JOSEFDRUHY:
JOSEFDRUHY:
LUBOB napsal :
rozmer leve strany rovnice m*a / (G*m*M/x^2 ) = 1 je roven 1, protoze je to podil sil. nikoliv proto, ze prava strana ma taktez rozmer 1. rovnost rozmeru je dusledkem toho, ze ta rovnost plati.
Zde
LUBOB: průkazně LUBOB napslal
eva strana rovnice 1kg/1kg = 1 nema zadny rozmer. & to z toho prosteho duvodu, ze kg se v ni pokrati. to je cele.
MAZA: Pane, očividně nechápete, že přesně to co říkáte já hájím a obhajuji, a Vy mi to tu vytýkáte ? není to od Vás podivné ?? Já očivitně stále říkám, že je-li na jední straně jednička - je bezrozměrná ale na druhé straně téže rovnice je-li , např. m*a / (G*m*M/x^2 )....že tato levá strana je rozměrová.
To přeci tvrdí ten LUBOb se svými soukmenovci, že v rovnici 1kg/1 kg = 1 můžeme kilogramy krátit a tíííííím z celé rovnice vyrobit rovnici bezrozměrovou...já na to namítám, že sice můžeme, ale dokud to nekrátíme, je to rovnice rozměrová, i levá strana je rozměrová. Jenže já se prám "proč" bychom měli v rovnici
m*a / (G*m*M/x^2 ) = 1
vykrátit všechny rozměry abychom z ní dostali a dotávali rovnici bezrozměrouvou ? co to má za smysl ?
...co to má za smysl rovnici rozměrovou : jedna*kráva = jedna*kráva dělat bezrozměrovou tím, že pravou str. převedu na levou a vyklrátím ? Proč ? proř to nevykrátíte rovnou když má tvar jedna*kráva = jedna*kráva...
pak ovšem celou fyziku od A do Z ve všech rovnicích které existují vykratte rozměry a basta...a hotovo a poprdeli....kčemuže by nám tam měli veličiny, potažmo rozměry zavazet, že ?