RAGUPKI: Dokončení polemiky
Podívám se na polohu, matematické číslo, chcete-li, pak vezmu pravítko a ověřím si, že je poloha správně. Stejně tak si vezmu amplitudu pravděpodobnosti, provedu měření, které je složitější, než měření pravítkem, a zjistím, že poloha částice mi vyšla taky správně. To je to, co odlišuje fyzikální veličiny od holé matematiky,
Nesmysl. Pořád „já o koze-ty o voze“. Měřením zjišťujeme stav „věci“ ( já se ovšem ptal na to „co“ tou věcí je ) a vlnová funkce popisuje stav „věci“ ( já se ovšem ptal na to „co“ tou věcí je ) Nikdy jste nepátral po odpovědi „co“ se vlní, „co“ pozorujeme, ale stále jste mi tvrdil, že nám stačí vědět „jak“ se „to“ vlní a jaký pozorujeme stav „toho čehosi“. Proto ta zbytečná polemika. Já směřoval k tomu, že…že to „to“ je časoprostor, že se vlní časoprostor, vlní, křiví, vlnobalíčkuje čímž vyrábí onu hmotu, ony elementární hmotové artefakty fyzikální. Jenže vy jste to věděl ale zuby nehty jste se tomu bránil. Vám stačí popis vesmíru matematikou bez toho aniž by jste věděl „co“ popisuje, hlavně že to funguje, ta matematika abstraktní. Že vám chybí fyzikální podstata Vás moc netankuje. ale tu vám tady necpu. Vy tvrdíte, že matematika popisuje něco reálného, a to reálné něco že se vlní. Omyl.
Dokažte to ! Po mě chcte abych předložil HDV v matematice, a do té doby není co protiargumentovat. Tak nyní dokažte Vy své tvrzení, a to matematicky, že „reálné něco“ se nevlní. Řekl jste to a je na to desítka svědků. Tak to je možná u vody, u struny a některých makroskopických objektů. Jejich chování, vlnění, se člověku zrakově jeví podobně. A ejhle, ony pro ně platí i podobné rovnice! A tyto rovnice platí i pro věci, které už zrakově neuvidíme se vlnit.
co oko nevidí to pro vás není fyzika či není Vesmír, že ? Třeba polohy částic v krystalových mřížkách. Tam ale pořád můžeme říct, že v našem modelu si je můžeme představit jako kuličky a kdyby to tak bylo, tak je uvidíme se vlnit. Ale pak tu máme věci jako amplitudu pravděpodobnosti,
ha-ha … že by ta vyráběla svým vlněním hmotu ???? ve vesmíru ? na kterou už si "nešáhnem", ale u které jsme se dohodli, že ji budeme popisovat matematickým objektem, který se vlní.
Jistě, vy jste se dohodl se zbytkem světa, že se vlnit bude ve Vesmíru pouze amplituda pravděpodobnost a dost. – a že tím se ve Vesmíru vyrábí hmota. Anebo máte jiný návrh jak vyrábí Vesmír svou hmotu ? Pokud máte popiště mi to matematicky. Tak to celé vzniklo. To je to, co fyzikové rozumí pod pojmem vlnění částice.
vlnění částice je něco jiného pane. Ano, nejdříve Vesmír vyrobí stylem „vlnobalíčkování“ tu částici hmotovou ( není jich mnoho, leptony a kvarky a bosony a dost ) a pak se ony částice ( vlnobalíčky ) vlní v časoprostorovém, proč ne ? proř by se útvar-vlnobalíček sám navíc nemohl vlnit po nějaké vlně časoprostorové ? Souhlasím s vámi, že sinusoida by nedávala smysl, pokud by vesmír neměl veličinu délka a v tomto smyslu tvrdím: vlnová funkce (a také amplituda pravděpodobnosti) by nedávaly smysl, pokud by vesmír neměl veličiny délka, rychlost a pravděpodobnost.
Takže nakonec musíte přiznat, že i k vlnění té vaší amplitudy pravděpodobnosti potřebujete veličiny, a…a ty se vlní, nééé ta amplituda, amplituda pouze popisuje vlnění toho čp… Ale on je má. Přečtěte si něco o úvodu do kvantové mechaniky, potřebujete k tomu jen jednoduchou lineární algebru a možná trochu diferenciálního počtu. Pokud byste to se svou teorií a studiem myslel skutečně vážně, můžu obětovat nějaký čas a zkusit najít nejvhodnější literaturu.
Děkuji. V sedmdesáti letech už na to nemám. A mám sklerózu jako vrata, i hosipa či Altzhaimra, atd. Já HDV přenechám na dodělání jiným.
Za další, ano, matematika mi říká, co to dělá. Dokonce já tu částici nijak neznásilňuju, když jí přiřazuju různou matematiku,
Pane, to je jako u blbejch na dvorku. Jistěže, když tomu vlnobalíčku vyrobeného křivením dimenzí veličin, kterému se pak jednoduše říká „částice“ dodáte matematiku, že tou matematikou popíšete co ten vlnobalíček časoprostorová dělá a jak se chová, ano, ale já nepátral po tom co dělá částice, jaké má chování které se tu snažíte popisovat funkcemi matematickými, já se ptal „co“ vlníte ??? né čím a jak ! ta částice se nechová jinak, naopak moje matematika se musí chovat stejně jako ona!
chovat…chovat…pane, původně náš spor nezačal o chování, tj. o vlnovou funkco ale o to „co“ se vlní. Vy tvrdíte že se ve vesmíru vlní matematika, či amplituda atd. Tam já brojím proti takovému zcestnému názoru.
Strunaři nepředvádí plk. Předváděli by ho, kdyby zůstali u těch tvrzení, jak říkáte. Jenže za jejich teorií stojí jasná formulace.
tou jasnou formulací je, že hmota je vyráběna ( Vesmír jí vyrábí ) „pomocí“ vibrací jakejchsi strun, které jsou z NIČEHO…Fertik formulace. Tu se ale dočtete pouze v učebnicích a článcích. Na vašem webu ani v této diskusi se ale nedočtu ničeho. Strunová teorie je hypotézou, kterou zatím neumíme ověřit, ale vše popisuje korektně a s ničím nekoliduje.
Dtto HDV, je hypotézou kterou zatím nikdo nezkoumal a nota bene ani neověřoval. Přesto vše popisuje korektně a s ničím nekoliduje… Vaše hypotéza s ničím nekoliduje, protože neříká nic.
ha-ha… V momentě, kdy ji matematicky formulujete, narazíte na problém, že vaše formulace nemusí odpovídat fyzikální realitě.
viz strunová teorie, potlesk ! Pak jste ve fázi, kdy něco skutečně tvrdíte, přišel jste s něčím novým, ale máte to špatně.
A o to jde, 5 let jsem HDV stavěl a 20 let hledám někoho kdo by mi tam našel chyby a celou hypotézu zboural pádnými protiargumenty. Zatím nikdo.
A poslední věc, to, že řeknete, z čeho ta částice je, samo o sobě opět neříká nic.
to, že řeknete, že hmota je vibrační mód struny „z ničeho“ je, samo o sobě také opět nic… Já můžu říct, že uvnitř elektronu je zavřená Červená Karkulka.
To říct můžete, a dostanete odpověď jakou ?? ( Beřkovice, Bohnice ) Nikdo mi to ale nemůže vyvrátit či potvrdit,
pan primář Vám to tam v PL vyvrátí … dokud neřeknu, co to znamená pro tu částici. Bude hmotnější? Nebo se od ní budou odrážet jen červené fotony? To jsou věci, které můžeme zkoumat. Proto se tedy popadesáté ptám: co reálně znamená pro ty částice to, že jsou vlnobalíčky časoprostoru?
No konečně. Co to znamená ? No přeci nový poznatek reality…chápete ?? Pokud se potvrdí, rozvine se nová kapitola fyziky, poznávání Vesmíru a pokrok poskočí o kousek dopředu, např. se budou sestavovat dvouznakové interakční rovnice, které presentují vyšší složitost hmoty, čímž se dotaneme z fyziky do chemie a potažmo do bilologie-genetiky a to povede k novým technikám zápisů součenin, bílkovin, atd. až k DNA a možná to povede k návrhům nových léků a tím pádem i léků proti rakovině, AIDS apod. To se Vám, pane, nelíbí ? Vy si pořád představujete částice jako makroskopické objekty,
Pane, přesně naopak, to Vy si to tak představujete … já elem.částici si představuji jako vlnobalíček z dimenzí veličin a to na planckově škále velikostí, ; je vidět že jste nikdy HDV nečetl… které jsou složeny z nějakého materiálu nebo z nějakých menších dílečků.
jste neuvěřitelně praštěnej, omlouvám se za urážku, neberte to tak, ale co jiného na to říci… V mikrosvětě můžeme tak maximálně udělat rozptyl, u kterého víme, že jediným vstupem bylo něco, co mělo stejné atributy (hmotnost, náboj, energii) jako něco, co jsem si pojmenoval třeba proton, a výstupem byly jiné objekty, které mají jiné náboje, jiné hmotnosti, jiné vlastnosti. Ty pak pojmenuju kvarky a můžu říkat, že proton je složený z kvarků. Jestli tam ty kvarky ale jsou nějak uzavřeny? Nebo se ten proton proměnil? To nikdo neví a vědět to ani nejde,
? Netvrďte to… protože nic víc než interakce částic dělat nemůžete.
možná se jednou káže „jak“ manipulovat vlnobalíčkem tak abych změnil to provedení zabalení dimenzí…co vy víte… Ale protože vědci jsou lidé a chtějí si to nějak představit,
i já jsem člověk a proto nějak musím HDV vykreslit ikdyž nemám tu matematiku, jenže na to vy řeknete že není o čem mluvit… a jsou tam nějaké další veličiny, které se řídí nějakými zákony zachování, tak říkají, že proton je z kvarků. To ale nemůžeme udělat se všemi částicemi. A pokud uděláme, narazíme akorát na další částice. Začarovaný kruh. Můžete se ptát, a co ti strunaři, ti říkají, že částice jsou ze strun? To je právě to nebezpečí slovních interpretací, že jsou zavádějící,
Jistě, přesně tak se chováte vy k HDV a mým vysvětlením která se snažím podat co nejvíce v duchu soudobé fyziky kterou nezatracuji ani v nejmenším nepřesné a samy o sobě neříkají nic. Oni si tím myslí něco jiného než strunovou stavebnici, je to celé komplikované, ale dává to alespoň nějaké nové předpovědi, které snad brzy budeme moci experimentálně ověřit.
HDV dá ty strunaře do kapsy… Dávají vaše vlnobalíčky nějaké nové předpovědi?
ano, na svých web-stránkách to najdete. I v tomto příspěvku jsem ty „předpovědi“ také napsal např. ten lék proti AIDS. Kapíšto ? (ptám se po padesáté prvé :-) )
a vím že se budete ptát donekonečna furt, Vám ta HDV jasné nebude nikdy a proto ani protiargumenty mít nikdy nebudete i kdyby byly v matematice, protože kdybych tu matematiku předložil, ( a nedodal onen filozofický popis ) vůůůbec by jste nevěděl „o čem to je“ .., tak je to.