• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    Vcera jsem asi posrala vyrobu ginger bugu. Svarila jsem zazvor s cukrem, ale pak jsem to neprecedila a nechala horky pomalu vystydnout dohromady. Ted je to zadelany vickama na lince. Bude to fungovat, nebo jsem to tim teplem znicila? Kdyz to dneska naladuju cerstvym zazvorem, pomuze to?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jinak to zhoustnuti delaji ruzni neškodní mikrobove, zejmena v prostedi bohatém na cukry, kdyz pockas, neco ten slem sezere - preci jen je to další sacharid
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    AUDIAC: Transportem. V cr ho chces delat z dužniny, ne ze slupek. Ananas dozrava pri plavbe lodi. Kde se zariven ta slupka kontaminuje.

    Pokud nemas cerstvy, letecky dovazeny a v bio kvalite, nepoužívala bych to.
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    Po delší době jsem dělal tepache a tentokrát se to moc nepovedlo. Chytlo to takovou zvláštní zemitou chuť, to bych možná přisuzoval hodně zralýmu ananasu, ale hlavně to dost zhoustlo, má to takovou až sirupovitou konzistenci. Čím by to mohlo být, pomnožilo se tam něco co nemělo?
    ORTWORKA
    ORTWORKA --- ---
    Chtel by nekdo kombuchovou matku? Praha 6
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kamilin doubanjang je uplne zkvostny, jestli hledáte nejaky zabavnejsi projekt - rozhodne chcete chilli a kropidlaka v jednom.

    Moje zatím zraje…

    Nuselská kuchta uvádí ...: DOUBAN JIANG - S KROPIDLÁKEM NA VĚČNÉ ČASY ANEB JAK NA VÝROBU SEČUÁNSKÉ FERMENTOVANÉ CHILLI PASTY
    https://nuselskakuchta.blogspot.com/2025/06/douban-jiang-s-kropidlakem-na-vecne.html
    NJAL
    NJAL --- ---
    Mozna je problem s dezinfekci? I kdyz teda nevim, jak bych uspesne dezinfikoval zeleninu, ja sam ponekud riskuji s medem, ktery neprevaruji, ale na druhou stranu ten je proti plisnim a jinym sajrajtum jaksi odolny sam o sobe. Nadoby, uzavery a airlocky dezinfikuji a v airlocku mam vodku.

    Mezery mezi airlockem (ma to doufam kapalinovy airlock?) a hladinou bych se v primarnim kvaseni nebal, kvasinky produkuji CO2, ktery je tezsi nez kyslik a z kvasne nadoby ho vytlaci ven.

    Prusvih muze byt jeste to ochutnavani za jizdy... Pridava vzdusny kyslik, ktery prospiva plisnim a jinym sajrajtum.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: Nebo vicko a zátěž pres noc nalozila do vodky ci jineho silneho alkoholi - nic se mu nestane.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ARMADA: Jako primarne to cele napln, aby v tom nebyl zadny vzduch a poradne bych to vyvarila i s víčkem
    ARMADA
    ARMADA --- ---
    ZUZKAOU: Zkusím to promíchání. Díky za tip

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ale kris ke aerobni, zamezeni přístupu vzduchu je klicove.

    Bez vzduchu | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/bez-vzduchu
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ARMADA: Zamezit pristupu vzduchu. A pripadne tak obden michat, aby se na povrchu nemohly kvasinky pomnozit. Pridavat nejaky starter, idealne lak z neceho jiz prokvaseneho, aby to melo nizsi PH uz na zacatku.

    Jinak v cem to kvasis? Jestli v kameninivem kvasaku, tak ten muze byt chyceny a fungjje jako starter pro kvasinky co delaji kris.
    ARMADA
    ARMADA --- ---
    pokorně si jdu pro radu :)

    mrkev, na špalíčky, sůl, fermentovat .. pravidelně končí tím, že se na hladině udělá křís, který chytne plíseň
    vše je pod hladinou, pouze ten křís mě tam zlobí
    když nevydržím a netrpezlivo chrumkám v průběhu, tak se zdá vše v pořádku

    jak tomu sajrajtu předcházet, prosím?
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    ZUZKAOU: skvele napsanej uvod, povavilo takhle po ranu :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: to bude dobrý, nedělej toho víc než tu jednu hlávku mladého zelí, protože to dlouho nevydrží.

    Jinak já teď cpu mladé zelí do paocai a je úplě skvělé - tak do dvou dnu prokvašené.

    Sečuánské zelí pao cai 泡菜 | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/secuanske-zeli-pao-cai
    VANEK
    VANEK --- ---
    Polský videorecept na takové rychlokvašené zelí na salátový způsob; zkoušel to někdo? Je o tom něco česky?
    Kapusta Małosolna 🥬 | Kapusta małosolna🥬📋Składniki:• 0,5 kg młodej kapusty• 7 g soli• 1 pęczek koperku• 2-3 ząbki czosnku• 3 dni cierpliwości #kapusta #małosolne #kiszonki... | By Dawid Jedynak...
    https://www.facebook.com/jedynak00/videos/649154084785741/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ORTWORKA: Tipuju ze kefíroví bastardi jsou odolnější…
    ORTWORKA
    ORTWORKA --- ---
    Stala se mi takova nemila vec. Muz mi omylem smichal viili s kefirem. Zkusila jsem tu smes pul na pul naredit s mlikem, nechat den stat, ale do viili to neprokysalo. Myslite ze je nejaka sance na zachranu viili kultury?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BLANA: Vlada to zpracoval velmi do hloubky

    Cukr | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/cukr
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    BLANA: Třtinovej cukr je pořád cukr, nahnědlá barva je daná přídavkem melasy. Většinou to není tím, že by ten cukr byl “přírodní”, ale bílej se stříkne melasou pro požadovanou hnědost. Takže je to úplně jedno, čím to krmíš
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam