• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    už jsem se ptal dříve chatbota, ale radši se zeptám ještě takhle. Měl jsem tady asi litr a půl cideru, kterej jsem měl od podzimu v chladu v předsíni pod kvasnou zátkou, ale nevěnoval jsem mu moc pozornost a vzhledem k malýmu množství jsem si říkal, že bych to mohl nechat zoctovatět. Chatbot mi říkal něco ve smyslu, ať se řídím čichem. Nechal jsem to řádově měsíc pod plátýnkem a dneska jsem to přelil do lahve.

    Hrozí mi nějaký riziko posrání se, nebo podobně?:))
    ChatGPT říkal, že při nedodržení hygienickejch standardů můžou vznikat nějaký toxiny, ecoli, nebo salmonela a to nezní zrovna jako moje hobby..
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    experimentoval jsem s tim asi dva roky zpět. Dával jsem šťávu, víno, ocet a pak kupovanou past Muskaset. Ta dopadla nejlíp. Ještě jsem u známejch viděl, že používali jako návnadu pivo a bylo v něm kupodivu dost mušek. Když jsem to zkusil doma, tak po nějaký době došlo ze zplesnivění a vyhodil jsem to.
    Lapač ovocných mušek - octomilek Muskaset 1 ks koupit v OBI
    https://www.obi.cz/pripravek-proti-muskam-octomilkam/lapac-ovocnych-musek-octomilek-muskaset-1-ks/p/3840246

    Octomilky se klasicky ve velkym vyrojej na přinesenym trsu banánů, nebo jinym ovoci, kde jsou nakladený. Těžko s tim asi nějak úspěšně bojovat, ale mě se třeba tradičně držej kolem dřezu (to taky nebude nic vyjímečnýho) a když udržuju výlevku čistou a dřez pokud možno suchej (ve smyslu bez nádobí, napuštěnýho vodou atp) přijde mi, že octomilky rychle mizej. Ale teda já jich měl vždycky doma pár kolem toho dřezu. Byl jsem u známejch a tam to bylo uplně zamořený a to to nejsou žádný špindírové, ba naopak
    FAT
    FAT --- ---
    AUDIAC: Ne se osvědčil jablečný zlatý ocet, naředit trochu vodou v misce a nechat volně přístupné. Fakt hodně se jich tam utopilo...
    NJAL
    NJAL --- ---
    AUDIAC: Na octomilky mi pomerne dobre fungovala improvizace typu plastovy tacek, dovnitr trocha vina, aby cele dno bylo pokryto, prekryt smrstovaci folii a nadelat do ni vhodne dirky. Ale musel jsem to resit asi jen 2x za 15 let, co bydlim v soucasnem byte, takze nemam statisticky dostatecny pocet pokusu.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    AUDIAC: trychtyrovou pasti z 3d tiskarny. Meli na vyber dzusik a ocet s jinym dzusikem, kazda octomilka si vybrala svou sklinku a tam chcipla.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    AUDIAC: v Tete na to maj takovou vec. Docela to funguje. Nevim jak na miliony ocotmilek, ale ja jsem vlastne docela spoko
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    Jak válčíte s octomilkama? Mám v kuchyni jednu lahev s kombuchou a naprosto zamořenej byt těma malejma mrchama. Měl jsem takovou trychtýřovou past, ale ta fungovala spíš pofidérně a přijdu si jak na skládce
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Tak jsem rozjel dalsi varku ze tri ananasu a nasel jsem si recept na limcu, ktera je kvasena ze slupek. Jeden ananas pry staci na cca 4 litry vody. Ja mel jen malou nadobu, tak jsem je narval vsechny na cca tri litry vody. Myslite, ze po prokvaseni, tam mohu dat novou vodu a dalsi cukr?

    Diky!
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: mel jsem vcera a chutna skvele. Vlastne chutna i o dost lip nez ananas bez upravy. Priste udelam vic :)
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    DYSTOPIK: už se zadařilo, jen to trvalo trochu dýl na požadovanou konzistenci, takže je to hromsky kyselý, ale to se doladí. Vypadá to tedy, že příčinou byla nízká teplota.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POHODAVOLE: hele je to ideální vstupní droga pro lidi co nechtějí ostré a kvašené :-D Testováno i na angličanech.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    DYSTOPIK: na pizzu bych ho nedal, ale jako kimchi vypada extremne dobre, tak jsem se nechal zlakat :)

    ZUZKAOU: zkusim, diky za tip :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DYSTOPIK: je to fakt skvělý. Vřele doporučuju. Ideální jak zpracovat špatně vybraný, nedozrálý ananas.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POHODAVOLE: klidně začni užírat už zejtra a sleduj jak se proměňuje chuť. Je to lepší spíš čerstvý, než dokysený do konce.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    POHODAVOLE: teda to jsem nikdy neviděl. To je nějakej způsob, jak po italech urazit další národ ananasem? :))

    Dělám si legraci samozřejmě
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Vcera jsem zalozil kimchi z ananasu, tak jsem docela natesenej a zvedavej, jaky bude :)
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    DYSTOPIK: dám to dneska s horkovzduchem na 45 a uvidím, co to udělá.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ZUZKAOU: to je skvely!
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    DYSTOPIK: tim jsem teda jen chtěl říct, že všechny trouby asi nedosáhnou dostatečný teploty a zkusil bych to nejdřív prověřit s tim teploměrem
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    CHOBOT: zkusmo jsem na hodinu rozsvítil v troubě a dal jsem tam teploměr. Ten kryt žárovky byl horkej, ale teplota vzrostla asi tak o dva stupně, oproti pokojový
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam