponořený. Jak se to rozkvasí, začne hladina stoupat, tak je potřeba mít nějakou rezervu, aby ti to nepřeteklo
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    TEEPEK: Čistým nástrojem zatlačit pod hladinu tekutiny, pak zatížit.
    TEEPEK
    TEEPEK --- ---
    DEIKSAC: To bylo v návodu - nechat vykapat, nebo usušit v salátové odstředivce. A prý dát na misku, že se voda bude tlačit ven…
    TEEPEK
    TEEPEK --- ---
    DEIKSAC: Už teď slyším, že ferm probíhá. Bubliny se tvoří, víčko “cvakavě” propouští….
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    TEEPEK: Vody by to melo pustit dost na to, aby bylo vse ponireno. Leda bys to byl vyzdimal.
    TEEPEK
    TEEPEK --- ---
    DEIKSAC: Ano ano, to byl plán i postup, jen jsem nepočítal, že to takhle nedoběhne. Takže to teď po těch 12ti hodinách otevřít a zatížit/vyndat přebytek nad vodou? Díky…
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    TEEPEK: Jinak zeli namocime do slany vody, po asi 5h slijeme, trochu vody si necháme. Vyrobime omacku, promichame, napechujem do sklenice, zatizime pytlikem vody, nechame tri dny. Teple rozkvasit, pam presouvane do chladu.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    TEEPEK: My zatezujeme pytlikem vody ve sklenici, odhaleny neponoreny to nechces
    TEEPEK
    TEEPEK --- ---
    … krájeno na menší 3cm části…
    TEEPEK
    TEEPEK --- ---
    Ahoj, můžu se zeptat jaké jsou fáze fermentace u Kimchi? Nechal jsem zelí (krájené na cca 3x části) dlouho odkapat, vopatlal, doslova napěchoval jsem jím asi 5l sklenici, zalil asi 1/4 hrnkem vody a zavřel. Po asi 5ti hodinách zelí pustilo vodu do zhruba 60% sklenice (má prý fermentovat 3 dni ve 20C) a výrazně se hladina zpomalila, což mi po scuknutí masy nechává asi 30% odhaleného zelí pod víčkembez vody. Mám to řešit? Nemám to řešit? Moc díky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jedlé plísně v kuchyni a chuť umami – Vláďa Sojka
    https://www.youtube.com/watch?v=nffeU8DBLgU
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    ALENNAI
    ALENNAI --- ---
    DEIKSAC: Uka pls.
    ALENNAI
    ALENNAI --- ---
    CHOBOT: Bylo to v kuchyni 20°C.
    Vína dělá partner, tak mám přehled co má. Refraktometr čtu, že je na měření u révového vína. Vyjímečně založil révové, pač byl zdroj hroznů. Jinak to jsou vždy ovocná nebo třeba cinzano/saké. Demižony máme všechny možný. Korunkovačku a zátkovačku beru jako přesně to, co bych myslela. že by užil a nemá.
    Moc díky!

    DEIKSAC: Vystřikovač! Díky.

    JANDOURDEIKSACCHOBOT: Je to do 100 lahví ročně řekla bych. Uka co myslíte tím louskáčkem? Díky!
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    to je presne ten duvod. neumi chytnout vsechny hrdla.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JANDOUR: Louskacek mam na maly flasky, je trochu vybiravej na nektery tvary lahvi, ale za tech 9€ od cinana na sicilii (made in italy) me nestve a nezabira misto
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    JANDOUR: proč? Na lahvování do stovky lahví ročně mi ten louskáček v pohodě stačí
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    DEIKSAC:
    to je pravda, no. kazdopadne zaklad je vyhnout se "kladivkovy" a ty, co vypada jak louskacek na orechy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam