• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MYSHAAirbnb.com
    NE7RA
    NE7RA --- ---
    VOY: to netvrdim. muj prehled a rozhled je omezen lokalitou, kde bydlim vetsinu meho dospeleho zivota - Vinohrady. a tady by se ty podminky mohly i diky 'sdilenych' bydleni zmenit. kdyz rikam, ze mam nejake negativni zkusenosti - tak tim myslim, ze v omezenych - zrejme extremnich pripadech. mimo sezonu samozrejme zadny dramaticky halo v baraku neni.
    VOY
    VOY --- ---
    NE7RA: castecne s tebou souhlasim, ale nerekl bych, ze to plati pro kazdyho a vsude. prikladne jsi-li popelar v Praze mesto te potrebuje, aleproste si toho tam mnoho nekoupis a kdyz tak nekde na naprosty periferii. s tim se toho pro nizkoprijmovy profese asi moc nenadela. ale ty stejne neohrozuje nejvic airbnb.
    NE7RA
    NE7RA --- ---
    VOY: nemyslim to samozrejme doslova :D lide vy se meli mit obecne moznost koupit byt za dostupnou cenu. a tomu by mela byt podrizeny postupy uzemniho rozvoje, vystavby obecnich bytu a navazane infrastruktury. tak jsem to myslel :)
    VOY
    VOY --- ---
    NE7RA: ze by bydleni nemelo byt veci trhu zvlast nekde v centru to je smela myslenka. V tom pripade bych si nejaky to netrzni ubytovani v Karline taky vzal.
    NE7RA
    NE7RA --- ---
    KERB: ale ted po brku uz vim co bych udelal! procistil bych obydli tech pracovniku v tech hotelech! delal bych z nich dalsi hotely :D
    NE7RA
    NE7RA --- ---
    KERB: nevim jak to k tomu tvemu prirovnani mam rict, Recko jsem projezdil v obytnaku :) a obecne si o pravu na bydleni zrejme myslim neco jineho nez ty - podle me by moznost bydlet nemela byt veci trhu. a taky chtel jsem rici, ze tady sice pises, jak se krasne vsichni hoste chovaji, ale nejak opomijis, ze to tak byt nemusi. a mam z baraku (P-2) spis opacne zkusenosti.
    TUILE
    TUILE --- ---
    KERB: Ja myslela, ze se bavime o paru.
    KERB
    KERB --- ---
    TUILE: to ano ale vis kolik odpadu vyprodukuje bezna rodina? s tim si opravdu turisti nezadaj. ja vyhazuju tak 1 kos za 3 dny ale to i doma
    KERB
    KERB --- ---
    NE7RA: a co pobrezi treba v recku taky bys to tam procistil od hotelu aby tam mohli zit mistni lide?
    KERB
    KERB --- ---
    MRAKY: sdilene prostory samozrejme , pokud je problem musi se resit. prave nazor ostatnich co delam ve svem byte je mi jedno ja taky nikomu nerikam co ma doma delat a koho si tam zvat
    TUILE
    TUILE --- ---
    VOY: Nevari. Ale koupi si jidlo s sebou, pizzu, pet lahvi piti, netridi...
    Po vikendu vynasim i dva plny pytle.
    VOY
    VOY --- ---
    TUILE: opravdu? Vari napriklad? Podle me to neni tak jednoznacne. Ale jinak pokud to takhle dela dobrotu tak proc ne.
    TUILE
    TUILE --- ---
    U jednoho bytu kterej spravuju je v svj domovnik, kterej je strasna domovni duvernice.
    Pac nechcem mit problemy, posilam mu rocne presnej pocet cloveko-dni a na poplatky to zaokrouhlujeme nahoru (loni to bylo 2,4 cloveka na den, letos platime poplatky za tri osoby).
    Prijde mi to fer, protoze odpadku opravdu vyprodukujou turisti daleko vic nez rezidenti, v tomhle sou nasobne drazsi.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    KERB: zduraznuji fakt, ze to neni vylucne tvuj majetek, ale taky do jiste miry sdileny, kde musis podstoupit nejake kompromisy a respektovat nazory ostatnich, bez ohledu, zda je to pro tebe podstatne.

s tim zbytkem souhlasim.
    NE7RA
    NE7RA --- ---
    delate to pro prachy - a sype to slusne imho. takze obavy, ze to presahne rozumnou mez, jsou na miste.
    VOY
    VOY --- ---
    Napr. tady v Berline mi prijde, ze se k tomu vyslovene postavili tak jakoze moc lidi ma byty, ktery by mohly byt na najemnim trhu a tak mi jim to zakazeme, aby nebyly najmy tak drahy. To uz mi prijde hodne na hrane, ale divam se na to spis z pohledu privandrovalce co svoji poptavkou gentrifikuje, takze to na me tak nejak moc nedopada.
    VOY
    VOY --- ---
    KERB: Mne spis prijde stupidni ten argument "kdyby lidi nebyli zli a chamtivi a nedelali kratkodoby pronajmy tak v centru muze bydlet na normalnich najemnich smlouvach spousta slunickovych rodin a mesto by se nevylidnovalo".

Na to ale zase lze namitnout neco je zkolaudovany jako rezidencni zastavba a tudiz je proti smyslu ty regulace, aby dejme tomu v nejakym lukrativnim cinzovnim dome ve stredu mesto to nekdo promenil na jeden airbnb byt vedle druhyho. Treba proto, ze pokud by si na rovinu rekl chci z toho baraku udelat hotel, nikdy by si na to povoleni nedostal.

Neni to uplne cernobily. To co rikas podle me jde aplikovat ve chvili kdy to nenabyva nejakych fakt extremnich rozmeru. Pokud v nasich ctyrech vchodech napr. jsou pronajimany dva byty, tak to mi prijde jako stav, proti kterymu neni treba se nejak bourit a chodit na barikady.
    KERB
    KERB --- ---
    MRAKY:

co presne myslis tim nakladanim s JEJICH sdilenym majetkem? ano, pokud dochazi k niceni zarizeni v dome tak je jasne, ze do toho SVJ ma co mluvit, protoze o ten majetek se starame vsichni. Pokud se prokaze, ze nekdo konkretni neco znicil, tak necht to samozrejme zaplati majitel bytu, ktery si ho pozval. Podivejme se jaka je realita. Tech co delaji bordel a nici majetek je naprosty minimum, moje dlouhodoby zkusenosti jsou uplne opacny. Je to o tom, jak k tomu pristupuje majitel. Napr. v lete jsme byli na chate pronajimany pres airbnb uz dlouha leta a sousedi nejenze nas radi videli, ale sdileli s nami jahody atd., protoze majitel ty chalupy si to hlida kdo mu tam jezdi. Tim chci ilustrovat, ze kdyz se chce, tak to funguje.

Ale bavme se primarne o uzivani bytu, a poskytovani sveho bytu za uplatu, nikoliv spolecnych prostor. Me to pripada jakoze ja si koupim byt v dome a dole mi udelaj hospodu, ktera sice nerusi, ale tak nejak mi proste vadi. Jediny co tak se mi to nemusi libit, ze kolem ni musim jit domu, ale to je asi tak vsechno co s tim muzu delat a tak by to melo bejt. Pokud si ty komercni prostory nekdo koupil a dodrzuje vyhlasky, tak muze tak maximalne vsechny poslat .. vis kam. Nebo mu to taky zakazeme a povolime tam jenom kadernictvi? Do tehle dob bych se nerad vracel.

Pokud nebytovy prostory prodava druzstvo, tak tam samozrejme si samo pri prvnim prodeji muze urcit komu proda nebo ne a vymezit ve smlouve za jakym ucelem. Ale pri dalsim prodeji uz bude mit nejspis i druzstvo smulu.

Jestli nekdo cizi macka vytah vic nebo min nebo vyhazuje odpadky, to si myslim, ze o tom nemuze byt rec. Co muze komu vadit REALNE na tom, ze tam 2x za den jede nekdo vytahem a zapadne do bytu? To, jestli by mely byt zdrazeny sluzby majitelum jednotek v ramci SVJ, kteri pronajimaji to je jina debata. Ve skutecnosti totiz klidne muzou vyuzivat spolecnych sluzeb domu mene nez rezidenti. Co se deje za dverma je vec majitele, pokud tim nikoho neomezi nebo tam nedela neco protipravniho. Co je spravedlivyho na tom, ze si nesmim do sveho bytu vzit koho chci a na jak dlouho chci? SVJ jeste zaplatpanbuh nema moznost v soucasny chvili si zavest do stanov, rozhodovani o nakladani s majetkem jeho clenu.
    Opakuji, pokud nikoho neomezuju, tak je moje svaty pravo delat si se svym bytem co chci, nebo aspon ja to povazuju za spravedlivy.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    VOY: to je mozny. ja to tu napsal kvuli

"Pochopil jsem, ze sousedum patrne vadi hluk. Na to jediny jsem ochoten pristoupit a samozrejme rozumim, me taky vadi, ze tady debil hraje na elektrickou kytaru na celej barak, ale - samotny fakt, ze se jim nelibi komercni pronajem, to at jdou s prominutim do prdele. "

VOY
    VOY --- ---
    MRAKY: Na druhou stranu chystany regulaci to bude jedno a i kdyby si to chtel provadet se svym rodinnym domem na parcele 10 tisic ctverecnich metru tak furt bude omezeni. To v zadnym pripade ferovy neni.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam