• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    Prosím, mám lehce nekvasnou otázku - nevíte, co se děje např. s polévkou, když tzv. kejsne (leží týden na lince)? Je to také kvašení, akorát s nějakými nesprávnými mikroby nebo je to úplně něco jiného a výsledný produkt je čistě odpad nebo něco mezi?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    5.4. jarní kvašení v Ryhlebech, dondite.


    Jarní kvašení pro mírně pokročilé (Zkvašený workshop)
    Zkvasit zelí a nebo pickles je pro vás hračka, už víte jaké kimčchi vám nejvíc chutná a kombucha vám už nepřipadá jako nebezpečná věc, co vám v noci sežere kočku?
    Chcete se potkat s dalšími kvasiči a načerpat novou inspiraci, na to, co všechno se dá zkvasit?
    Přijeďte 5.4.do Vápenné, protože Květné neděli předchází Zkvašená Sobota.
    🥬 Založíte si nukadoko - japonský otrubový kvásek, co žere zeleninu.
    🥬 Dostanete porci koji na hraní a projdeme okolní louky a lesy a zjistíme co takhle začátkem dubna roste a dá se zkvasit.
    🥬 Plus si povíme a ozkoušíme různé netradiční kvašeniny a nasdílíme si vzájemně, co nám tak bublá.
    🌶️Cena za celodenní program: 900 Kč🌶️
    Přihlašte se prosím zde: https://docs.google.com/.../1FAIpQLScaBofsPL.../viewform...
    Začneme v 10 hodin, do 12 se budeme uvnitř bavit o kvašení a založíme nukadoko. Pokud nám to počasí dovolí, uděláme si společný piknik venku - vezměte prosím něco k jídlu, co chcete sdílet s ostatními a ideálně vzorky své kvasné produkce. Pak se projdeme na sběr volně rostoucího jídla a posléze ho zpracujeme, a někdy po 16 až 17 hodině se rozejdeme.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PechaKucha Night Vodňany Vol 28 - Všichni za kultur(o)u - Lenka Kubelová
    https://www.youtube.com/watch?v=c0SvO1SniFM
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CHOBOT: Ano, ale lidi většinou chteji i blanu a s ni to kvasí rychleji
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    ZUZKAOU: aha, takže na množení ani nemusim dávat blánu, ale stačí flaška nálevu?
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    ZUZKAOU: ha! ty fotky naprosto přesně ukazují, kde se stala chyba.
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    ZUZKAOU: Kouknu, dík :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KID_MCHUTT: klidně se ozvi, pokud to zase neklapne . Jinak primárně potřebuješ ten nálev (cca 10- 20 % zamýšleného objemu), než tu blánu. Blána se hodí, ale udělá se na nálevu sama.

    Více než doporučuju Vláďův text, mimo jiné tam je i velmi praktická kalkulačka na to kolik vody, kolik zákvasu, kolik cukru na jak tllusou blánu.

    1000+1 kombuchových otázek a odpovědí | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/10001-kombuchovych-otazek-a-odpovedi
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    XERWIX: ozval se mi do pošty Chobot, děkuju moc :) nakonec - třeba se vykašlu na práci a budu potřebovat víc, založím farmu a v potu tváře budu kvasit, co mi přijde pod ruku :)
    XERWIX
    XERWIX --- ---
    KID_MCHUTT: Násadu kombuchy můžu vytvořit a rád ji daruji, snad nebude kontaminovaná :) v sobotu dopoledne možná Černošice, nebo zasilkovna
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    není tu někdo z Prahy, kdo by měl zdravou kombucha násadu navíc a potřeboval by se jí zbavit? Už podruhé se mi stalo, že jsem koupil násadu a byly kontaminované :(
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Přednáška | Václav Hrnčíř: Počátky alkoholických nápojů
    https://www.youtube.com/watch?v=bvjm2wOhH2w
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    _ANT_: počkat. Ten sliz časem něco zase sežere- je to polysacahrid :-D
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    Kolegyne kvasi repu. Jednou je supr, podruhy vznikne neco, co popisuje slovem sirup. Nejaky napad, co dela spatne? Nechce sirup.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DYSTOPIK: výborně - hodný kvasný chatbotík :-D
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    ZUZKAOU: ta odpověď od Vašeho chatbota byla velice stručná a pochopitelná, bylo tam fakticky něco ve smyslu, ať se řídím vůní a jak to má vypadat a následně mě to odkázalo na článek o octu.
    To o toxinech a všech chorobách světa mi psal normální GPT, kde jsem včera zkusil narychlo nějakej dotaz. Šel jsem večer do kina a nechtěl jsem být ničím rušen - dneska už to ochutnám :)

    Je toho zhruba litr, tak to přeliju do dvou menších lahví, aby to bylo plný.
    Děkuju
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: věta někde to doslovně píšeme není na DYSTOPIK: ale na chatbota, který zjenvě halucinuje, protože bude mít důležitější vnitřní příkaz varovat před rizikemm, než Vláďův příkaz - používej to co jsme napsali a nehalucinuj :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DYSTOPIK: ne, v kyselé prostředí většina těch nežádoucích bakterií nepřežije a někde to tam výslovně píšeme. Nemáš náhodou screen té odpovědi? Přeposlala bych to Vláďovi, ať ho umravní.

    jinak - jestli je to kyselý a smrdí to jako ocet, tak to je ocet. Pokud se ti to nechce ochutnávat, tak tam vraž PH papírek, mělo by to být pod 4.

    Jestli to smrdí jako aceton, tak ještě počkej, aceton je mezistupň octa, ale z cidru by vznkat neměl, většinou ho dělají bakterie co žerou pektiny - tedy když se to dělá ze šlupek, ne z moštu. V té lahvi bude postupně dozrávat, ale chceš by byl až k hrdlu, aby tam nebyl vzduch, jinak se zase časem ( hodě měsíců až rokdy, rozloží na vodu.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    už jsem se ptal dříve chatbota, ale radši se zeptám ještě takhle. Měl jsem tady asi litr a půl cideru, kterej jsem měl od podzimu v chladu v předsíni pod kvasnou zátkou, ale nevěnoval jsem mu moc pozornost a vzhledem k malýmu množství jsem si říkal, že bych to mohl nechat zoctovatět. Chatbot mi říkal něco ve smyslu, ať se řídím čichem. Nechal jsem to řádově měsíc pod plátýnkem a dneska jsem to přelil do lahve.

    Hrozí mi nějaký riziko posrání se, nebo podobně?:))
    ChatGPT říkal, že při nedodržení hygienickejch standardů můžou vznikat nějaký toxiny, ecoli, nebo salmonela a to nezní zrovna jako moje hobby..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam