• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JOSEFDRUHYDvouveličinový vesmír, co mu vytknout
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY: & jak urcite vzdalenost na konec pozorovatelneho vesmiru?
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    Nejenomže lze určit rychlost světla "c" ze známé vzdálenosti na konec pozorovatelného vesmíru a ze stáří vesmíru od big-bangu, ale lze určit rychlost "c" i z poměru Planckovy délky ku Planckovu času
    http://www.hypothesis-of-universe.com/docs/f/f_050.jpg
    ...a dokonce lze ukázat i zajímavou spakulaci.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    Gravitační vlny. Jde o periodické zakřivení prostoru a času, které se šíří od svého zdroje, podobně jako například vlna zvuková nebo elektromagnetická. Je zde ale mnoho odlišností. Neexistuje žádné prostředí, ve kterém by se gravitace vlnila, jako je tomu u zvukových vln. Rozvlněný je sám prostoročas.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY: jaka moje citace? ja jsem pouze citoval vas & to naprosto presne (cut&paste).

    popis je neco jineho nez predpis. popis je zaznam, jak se veci maji. predpis je zaznam, jak se veci maji mit.
    realita se skutecne neda tvorit na papire. jina znakova rec & vubec zadna znakova rec nemuze byt predpisem pro realitu.

    Pokud je "vaše" ( všech fyziků na světe ) zápisová technika správná, tj. předpisem pro realitu ...
    opet si pletete pojmy. zapis neni predpis. navic, technika nemuze byt "spravna". stejne jako nemuze byt "spravna" rec, mineno jako jazyk. je to pouze prostredek. technika zapisu je ciste formalni vec & nema zadny vztah k popisovanemu. je to proste technika.

    pak proč by nemohla být také moje zápisová technika zápisem reality
    nikdo nerika, ze nemohla. klidne mohla. je to pouze alternativni forma zapisu. ale nikoliv predpis. tim, ze to proste jenom napisete, se to nestane faktem.

    vyjadřiji tím to, že on je "vyroben-zhotoven-realizován-proveden-sestaven-konfigurován" atd. z pravých vesmírných dimenzí veličin.
    ano, spravne. tim to vyjadrujete. ale nic vic. jenom vyjadrujete svoje tvrzeni. onim vyjadrenim se z toho nestane pravda. tu ted musite nejak dokazat.

    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    Vaše citace by měla být trošku pečlivější. Vy jste řekl :"popis zustane vzdy jen popisem,nemuze byt predpisem pro realitu."

    A já na to odpověděl :"proč by jiná znaková řeč nemohla být předpisem pro realitu ??? Kde jste na takovou hloupost přišel ?"

    Takže to pak má trochu jiné zabarvení.

    Nyní se ptáte, reagujete :" to myslíte vážně ?" ....ano. Pokud je "vaše" ( všech fyziků na světe ) zápisová technika správná, tj. předpisem pro realitu, napsaná pomocí znaků na papír ( např. F = m . a ) , pak proč by nemohla být také moje zápisová technika zápisem reality, dokonce lépe než jí vede soudobá fyzika ?? Proč ne ? Fyzika píše na papír "e-" pro "popis elektronu ( a přitom ani neví jak opravdu ten elektron vypadá v reálu v Přírodě..., já napíši "svůj" dvouznakový "vzoreček" pro elektron ( pomocí pravých vesmírných artefaktů ) a vyjadřiji tím to, že on je "vyroben-zhotoven-realizován-proveden-sestaven-konfigurován" atd. z pravých vesmírných dimenzí veličin. "vaše" "e-" nic takového nepopisuje, je to jen abstraktní zápis reality, můj zápis je zápisem opravdové reality, anebo novým přiblížením k realitě.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY: proč by jiná znaková řeč nemohla být předpisem pro realitu ??? Kde jste na takovou hloupost přišel ?


    to myslite vazne?

    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    _BENNY: Slovo "tvrdit" nepoužívám. Pokud někdy vyjímečně, tak jsem k tomu donucen, tak to slovo dávám do uvozovek.
    Mé symbolické zápisy ( vzorce ) pro elementrání částice, potažmo "multivlnobalíčky" pro atomy až molekuly, a z nich interakční rovnice, ve dvouznakové řeči, jsou opisem!!!!! současných zápisů fyziky interakcí, http://www.hypothesis-of-universe.com/index.php?nav=eb které juá "pouze" přepisuji do té dvouznakévé podoby...; já sám interakce nevyrábím a nevymýšlím ! ! Takže myslící, tvůrčí mozek by si sám sobě mohl položit otrázku zda to je vůůůůbec možné navrhnout takovou jinou zápisovou techniku ( dokonce dvouznakovou ), aby ona přesně, stejně smysluplně, odpovídala, souhlasila se stávající znakovou řeči, zápisem, kterým se popisují dnes veškeré jaderné interakce, veškeré chemické reakce, a dokonce i biologické zápisové reakce. http://www.hypothesis-of-universe.com/docs/eb/eb_010.doc Mohl by si tu otázku položit i matematik : je možné vůůůůbec takovou znakovou řeč najít ?, vymyslet ?, aby pasovala na realitu i na zápisy soudobé, a nekolidovala s nimi ? Já když jsem jí tvořil, věděl jsem, že pokud se mi v nich zjeví jedna jediný "zbloudilá" chyba, která naprosto nesedí, tak ikdyby bylo i 99% všech zápisů správných totožných s fyzikou ( přepsaných do dvouznakové řeči správně ), tak můžu HDV zahodit. Když si někdo takový úkol zadá sám pro sebe : vytvořit jinou duální zápisovou techniku pro současnou fyziku, chemii aby vyhovovala, tak sestavit jí je doslova zázrak Prostě buď taková možnost existuje, nebo ne. Prostě není více variant takové záp. řeči než, jedna unikátní.

    Takže když se ptáte "co z ní plyne nového" (?), tak kdyby jste HDV pochopil, neptal by jste se takto, ...a jen žasnul, ... případně hledal onu kardinální chybu pro níž by se musela celá HDV vyhodit na smetiště an blok. Já HDV dodnes nedořešil, a sám vím o několika nedostatcích, na které sám nestačím. Věřím, že jednou HDV moudří lidé budou zkoumat a opraví mé chyby.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JOSEFDRUHY: tak moment. tvrdite tedy, ze z toho, kdyz neco zapisete svym novym symbolickym zapisem plyne neco noveho, nebo netvrdite?
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: interakce přepisjuji do "dvouznakové podoby" a tím pádem chci "tvrdit", že když existuje taková možnost zápisu -a pokud platí- !!, tvrdit že ty znaky jsou-li "fyzikální realitou" jsou-li dimenzemi veličin, že pokud je "takto" použiji na zápis stávajících už ověřených interakcí, že pak i tyto mé "dvouznakové" stavy elementů platí jako reálné.

    k tomuhle se muzu vyjadrit hned, bez nejakeho hlubsiho zkoumani. nic pro mě nového, to jste dělal vždycky že jste se vyjadřoval bez zkoumání věci
    bohuzel to tak neni bez protidůkazu "že to tak není", je jen a jen rétorika & z principu veci ani byt nemuze. a ten „princip“ máte někde ? ( v rukávu jako éso´? ) popis zustane vzdy jen popisem. a neříííkejte…fakt ? to ovšem platí i pro současnou fyziku, že „popis zůstane jen popis“….na papíře. Na papíře píší fyzikové „n“ a je to jen „papírový symbol neutronu, nebo napíší na papír „ró“ a je to jen symbol hustoty, nebo napíší „gama“ a je to jen symbol fotonu, nebo napíší „a“ a je to symbol zrychlení…atd. I já píši jen symboly na papír ale jsem o kousek realitě blíž : pokud fyzikové napíší „U“ mají tím na mysli kvark U a to opravdu jen symbolicky ; když já napíši kvark „U“ pomocí dimenzí veličin „délka a čas“ je to sice také symbolický zápis na papír, ale používám už pravé artefakty z Přírody . Kdyby se vývoj na Zemi ubíral jinak a v Evropě by byli Barbaři dodnes a v Číně vzdělanci a ti napsali na papár svou znakovou řečí neutron se rozpadá na proton, elektron a neutrino …což v té čínštině neumí napsat nikdo na světě ani ten Číňan, tak by pak poté přišli ti Barbaři evropští a přepisovali by čínskou fyziku do latinky a celý svět by se smál že znaky pro sílu – F je pitosmost, a pro kosmologickou konstantu znak „lambda“ je také znaková pitomost – to by jste právě říkal Vy jim ….tak jak to nyní říkáte mě. Přečtěte si znova co jsem napsal a tak jak jste to do svého příspěvku sám opsal. Čtěte pečlivě.nemuze byt predpisem pro realitu. proč by jiná znaková řeč nemohla být předpisem pro realitu ??? Kde jste na takovou hloupost přišel ? a když už jste na to „bádáním vlastní hlavou“ přišel, proč nepodáte pořádné důkazy ?? to by bylo dost desive. Číňani by říkali totéž o zápisu v latince
    dusledkem by bylo, ze :
    1. vesmir je popsatelny
    2. je popsatelny jedinou moznou formou zapisu (tedy jedinym symbolickym jazykem) nepochopil jsem tu ironii
    vezmu jako priklad chemickou reakci : 2Ca+N2 == 2C+2Na.
    na prvni pohled nesmysl, ale dobre popsany. pro Mimozemšťana je na první pohled „nesmysl“ vše co by viděl, dokud se neseznámí se smyslem který byl znakům vtělen-přidělen. Pokud lidé vtělili znaku „Na“ význam atomu sodíku ( a ani tam nemusí být indexy pro atomové a protonové číslo ), pak samozřejmě že symbol „aN“ je nesmysl. Cvo jste chtěl dokázat tou Vaší „pomíchanou“ rovnicí ? Akorád to, že jste pomíchal znaky zavedené a chcete na tom dokázat že jiná zápisová technika by neměla smysl. To je hloupý ( a nelogický ) argument. nelze tvrdit, vapnik s dusikem reaguje prave takhle. ne nelze, jen vy to umíte překroutit pomocí „zprzněných“ znaků
    ten vas dvouznakovy zapis je pouze zapis, Přesně to by řekl Číňan kdyby va Zeměkouli byla od samého začítku zavedena čínština pro zápisy interakcí…; Ano, ten soudobý zápis je „jen“ zápis. Ten můj zápis je „také jen“ zápis. Ale já sjem realitě blíž, já používám ke stavbě „dusíku“ reálné symboly dimenzí veličiny, kdežto fyzika nikoliv, ta zůstává jen na „písmenkových“ symbolech jimž vtělila reálnou realituktery vyjadruje (komplikovane) sumarni pocty elementarnich castic. proč „komplikované“ ? Pane…už jste viděl televizní obrazovku ? viděl! A viděl jste na ní barevný obrázek, který vás vzrušuje ? viděl, a … a víte že ten barevný obrázek jse vlastně „sestrojen“ pomocí nul a jedniček ? Na obrazovce se sice producíruje nahá blondýnka, ale to jsou jen vaše vidiny, protože se na obrazovce producírují jen ty nuly a jedničky. Anebo se „pod obrazovkou“ producírují jen elektrony a né blondýnka. Vše to jsou „zápisové“ techniky. Viděl jste pane Luboši měděný drát ? viděl ! když ho zapojíme do el.proudu běhají tam nuly a jedničky ? nevíme…, běhají tak elektrony jakožto „korpuskule“ ? nevíme…anebo tam běhají „mezery a nemezery, čili „něco“ a „nic“ …-… oproti zavedene & pouzivane konvenci já zavedenou konvenci neničím a nemám zájem jí zničit…naopak ! Přesto chci podat duální zápisovou techniku která také platíma ale velkou nevyhodu. neumi napriklad rozlist mezi izomery (butan - isobutane). to je nesmysl, jak jste na to přišel ? To že to neumím já, ještě neznamená že to neumí ani HDV až bude dopracována…pane Luboši…prosím si pádnější protiargumenty co je jeste horsi, slouceniny bere jako soucet prvku. a to jste viděl kde ? Já vím, že už jednou jsem se spálil výkřikem že jsem „cosi“ neřekl a vy jste našel odkazy kde jsem to řekl. Byla to moje mystifikace z důvodů že jsem „cosi“ žekl v jiných souvislostech a tak jsem sám si nevšiml „jiné kapitoly svých řečí“ a nastalo „fóó-páá“. Přesto se znova ptám : kde jste viděl v mé zápisové technice že beru „sloučeniny jako součet prvků“ ??? Prosím o to. vubec nereflektuje chemicke vazby. zatím, pane…HDV není dokončená. Přesto už uvádím ony indexy a koeficienty v těch vzorcích kterými se –možná- můžou řešit ony spiny, náboje, parita, vazby chemické atd. To já nejsem vševěd a HDV není tak daleko. tim padem tedy ani nemuze reflektovat energii. to je pouze vaš dohad neodborníka. Kde berete to přesvědčení ? a kde máte protidůkaz. o entropii ani nemluvim.
    predstavte si, ze byste vasi teorii dvouznakoveho zapisu uhledne sepsal & nechal vytisknout. proč ne…já Vás chápu : když by jste na televizní obrazovce viděl místo prsaté blondýnky jen sadu nul a jedniček, že by se vám nelíbilo si to tisknoutale tiskar by se spletl & v celem textu by zamenil vase symboly 'x' & 't' proč by se moje tiskárna pletka, když jí zadám „t“ s indexem 26, proč by tiskárna se měla plést ? za symboly 'm' & 'E'. proč by tiskárna psala namísti ´t´ písmenko ´m´ ?…pokud té tiskárně nedám „převodník znaků“ pak bude tisknout sadu nul a jedniček, které vyhodnotí po dalším příkazu ( softwaru ) na prsatou blondýnku. na platnosti zapisu by to absolutne nic nezmenilo, samozřejmě, že pravou vesmírnou realitu můžeme zapsat v mnoha „jazycích“ v mnoha „znakových řečech a budou kompatibilní pokud budou „opisovat“ realitu,…samozřejmě že by se nic nezměnilo kdyby celá fyzika byla napsána i v pěti systémových znakových jazycích. byl by platny. & zaver z pokazeneho vytisku by musel byt, ze vesmir je tvoren vlnobalickovanim hmoty & energie. ???
    tu ideu, ze symbolika neco ovlivnuje & ze z ni plynou nejake dusledky byste mel ve vlastnim zajmu opustit. a Vy by jste měl ve vlastním zájmu opustit barevné foto nahé blondýnky a dát si na papír sadu nul a jedniček…ve vlastním zájmu….možná Vás to víc vzruší. je to ztrata casu. To se teprve uvidí…; i tak díky za reakci. Jenže toto je typ reakcí které neřeší fyziku ani HDV ani nepomáhá nápady „brousit“.

    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY: interakce přepisjuji do "dvouznakové podoby" a tím pádem chci "tvrdit", že když existuje taková možnost zápisu -a pokud platí- !!, tvrdit že ty znaky jsou-li "fyzikální realitou" jsou-li dimenzemi veličin, že pokud je "takto" použiji na zápis stávajících už ověřených interakcí, že pak i tyto mé "dvouznakové" stavy elementů platí jako reálné.

    k tomuhle se muzu vyjadrit hned, bez nejakeho hlubsiho zkoumani.
    bohuzel to tak neni & z principu veci ani byt nemuze. popis zustane vzdy jen popisem. nemuze byt predpisem pro realitu. to by bylo dost desive.

    dusledkem by bylo, ze :
    1. vesmir je popsatelny
    2. je popsatelny jedinou moznou formou zapisu (tedy jedinym symbolickym jazykem)

    vezmu jako priklad chemickou reakci : 2Ca+N2 == 2C+2Na.
    na prvni pohled nesmysl, ale dobre popsany. nelze tvrdit, vapnik s dusikem reaguje prave takhle.

    ten vas dvouznakovy zapis je pouze zapis, ktery vyjadruje (komplikovane) sumarni pocty elementarnich castic. oproti zavedene & pouzivane konvenci ma ale velkou nevyhodu. neumi napriklad rozlist mezi izomery (butan - isobutane). co je jeste horsi, slouceniny bere jako soucet prvku. vubec nereflektuje chemicke vazby. tim padem tedy ani nemuze reflektovat energii. o entropii ani nemluvim.

    predstavte si, ze byste vasi teorii dvouznakoveho zapisu uhledne sepsal & nechal vytisknout. ale tiskar by se spletl & v celem textu by zamenil vase symboly 'x' & 't' za symboly 'm' & 'E'. na platnosti zapisu by to absolutne nic nezmenilo, byl by platny. & zaver z pokazeneho vytisku by musel byt, ze vesmir je tvoren vlnobalickovanim hmoty & energie.

    tu ideu, ze symbolika neco ovlivnuje & ze z ni plynou nejake dusledky byste mel ve vlastnim zajmu opustit. je to ztrata casu.

    MAIMONIDES
    MAIMONIDES --- ---
    JOSEFDRUHY: Kolega je v tom, že přišel s univerzální mega teoriíí (něco jako string theory) a snaží se o rozšíření svého nápadu mezi akademiky. Sám ovšem není akademik, pracuje pro hedge fund.
    Bez znalosti angličtiny to asi nemá smysl zkoumat...
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    MAIMONIDES: Díky za odkaz. Nakoukl jsem do něj, pak přetáhl do překladače, ale...ale moc moudrá z toho nejsem. Na co vlastně ten Weinstein přišel ? pochopil jste to z toho článku ? a můžete mi to okomentovat ?
    Myslím si, že to "kolega" nebude, že on přišel úplně s jiným konceptem než já.
    -
    Já se zde na NYXu ještě ani nedostal k vlstní práci na "dvouveličinové hypotéze". Vždy se debata zastavila jednak na "půtkách" osobních ( i já jsem vinen, že podléhám emocím. Kéž by se našel oponent který by to snesl ) ; a jednak debaty skončily na "běžné" fyzice, která se přímo netýká "dvouveličinové hypotézy", tedy např. na Lorentzových transformacích ...; dokonce jsme se nedostali ( kvůli rétorice ) ani k tématu : střídání symetrií s asymetriemi, k tématu : geneze hmotových struktur, k tématu : "opravy" Heisenbergova principu neurčitosti, k tématu : stavby úplně základních elementů jako je kvark a lepton, k tématu : přepisu stávajícího systému zápisů fyzikálních interakcí ( sčítance .... jako : n = p+ + e- + ný ) ( já vedu zápis multiplikačně, tj. násobím "vzorce" pro elementární částice ) do dvouznakové řeči ( já neměním nic na výdobytcích fyziky, já pouze jejich - fyziků - interakce přepisjuji do "dvouznakové podoby" a tím pádem chci "tvrdit", že když existuje taková možnost zápisu -a pokud platí- !!, tvrdit že ty znaky jsou-li "fyzikální realitou" jsou-li dimenzemi veličin, že pokud je "takto" použiji na zápis stávajících už ověřených interakcí, že pak i tyto mé "dvouznakové" stavy elementů platí jako reálné. Prostě .... prostě jsme se k žádné takové debatě ještě neprokousali.
    Škoda.
    ( Navíc : mě ubývá sil, nevydržím dlouho nad počítačem a špatně se už soustřeďuji, zapomínám dost...).
    MAIMONIDES
    MAIMONIDES --- ---
    Tady máte kolegu. Zjevně chytřejšího a zasloužijelšího a pokornějšího. Na své teorii pracoval pouhých 20 let, vy 30. No i tak má problémy.
    Roll over Einstein: meet Weinstein | Alok Jha | Science | guardian.co.uk
    http://www.guardian.co.uk/science/blog/2013/may/23/roll-over-einstein-meet-weinstein
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: Znova : když se hodně zahloubáte nad mými předvedeními z let 2003 – 2008 a výkladem, rozborem při problematice „pootáčení soustav“, tak tehdy šlo o „boj“ mezi pojetím „transformace" a pojetím "pootáčení“ , tak se tehdy ve výkladu a popisu LT jednalo o pootáčení jedné a té samé soustavy vůči sobě samé a to po kružnici. Tak je-bylo to myšleno. Nyní, později, při výkladu s raketou, jde o jiné pootáčení, né po kružnici, jde o „pootáčení soustavy rakety vlastní vůči stojaté soustavě pozorovatele“ , takže to už není pootáčení po kružnici. Na průmětne pozorovatele to ovšem stále je "posouváním-pootáčením" po kružnici. Chápete ?

    ( zatím nečtu Vaše reakce, nemám čas, hledám obrázky )
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY: jenom poznamka (radeji dopredu avizuju, ze se nejedna o kritiku vaseho pojeti).
    Lorentzovy transformace tak jak je zname (& tak jak tady o nich diskutujeme, vcetne tech zapisu jak je mate ve svych dokumentech) se tykaji vyhradne rovnomerneho pohybu (tedy bez zrychleni) primocareho. pohyb po kruznici je vlastne pohyb zrychleny & to i presto, ze se deje s konstatni obeznou rychlosti. to zrychleni odpovida odstredive sile pri kruhovem pohybu.

    pro tenhle pripad jsou ty Lorentzovy rovnice mnohem komplikovanejsi. & to uz vubec nemluvim o pripadu, kdy pohyb probiha po nejake "krive" krivce v prostoru s promenlivym zrychlenim. to uz je matematika na opravdu jine urovni.

    pokud bychom meli vzit jeste v uvahu, ze inercialni soustavy mohou vykonavat rotacni (nebo dokonce vibracni) pohyb, vsechno se nesmirne zkomplikuje & se zjednodusenym zapisem LT proste nevystacime.

    jak to vidim ja, LT v tom jednoduchem zapisu se pouzivaji hlavne pro pochopeni toho fenomenu casove dilatace & pak taky -- samozrejme -- jako zaklad teorie relativity.

    fyzikalni princip zustava stejny, matematicka formulace muze byt od jednoduche az po nesmirne slozitou.

    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: citace :"nevim, o cem to vlastne hovorite. netusim, jak to souvisi s pootacenim soustav po kruznici. ( abych byl konkretni, tak mi ani nedava smysl ono pootaceni po kruznici. vzdycky jsem mel za to, ze pootaceni probiha kolem osy, zatimco po kruznici probiha obeh)."

    reakce : stále přemášlím nad tím proč jsem vybuchnul když jsem četl tu Vaši větu s tím "slovíčkem" po kružnici. Zopakuji : asociace mysli jsou různé v různou dobu v různých polohách úvah. Protože v posledních letech v debatách ukazuji, že "mám na mysli" pootáčení soustav takové, tedy naší soustavy pozorovatele a soustavy vlastní-rakety, a to se neděje po kružnici !!!!, tak jsem vybuchl. V takovém pojetí to není totiž po kružnici. Raketa má zrychlení a tedy pohyb "dopředný" je neinerciální ( soustava též ), tak je nuté rozlišovat. Lorentz ( nemyslím toho pána ale "vec-matematickou úpravu ) neuvažoval o ( zrychleném ) pohybu rakety, on předvádí pouze """""transformace"""" hodnot a ty se opravdu pohybují po kružnici, já to pojmenoval slovíčkem "pootáčení". Šlo však jen o posun hodnot po kružnici, né o pohyb rakety, která pootáčí svou vlastní soustavu v důsledku z r y c h l e n í tj. mění se jí rychlost ve stopstavech. Kdyby raketa neměla zrychlení, pak by nemohla měnit vééé a tím pádem by se nemohlo do LT ani dosazovat změny véé....a v tomto duchu by to byly "pouze" transformace ze soustavy v kludu do jiné soustavy v klidu. Jenže není to "transformace" ale zjištění pootočené soustavy při vééé-stavu.
    Já už nevím jak lépe to vysvětlit. Musel bych to demonstrovat osobně.

    ((( stále nemohu v archívu najít ty obrázky, které jsem slíbil ukázat ))).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam