• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JOSEFDRUHYDvouveličinový vesmír, co mu vytknout

    rozbalit záhlaví
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    ULTRAMARINE: Dobrá, když to říkáte, máte to zřejmě ověřeno. Já to prozatím nevyhledával. Dobrá, pokud tedy se chovají částice jako vlnění, pak jaké, jaké je to vlnaní, vlna ? Já chtěl jen prstem poukázat na princip, tj. že když se umí čp křivit ( gravitace ) a vlnit, pak kdo a čím zakázal, aby se mohl čp i vlnobalíčkovat ? a to stylem např. kompaktifikování dimenzí veličin. Prostě to nikdo nezkoumal a ani nezakázal a ani to nezakazuje žádný důvod a žádný zákon ....a není to v rozporu s žádnou soudobou platnou teorií. Pokud ne, pak proč takovou hypotézu nevyslovit, že "vlnobalíček" ( z dimenzí veličiny "Délka" a veličiny "Čas" ) je, může být, svým charakterem ( i podstatou ) elementární částicí mající i vlastnost - hmotnost ? P r o č ne !!????
    ULTRAMARINE
    ULTRAMARINE --- ---
    JOSEFDRUHY: fyzika nerika, ze se elementarni castice chovaji jako jednou jako "korpuskule" a jindy jako vlneni. Fyzika rika, ze se castice chovaji jako "korpuskule" A vlneni soucasne. Ne jednou tak a podruhe onak, ale obema zpusoby zaraz, porad.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    RAGUPKI: Pane RAGUPKI, není lehké vybrat si odkud ten krajíc načít. Zkusím takto : Co je to "euklidovský prostor, potažmo časoprostor" jistě víte. Od dob Einsteina už víme, že čp v okolí hmotného tělesa se zakřivuje. Respektive zakřivený čp presentuje samu gravitaci. Takže už víme, že čp "křivit" lze !!!!!!! Křivý čp už není tabu. Tabu není ani "zvlněný" čp... fyzika říká, že některé elementární částice ( zřejmě všechny ! ) se chovají jednou jako "korpuskule" a jindy jako vlnění !! A jsme u první otázky: vlnění čeho ???
    Přichází "tvrzení", že ono vlnění je vlněním časoprostoru. Ba co dím čp se "zvlnobalíčkuje" do jistého vlnobalíčku s velikostí srovnatelnou s Planckovou délkou.
    Tak to byl první krůček do zdejší debaty.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    ECLECTICA: Ve smysluplnou debatu nevěříš ??, jenže o ní se musí zasloužit obě strany, já i ti druzí a tak těm všem co sem zavítají nevěříš už na začátku ? Pak : odchod do jiného klubu.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    RAGUPKI: Pane, přečetl jste si úvod. To je zatraceně málo k hodnocení ( a vyhodnocení ) HDV. Odpusťte si invektivy napříště. Děkuji. Zde si přeji hezkou slušnou debatu. Spíš si přečtěte ještě víc než ten úvod abych nemusel všechno co už napsáno je, opisovat sem. Samozřejmě že postupně Vám rád budu na otázky odpovídat. ( Do úmoru. )
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    FURAN: Odpovídat na tzo budu postupně. Nyní závdavek : Věděl by jste jak je "veliká" jednotka ??
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    GULLSY: Nevím proč bych se měl komukoliv smát !! Rozhodně né za duchaplnou bohatou debatu a dobré názory.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    RAGUPKI: Tak to je hned pořádná otázka. Odpovědi budou postupně. A bude jich mnoho.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    SARF: ... prázdné a čisté jako narozené dítě. Co z něj vyroste,,,?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    RAGUPKI: eee... myslím, že tato diskuse vznikla jako odezva na zamoření několika diskusí páně Josefovými příspěvky. Nechci mu křivdit, ale smysluplnou debatu zřejmě nečekej.
    RAGUPKI
    RAGUPKI --- ---
    GULLSY: No přečetl jsem kousek úvodu, který má na stránkách autor, a zdálo se mi to jako noční můra maturanta, který se učil fyziku celý svaťák a má čtyřicítku horečku :-)

    Zajímalo by mě ale, co to řeší, co to předpovídá a v jaké oblasti fyziky argumentace začíná. Jsme u klasické Newtonovské fyziky nebo naopak u nějakých polních částicových teorií, kdy hledáme cestu zpátky ke klasické fyzice? Co znamená tvrzení, že všechno popíšu pomocí času a délky? Jak takový popis vypadá? Kde se tam vezmou věci jako hmotnost, náboj, magnetické momenty, koncept částice/pole?

    Prostě se pídím po nějaké motivaci a stručném vysvětlení. Je to nový fyzikální princip? Metoda popisu? Formalismus? Filosofický pohled?
    FURAN
    FURAN --- ---
    Dle mého náhledu vstupní absolutní parametry vesmíru jako jsou (a teď volím směry velice naivně): velikost (Planckova délka), rychlost a síla, nemají smysl. Jsou na sobě zcela nezávislé a patrně budou ještě existovat další (Tušíte, kolik jich je?). Mohly by plavat a nic se neděje. Definují náš ortogonální systém jednotek. Nebo je snad možné, že délka, rychlost a síla (nebo čistější alternativy) nejsou na sobě nezávislé? Že tento systém je skutečně jen dvoudimenzionální?
    RAGUPKI
    RAGUPKI --- ---
    Mě by zajímalo, CO TO JE :-) Co ta hypotéza říká, fyzikálně?
    SARF
    SARF --- ---
    Je to funkční a prázdné jako mezihvězdný prostor :--)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam