MRAKY:
co presne myslis tim nakladanim s JEJICH sdilenym majetkem? ano, pokud dochazi k niceni zarizeni v dome tak je jasne, ze do toho SVJ ma co mluvit, protoze o ten majetek se starame vsichni. Pokud se prokaze, ze nekdo konkretni neco znicil, tak necht to samozrejme zaplati majitel bytu, ktery si ho pozval. Podivejme se jaka je realita. Tech co delaji bordel a nici majetek je naprosty minimum, moje dlouhodoby zkusenosti jsou uplne opacny. Je to o tom, jak k tomu pristupuje majitel. Napr. v lete jsme byli na chate pronajimany pres airbnb uz dlouha leta a sousedi nejenze nas radi videli, ale sdileli s nami jahody atd., protoze majitel ty chalupy si to hlida kdo mu tam jezdi. Tim chci ilustrovat, ze kdyz se chce, tak to funguje.
Ale bavme se primarne o uzivani bytu, a poskytovani sveho bytu za uplatu, nikoliv spolecnych prostor. Me to pripada jakoze ja si koupim byt v dome a dole mi udelaj hospodu, ktera sice nerusi, ale tak nejak mi proste vadi. Jediny co tak se mi to nemusi libit, ze kolem ni musim jit domu, ale to je asi tak vsechno co s tim muzu delat a tak by to melo bejt. Pokud si ty komercni prostory nekdo koupil a dodrzuje vyhlasky, tak muze tak maximalne vsechny poslat .. vis kam. Nebo mu to taky zakazeme a povolime tam jenom kadernictvi? Do tehle dob bych se nerad vracel.
Pokud nebytovy prostory prodava druzstvo, tak tam samozrejme si samo pri prvnim prodeji muze urcit komu proda nebo ne a vymezit ve smlouve za jakym ucelem. Ale pri dalsim prodeji uz bude mit nejspis i druzstvo smulu.
Jestli nekdo cizi macka vytah vic nebo min nebo vyhazuje odpadky, to si myslim, ze o tom nemuze byt rec. Co muze komu vadit REALNE na tom, ze tam 2x za den jede nekdo vytahem a zapadne do bytu? To, jestli by mely byt zdrazeny sluzby majitelum jednotek v ramci SVJ, kteri pronajimaji to je jina debata. Ve skutecnosti totiz klidne muzou vyuzivat spolecnych sluzeb domu mene nez rezidenti. Co se deje za dverma je vec majitele, pokud tim nikoho neomezi nebo tam nedela neco protipravniho. Co je spravedlivyho na tom, ze si nesmim do sveho bytu vzit koho chci a na jak dlouho chci? SVJ jeste zaplatpanbuh nema moznost v soucasny chvili si zavest do stanov, rozhodovani o nakladani s majetkem jeho clenu.
Opakuji, pokud nikoho neomezuju, tak je moje svaty pravo delat si se svym bytem co chci, nebo aspon ja to povazuju za spravedlivy.