• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JOSEFDRUHYDvouveličinový vesmír, co mu vytknout

    rozbalit záhlaví
    MATHEW_ER
    MATHEW_ER --- ---
    JOSEFDRUHY: kde jste nabyl dojmu, ze se tim nekdo vubec zabyva?
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    Je mi líto, že nemá nikdo námitky, tvrdé námitky, matematické námitky, ani filozofické námitky, ani logické námitky, ani jakékoliv smysluplné námitky proti HDV ..., prostě komunita fyziků jen a jen zírá a neví si rady (!) "jak"!!! zlikvidovat, pohřbít, zničit, ztrestat, pokořit, zadupat, rozbít, zatratit, rozcupovat HDV ... ....nééééé proto, že by mohla být ta HDV dobrá a reálná a že by konečně vyřešila podstatu, a mohla ukázat správnou cestu vpřed ve fyzice, a správnou cestou pokroku, ale proto, že jí vymyslel laik !!!!!!!!!!!! ; musí to být velmi flustruijící pro naduté fyziky, že jim to nejde....a nejde ...a nejde zardousit vize od Niemanda Navrátila, že ? ????

    Je mi to líto...líto, že nemá nikdo pořádné námitky proti HDV. !
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    Kvantová pěna je koncept navržený v roce 1955 americkým fyzikem Johnem Wheelerem. Popisuje turbulentní chování časoprostoru na subatomární úrovni v řádech Planckovy délky, které se dostává do rozporu s Einsteinovou obecnou teorií relativity. ... to byla citace sebraná na internetu, můžete si to do GOOGLE zadat.

    Oč divočejší a méně fyzikální je tento koncept Wheelera popotáhnout a říci, že z tohoto "chaotického turbulentního chování časoprostoru", tedy chování dimenzí veličin "Déka" a dimenzí veličiny "Čas", které se vlní-křiví, a vyskakují nechaotické vlnobalíčky časoprostoru, tedy vlnobalíčky z dimenzí veličin Délka a Čas, které se pak jako ten vlnobalíček projevují, chovají coby hmota, hmotové elementy, s hmotovými vlastnostmi, které pozorujeme a zkoumáme. Přitom z toho časoprostorového vření, chaosu vlnění dimenzí ( veličin ) "vyskakuje" pouze jen pár takových vlnobalíčků - klonů časoprostorových, které se už nemění, své křivosti, nemění svůj tvar toho vlnobalíčku. Jen pár, né mnoho jich je z té pěny : 6 kvarků, 6 leptonů, 8 gluonů a 4 intermediální částice. Co je na tom tak nepochopitelného, tak zrůdného, tak k upálení-hodného, tak odpudivého, k poplivání žádoucího, že to dodnes už 32 let nikdo nechce debatovat, zamyslet se nad tím. Co ? - - Co je "pochopitelného" na strunové teorii z 11 dimenzí a "nepochopitelného" na časoprostoru s třemi plochými dimenzemi délkovými a třemi plochými dimenzemi časovými, tj. 3+3D které...které se z neznámého důvodu začnou po BB vlnit, křivit a """"vyrábět"""" onu Wheelerovu kvantovou pěnu což možná, zřejmě není nic jiného než ono "nekonečno" dimenzí dvou veličin. Podle mě v časoprostoru plochém je pouze 3+3D , ale další dimenze se "rekrutují" do hmoty, do vlnobalíčků z dimenzí veličin a tak pak už může být těch dimenzí stovky možná i tisíce, zabudovaných do vlnobalíčků a ... a to je hmota. Extradimenze "navíc" jsou ve hmotě
    Bude to šílené ještě dalších 30 let ??
    GRENDAL
    GRENDAL --- ---
    JOSEFDRUHY: Tam by Vám debaty byly přínosem, zde nejsou...jak říkáte.

    Dříve, než napíšete příspěvek, tak si laskavě prvně pořádně přečtěte, na co reagujete. Naprosto jasně jsem napsal, ze: "jakákoliv další diskuze s vámi bezpředmětná, protože ze svých zkušeností usoudili, ze jim to nic nepřinese, nijak jim to nerozšíří obzory, či že (jako v mém případě) nemá cenu vám cokoliv objasňovat, vysvětlovat, protože to je jako by hrách na zeď házeli a ta zeď by na ne na oplátku metala cihly." Jinými slovy a zkráceně - nemá smysl o kosmologii a fyzice debatovat s vámi...
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    GRENDAL: Příteli, chodíte někdy vůbec se někam pobavit o kosmologii ? Existují kluby pro laiky kde se smí i tlachat ???, tedy říkat n e v ě d e c k é názory ?, protože dnes už není inkvizice jako za dob Jana Husa !!! (ikdyž jedna inkvizice v české kotlině byla před 4 mi lety kdy pronásledovala banda grázlů mě ...a to velmi velmi nechutně. Od té doby mám ten štiplavé reakce, omlouvám se ). Chodíte si potlachat např. na Aldebaran, nebo do Magea ?, i na Neviditelném psu se občas dají lidé do debaty nad vesmírem, tam také nechodíte ? Proč ? ...proč ? Tam by Vám debaty byly přínosem, zde nejsou...jak říkáte.
    Moje názory znáte a tak už je zbytečné o nich mluvit...jistě, jenže kdyby jste měl silnější protiargumenty, které by mé názory porážely, uvítal bych to.
    Já se omlouvám za své ostré chování, které v debatách mívám...no, už jsem takový, ač jsem takový nebýval, v dobách, kdy mě nepronásledovaly hyeny...takovým způsobem, co česká kotlina nepamatuje.
    GRENDAL
    GRENDAL --- ---
    JOSEFDRUHY: IMHO všichni, kteří se o kosmologii a fyziku tady na NYXu zabývají, už měli tu "čest" se s vámi, vašimi teoriemi i vaším přístupem k debatě seznámit a tudíž už je pro ně jakákoliv další diskuze s vámi bezpředmětná, protože ze svých zkušeností usoudili, ze jim to nic nepřinese, nijak jim to nerozšíří obzory, či že (jako v mém případě) nemá cenu vám cokoliv objasňovat, vysvětlovat, protože to je jako by hrách na zeď házeli a ta zeď by na ne na oplátku metala cihly.

    A proč se mlčí v tech klubech? Imho proto, protože vědecké, odborné články a zajímavosti, na nimiž by se dalo diskutovat, se zas v tak hojném počtu neobjevují a hlavně to jsou odborné kluby, kde když se už něco diskutuje, tak by to melo mít nějakou úroveň ať už nad odkazem na něco zajímavého, či nad dotazem nějakého laika, který by rád znal odpovědi ne některé své otázky, či si chce něco ujasnit. A takových noviců taky moc nebývá...
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    Zdejší komunita se rozhodla, že bude mlčet (?), anebo jí to už nebaví ? Spíš to první, protože mlčí i v jiných klubech na NYXu co se fyziky a kosmologie týká. Všude ticho ( vzrůůůšo bylo když jsem tam psal já, to si každej zašel plivnout, aspoň...)

    Byl jsem v přesvědčení, že zde bude debata laiků nad vším možným i nemožným, což je např. ta HDV.
    Dám k k přečtení můj názor na "rozpínání vesmíru" :
    http://www.hypothesis-of-universe.com/docs/i/i_224.doc
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    Tady je zajímavá otázka, velmi zajímavá : http://www.hypothesis-of-universe.com/docs/i/i_222.doc
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    SVANC: citace : "A jinak je opravdu úsměvné, když tímhle tónem píšete druhému o aroganci. Zkuste pouvažovat nad způsobem svého vlastního vyjadřování a zda právě to není podstatným důvodem, proč tady už více než tři týdny diskutujete sám se sebou... "
    Přemejšlej jsem o tom, a nejen nyní, ale celých 6 let, co chodím na net. Výsledek je ten, ( toho přemýšlení ), že ikdyž jsem byl slušný, přišla nadávka, urážky a ponižování ( !!!!!! ) a ikdyž jsem byl neslušný ( ve smyslu o p l á c e n í agrese ), tak taky, znova přišla nadávka, urážky a ponižování. ( já nevím proč ? ) VŽDYCKY přišly ty urážky a agrese od jiných "jako první" a já "jako druhý" se jen bránil, jsou na to důkazy (!)..., sám se podívejte i na tyto dva dny, mezi námi dvěma : já byl laskavý a Vy arogantní... Bůh to vidí ! (( učil jsem své syny, že člověk se omlouvá jinému člověku i tehdy když neví proč, i tehdy když neví "co" mu udělal zlého ...prostě takovému chování velí m o r á l k a, čedst a slušnost ....kterou tato generace nemá ! A proto jsem se vždy zuřivě bránil prosi agresivnitě a urážení ; to ale nepochopíte, protože pochopit nechcete ))

    Jinak : slunce v duši a opakuji : přemýšlejte
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    citace : ...o něm tady (JOSEFDRUHY) začal poučovat.

    Kdybych býval "najel tou myší na ten logo-obrázek, tak bych to možná věděl, ale protože jsem ta stará generace, tak jsem "nenajel" a proto jste měl mít tu toleranci !!! kterou stále a stále a stále nemáte
    SVANC
    SVANC --- ---
    JOSEFDRUHY:
    ad zadruhé: Zkuste najet myší na JOSEFDRUHY v první řádce TOHOTO příspěvku, snad pochopíte, co jsem myslel předtím.
    ad začtvrté: Při doručení zprávy do pošty se objeví vyskakovací okénko s textem, takže o zprávě, kde vám píšu o svém omylu, jste věděl dřív, než jste mě o něm tady (JOSEFDRUHY) začal poučovat.

    A jinak je opravdu úsměvné, když tímhle tónem píšete druhému o aroganci. Zkuste pouvažovat nad způsobem svého vlastního vyjadřování a zda právě to není podstatným důvodem, proč tady už více než tři týdny diskutujete sám se sebou... Už teď mě mrzí, že jsem do téhle one man show vstoupil.
    Dále nereaguji, opravdu to stačilo...
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    SVANC: Pane, především jsem stará generace, která se v počítačích a hardverech příliš nevyzná !, to by jste měl toperovat a u t o m a t i c k y !!!! ; a né mít arogantní řeč !!!!! Jděte do domova důchodců a nadávejte tam babičkám, že jsou dementní...ano ?!?!? Jděte, je to vaše logika !! Pochopíte, co Vám vytýkám : prostě trochu strpení a tolerance

    Zadruhé : když najedu na Váš příspěvek MYŠÍ, tak se nic nezobrazí ( možná se to zobrazilo v tom příspěvku, který jste smazal ) NYNÍ NE

    Zatřetí : by Vás neubylo kdyby jste to prostě ! prostě ! zopakoval !!! TO NAČ JSTE TÁZÁN, JÁ TO DĚLÁM I 20X

    Začtvrté : Když jsem já psal to "poučování" o vašem omylu, tak to ještě ten příspěvek váš tj. "omylový" tam byl, po dodání mé odpovědi tam nebyl, čili se naše texty minuly...a proto znova zdůrazňuiji, že mladá generace nemá tu toleranci, a úctu ...;jste stále jen a jen agresivní....to v naší době nebejvalo. Zamyslete se nad tím. A pochopte už konečně !!!!!!!!!!! že je milejší lidská zdvořilost dementa ( např.důchodce, co už má sklerózu ) před logickou pravdou grázla, pravdou agresivní.

    Přemýšlejte o tom !
    SVANC
    SVANC --- ---
    JOSEFDRUHY: Smyslu toho příspěvku, který se objeví, když najedete myší na JOSEFDRUHY v mém příspěvku, to je přece logické. A než se v tom začneme patlat ještě víc, tak raději rovnou napíšu, že mi nejde o smysl jeho obsahu, ale že nechápu, proč mě poučujete o mém omylu poté, co jsem vám sám napsal, že šlo o omyl a předchozí příspěvek beru zpět.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    SVANC: O.K. Máte pravdu, Držím Vám palce.
    Poznámka : říkáte že nerozumíte s m y s l u toho mého příspěvku, ale kterého ???
    SVANC
    SVANC --- ---
    JOSEFDRUHY: Moc nerozumím smyslu tohoto vašeho příspěvku. Ještě než jste jej odeslal, tak jsem vám jasně napsal, že to byl z mé strany omyl a beru to zpět. Mimochodem přiznat vlastní omyl někdy také není špatné, popřemýšlejte o tom...
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    ...jak tak koukám, pan SVANC svůj příspěvek vymazal...
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    SVANC: Vážený příteli, mýlíte se. V textu pana Zoula se jasně říká, opíši to :
    Zdroj : http://www.aldebaran.cz/forum/viewtopic.php?t=3165
    To, o čem je zde řeč, se odborně nazývá antropický princip. Jeho výchozým předpokladem je, že vesmírů může existovat ve skutečnosti nekonečně mnoho. Pouze malé množství z nich je však plochých a s dalšími fyzikálními parametry nastavenými tak přesně ( tady jak vidíte sám to stojí černé na bílém. A nejen tady. Udělám-li si čas najdu fyzikální texty kde se jasně tvrdí, že "vesmír byl nastaven", tedy všechny zákony už v tom BB byly nastaveny ), že dovolili vznik atomům s vlastnostmi uhlíku a umožnili jim vyvíjet se dostatečně dlouhou dobu v dostatečně příznivém prostředí, aby z toho mohl vzniknout inteligentní život, který si….
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    JOSEFDRUHY: Celou moji řeč "zelenou" do textu pana Zoula zde níže je potřeba samožřejmě precisovat a zpřesnit, což je mnoho stran textu. Takže nedokonalost mé vize může být pro zdejší ochotníky námětem k polemice.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    David Zoul
    23. září 2012, 11:27

    To, o čem je zde řeč, se odborně nazývá antropický princip. Jeho výchozým předpokladem je, že vesmírů může existovat ve skutečnosti nekonečně mnoho. Pouze malé množství z nich je však plochých a s dalšími fyzikálními parametry nastavenými tak přesně, že dovolili vznik atomům s vlastnostmi uhlíku a umožnili jim vyvíjet se dostatečně dlouhou dobu v dostatečně příznivém prostředí, aby z toho mohl vzniknout inteligentní život, Pan Zoul tu říká, že typů, druhů a možných podob vesmírů může existovat nekonečně mnoho, tedy, že to říká ten „antropický princip“, a říká tedy, že máme vesmír jen jeden, o této podobě, proto a právě proto, že „byl na začátku nastaven“ těmi „připravenými“ , nastavenými, parametry, připravenými „někým“…, parametry aby se pak dál v čase jimi řídil. Takže prýý už „předem“ bylo tomu vesmíru jasné jakým tento zvolený vesmír bude, jakým musí být, jak se bude chovat a čemu se předem podřídí.
    Můj názor je trochu jiný : Vesmír, potažmo časoprostor, před Velkým třeskem ani ve Velkém třesku neměl k dispozici „na stole připravené“ parametry, přesně vyladěné, aby tyto dovedly „tento“ vesmír do dnešního stavu, do dnešní podoby, k dnešním antropoidům. Pokud „něco“ měl vesmír připraveno, ( v BB ) byl to „první“ zákon-pravidlo ( možná v Big-bangu to byl už v posloupnosti stavů několikátý zákon, několikáté pravidlo… ). Myslím si, že tento zákon, podle mě : „střídání symetrií s asymetriemi“ zahrnoval i matematickou formuli „jak“ to střídání bude se rekrutovat, regulovat, vyvíjet, realizovat. (!) Takže : vesmír „zahajoval“ po BB principem střídání symetrií s asymetriemi a to „volně“. Nebylo předem určeno-stanoveno „co“ se bude realizovat a jak. První ( jeden prvek dva či tři ) „stavy-prvky“ symetrie a asymetrie byly náhodné. Teprve po několika krocích, vybraných, se postupové kroky začaly „řídit“…řídit a to respektem ke stavům už „vyvoleným, vybraným“ nikoliv ke stavům „nabízeným“. Vesmír se tedy vyvíjí použitím dimenzí veličin a k nim použitím pravidel-zákonů aby r e a l i z o v a l stavy …náhodné ??? … ??? Aby realizoval stavy stále více méně náhodné, a řídící se „mantinely“ kroků předešlých ! Každý následný krok vývojové volby se „musí“ ! řídit stavem předchozím, a tedy jeho „omezeními“ artefaktů vybraných-zvolených.
    který si může položit tuto otázku a dát svému vesmíru fyzikální smysl tím, že jej pozoruje (částice, která nemůže být pozorována, dle Kodaňské interpretace kvantové mechaniky nemá fyzikální význam a efektivně neexistuje).

    Řada odborníků však věří (a nutno podotknout, že na současné úrovni našeho poznání se skutečně nejedná o nic víc než o víru, založenou na pouhém estetickém cítění toho kterého fyzika), že existuje nějaká hlubší příčina toho, proč má náš vesmír konstanty vyladěné s fantastickou přesností asi na 30 desetinných míst tak, aby byl maximálně příznivý pro vývoj života, než je pouhá statistika. Jen nikdo zatím nedokázal tuto hlubší příčinu odhalit. Takže pan Zoul předpokládá, že „někdo“ předem naladí parametry a pak se jimi vesmír donekonečna řídí…a podle nich se vyvíjí. Já si myslím a navrhuji, že „nikdo“ předem žádné parametry nenastavil, a že vesmír se vyvíjí „volbou z nabídky“, tedy tak jak se vesmír postupně vyvíjí v krocích zařazených do posloupnosti, tak vesmír realizuje stavy selektivně vybrané v duchu střídání symetrií s asymetriemi a to tak, že první (superprvní kroky ) kroky jsou náhodnou volbou a další kroky stavů jsou stále více a více podřízeny „stavovým poměrům“ kroků předešlých tedy i konfiguračním stavům kroků předešlých. Každý následný krok vývoje se podřizuje stavům kombinací a tím i stavům chování kroků předchozích. Na začátku vesmíru ani v jeho průběhu ( ranném ) nikdo nemůže vědět „předem“ „kam“ se vývoj bude ubírat, jak bude vývojová posloupnost vypadat, ale co je jasné, že vývojová posloupnost musí !! ignorovat kombinační kroky, které nevyhovují komplexu stavů předešlých. Každý předešlý stav ( kombinací dimenzí čp ) „nabízí“ charakteristiky, tedy nabízí mantinely možností „projevů chování“ pro stav následný. Podle mě neznámého pravidla, zákona se pak realizuje krok následný jakožto výběr z možností v mantinelech předchozího stavu posloupnosti. Vesmír tedy buduje „své stavy“ sice náhodně, ale souběžně s tou náhodou v „mantinelech možností“ které se „nabídnou“ v duchu pravidel a zákonů už realizovaných. Takže vyvíjí-li se ( v čase ) hmota do složitějších a složitějších podob, vyvíjí se k ní i zákony, nové a nové.

    To se naštěstí netýká výše diskutované plochosti či skoroplochosti, pro kterou se hlubší příčinu nalézt podařilo a to už v 80. letech minulého století. ZOE, téměř nikdy skoupý na slovíčko mohl rovnou říci ten důvod-přičinu nalezenou pro plochost vesmíru. Jsem líný to hledat, ale pamatuji, že plochost závisí na kritické hustotě, při ní se plochost realizuje. Takže „kritická“ hustota je poměr „současného“ množství hmoty ve vesmíru ku „současné“ velikosti pozorovatelného vesmíru. Z toho plyne, že by hmoty mělo přibývat tak jak se vesmír rozpíná..??? je to tak ? Podle koncepce chaotické inflace vesmír nikdy nemusel být v singulárním stavu, chaotická inflace ?, co to je ? Časoprostorová pěna je také chaotická inflace. Z ní pak „vyskakují“ „zamrznuté stavy“ = klony jimž se říká virtuální částice ( těm které se opět okamžitě „ponoří“ do pěny, tj. anihilujío, těm které zůstanou delší dobu „živé“ se říká elementární částice. Z chaotické pěny se rekrutuje i pole…, stav čp, který zůstává neměnný, jako „klon“ ale v důsledku kvantových fluktuací spontánně vznikl z vakua zaplněného virtuálními částicemi a poli. Takže snadno lze „přeložit“ tato slova do jazyka HDV : Sice nevím jak matematikové odůvodňují, že „podle matematiky“ tj. podle chaotické inflace nemusel být vesmír v singulárním stavu, ale souhlasím s tím v mé představě, že tou „chaotickou inflací“ mohla být skutečnost změny stavu inertního stavu čp před BB ( intervalů jednotkový délkový se rovná intervalu jednotkovému časovému ) do stavu „časoprostorové pěny“ v tom BB, tj. nerovnovážných stavů poměrů intervalů délkových ku časovým…; tím ( opakem ) mohly vzniknout fluktuace čp, spontánně vznikly podle pravidla střídání symetrií s asymetriemi, vznikla „pěna“ čp čili „vřící vakuum“ a v něm pak ( v té pěně ) vlnobalíčky jakožto „klony“ kombinačních stavů čp virtuální páry částic a pole, fyzikální pole ( „předepsaný“ stav vlnění čp )… Dostatečně silné kvantové fluktuace, podobné té, jež stála u zrodu našeho vesmíru, mohou nastat i jinde. Vznikla by tak celá řada různých nezávislých vesmírů. No, pokud ano, pak by teoreticky musela existovat „zrealizovaná možnost“ jiného výběru zákona pro stavy čp v tom BB. Pak by to znamenalo, že v BB se do realizačních možností nabízí spoustu zákonů-pravidel „připravených na stůl“ k výběru…, tomu nevěřím Podle modelu chaotické inflace není současná struktura vesmíru produktem nějakých neznámých počátečních podmínek, ale je výlučně důsledkem fundamentálních zákonů fyziky – zákonů kvantové teorie pole. S tím nesouhlasím, s tím totálně nesouhlasím. Není mi naprosto jasné jak by mohla „chaotická inflace“ predikovat na počátku vesmíru pouze známé podmínky a veškeré „počáteční podmínky“, podle nichž se musel vesmír vyvíjet celých 14,24 miliard let, a že ony počáteční podmínky „položené na stůl“ v BB, že jsou výlučně V Š E C H N Y důsledkem fundamentálních zákonů fyziky, tj. kvantové teorie pole, jak tu píše pan Zoul. …; že by zákon proměny ryby na obojživelníka byl důsledkem kvantové teorie pole ?? V inflačním modelu jsou počáteční podmínky irelevantní, neboť inflační expanze efektivně smazává veškeré detaily vesmíru, který existoval před inflační fází a vede nejpravděpodobněji na uzavřený friedmannovský vesmír, startující svoji expanzi z oblasti velikosti srovnatelné s Planckovou délkou. to už je zřejmě soukromý názor pana Zoula, který předpokládá, že mu pan diktrátor-cenzor V.Hála neporozumí a tak ho nepošle do černé alebaranské díry Všechny !!! vesmíry vzniklé inflací se však nacházejí velmi blízko nulové křivosti, což je to podstatné.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam