URPUTNIK: Jo, to má určitě pravdu :).
Jinak pokud to není alergie ale intolerance (rozdíl!), tak zrovna na laktózu se té intolerance dá zbavit tak, že si ve střevě vypěstuješ dostatek bifidobakterií produkujících laktázu (a možná nějaké další věci), a ani to nemusí trvat dlouho, ale není to příjemný proces, je to takové sebeexperimentování které láká málokoho :).
Studii teď po ruce nemám, ale tl;dr je: USA mají v potravinových rezervách obří množství sušeného mléka a používají ho v rámci potravinové pomoci chudým zemím, typicky Afrika. Ale spousta lidí v těch regionech nemá gen, který umožňuje trávení laktózy v dospělosti, takže mají intoleranci. No a ukázalo se, že když člověku s intolerancí dáváš enormní množství sušeného mléka, tak dva týdny trpí (průjmy, flatulence atp.), ale zhruba po těch dvou týdnech se mu upraví mikrobiom natolik, že začne laktózu trávit víceméně bez problémů.
Pokusů na tohle téma bylo víc, a vyplývá z nich bohužel, že opatrně po malých kouscích to nefunguje a suplementování přímo těch bakterií funguje málo - to je docela typická věc, mikrobiom bývá stabilní a na to abys ho dlouhodobě změnil je potřeba na to jít docela radikálně, ale když se do toho cíleně opřeš, může to pak jít velmi rychle. Tuhle drastickou metodu zkoušela nedávno reprodukovat nějaká youtuberka s intolerancí a prý po dva týdny velmi litovala své spolubydlící, ale výsledky i načasování jí vyšly stejně jako ve studii.