• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JOSEFDRUHYDvouveličinový vesmír, co mu vytknout

    rozbalit záhlaví
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: vyhnul jste se mé přesné otázce, proč ? no proto, že to dělají hajzlíkové, co mají plnou hubu "o chybách toho druhého".



    Já měl na mysli spor o "složky" jak jste to tu řek,
    LUBOB:
    já na to reagoval o pár příspěvků později a...a nemohu tu svou vlastní reakci zde najít...bohužel...takže jsem zmaten, a zřejmě jsem odeslání příspěvku špatně odkliknul a ona neodešla...hm, je mi líto, že se nemám o co opřít a tak Vám ukázat jak jste zase klamal...no, přehmaty se dějí...


    jinak opakuji : rétorika divergující do záhrobí...nemám náladu na 100 x 100 řečí a výsledek je nasranost ;a stav zahajovací jako stav koncový.

    Myslím že další pokračování je mlácení prázdné slámy. Já HDV už nebuduji a nechávám jí osudu ať si jí zhodnotí generace příští.
    tady to je JOSEFDRUHY: co jsem hledal, tady jste se vyhnul té kladené otázce a namísto odpovědi jste položil svou otázku, no to dělají hajzlové, přesně to.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY: zrychleni je +a, brzdeni/zpomalovani je -a. cela rovnice rika, ze pokud se zrychleni blizi k nule, casova dilatace kvuli zrychleni pujde taky k nule.

    samozrejme, pak pohyb zrychleny prejde na rovnomerny. v=v0+a*t.

    nejlepe je predstavit si to jako kdyz raketa leti zrychlene & pak najednou vypne motory. zrychleni jde nahle k nule, zustava dosazena rychlost (kvuli setrvacnosti). dokud raketa zrychlovala, vznikal na jejich hodinkach casovy deficit. v okamziku kdy raketa nezrychluje, leti konstantni rychlosti, je casova dilatace relativni (vyjadrena temi klasickymi LT pro STR).
    nevim, jestli je to ted srozumitelnejsi.

    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    CHRAMOSTAK: Lžete. Netušil jsem že i Vy lžete. Ten odkaz jsem si nechal dvěmi překladači přeložit a naprosto tam není řeč o tom, že čas rakety ( či na raketě, či ..? ) dilatuje i při cestě zpět na základnu do soustavy pozorovatele, kdy musí to zrychlení přejít ve zpomalování. Lžete !!
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: no a z toho mám já poznat to zpomalování, když hovor je tu o zrychlování ? To mám na poměru "t´/t" poznat to zpomalování času při zpomalování rychlsoti rakety která se vrací ? Z toho mám poznat "co je dilatace složky" ?, tedy dilatace složky pohybu ?, tedy dokonce dilatace složky pohybu r o v n o m ě r n é h o ??? Vy si tu někde vycucáváte slovíčka z prstu ( mě to vždycky vyčítáte ) a tu někde v té předváděné rovničce Vy vidíte "pohyb rovnoměrný"? Vám to přijde jako, že když "a" se blíží nule, že z té rovnice plyne "složka" kterou udává Lorentz ? ? To tu tvrdíte : že : Zůstává "složka" pohybu, kterou udává Lorentz. Můžete ukázat tu "složku pohybu" ? samozřejmě v této předloze, né jiné, v této !
    CHRAMOSTAK
    CHRAMOSTAK --- ---
    JOSEFDRUHY: On uz tu ale uz nekolikrat presne tohle udelal. Hodil sem vzorecek, vysvetlil Vam jeho pouziti. Pokud Vam neni jasny jeho puvod, mrknete napriklad sem, http://en.wikipedia.org/wiki/Relativistic_rocket, pripadne, pokud to chcete predlozene rigorozneji, sem, http://www.ph.utexas.edu/~gleeson/RelativityNotesChapter6.pdf. K pochopeni je ale treba zvladnout zaklady specialni teorie relativity.

    Josefe, fyzika je o cislech. Z kazde domnenky ci hypotezy, at je sebeodvaznejsi ci sebeabstraktnejsi, musi na konci vypadnout nejake cislo, ktere pujde, alespon v principu, zmerit, jinak se proste nema smysl o te domnence bavit. Vy se evidentne necitite zpusobily udelat nejakou kvantitativni predpoved, ale lide tady i preze vsechnu dobrou vuli a snahu zase nerozumeji vasi terminologii, protoze se jim zda nekonzistentni (a nekonzistentni je). Mozna by stalo za to nezahazovat celou dosavadni fyziku a zkusit popsat tu domnenku pomoci zakladnich, spravne pouzitych, znamych fyzikalnich pojmu, kterym fyzikove uz rozumeji (souradnice, cas, inercialni vztazna soustava, rychlost, zrychleni, derivace, integral, rotace...). Jenom navrh.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY: uz jsem vam to psal nekolikrat

    t'=c/a*arcsinh(a*t/c).

    necht raketa leti zrychlenim a=5m/s^2 po dobu 1 rok (beru 365 dni)
    c=300 000 000, t=365*24*3600, a=5, dosadim do vzorce (vsechny jednotky jsou SI)
    dostanu t'=3.02395*10^7 s
    raketa zacne brzdit, opet stejnym zrychlenim, opet jeden rok.
    c=300 000 000, t=365*24*3600, a=-5, opet dosadim do vzorce.
    protoze arcsinh(-x)=-arcsinh(x) ( je to funkce licha) dostanu totez, minusy se vykrati
    raketa se zastavi & pokracuje se zrychlenim +a zpet k zemi. po jednom roce zacne brzdit zrychlenim -a & po roce pristane na zemi.

    celkove tedy vykonala 4 dilci pohyby (zrychleni, zpomaleni, zrychleni, zpomaleni), kazdy z nich o stejne casove dilataci t'.

    na rakete tedy uplynulo 4*3.02395*10^7 s coz je 1.20958*10^8s.

    zemekoule zestarla o 4 roky (1460 dni), raketa pouze o 1400 dni.

    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    _BENNY: to je fakt, kreténe...no jako kreativní muž bych to měl obměňovat : poťape, ... že ?
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: omlouváte se špatně, protože se omlouváte za něco, co nepovažuji za ponižování lidské důstojnosti a za nekorektnsoti v diskusi. Jiný názor není nekorektností či ponižováním, ale presentace názoru,....Vy ovšem zřejmě ani nevíte "co" je urážení a ponižování..., o to hůř...to je pak ještě strašnější než jsem si myslel a proto opravdu odsud odejděte.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: rétorika divergující do záhrobí...nemám náladu na 100 x 100 řečí a výsledek je nasranost ;a stav zahajovací jako stav koncový
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    JOSEFDRUHY: zapomnel jste rict "kretene"
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: ukažte mi rovnici s LT , kde se dá pozna,t že jde o zrychlení či zpomalení a pomocí toho zpomalení, vlastně postupného z p o m a l o v á n í, mi ukažte jak dilatace stále rostě, jak jste tu tvrdil ( a ze mě dělal vola ).... de facto i de jure, roste, když podle Vás raketa stále zpomaluje a zpomaluje až do nuly na startovací rampu, tak dilatace roste nadevšechny meze, že ? podle |Vás, debile. |Dokažte, že raketa při návratu když zpomaluje nadále zvyšuje dilataci času. Dokažte to matematicky, přesmě a pak to zveřejním. Dokažte že lžu, že raketa nepootoáčí při návratu svou soustavou na původní pootočení. Do té doby mažu vše.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY: jak se pootoci koule? nebo treba krychle? jak se pootoci primka?
    podle ktere osy se to otaci, na kterou stranu & o kolik stupnu?

    jestlize raketa zpomaluje, jak se to pozna ze stop-stavu? (stop-stav je rychlost, ze?)

    no & jak to souvisi s temi LT?

    raketa, ktera leti konstantni rychlosti je pootocena nebo neni?

    LUBOB
    LUBOB --- ---
    mimochodem, pokud se to rozhrani wolfram alpha naucite pouzivat, usetri vam to spoustu prace s matematikou.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: citace :"raketa, která zrychluje pootáčí svou soustavou vůči soustavě pozorovatele "v klidu", o kolik stupnu? na kterou stranu? co vlastne ta raketa pootaci? imaginarni osy?.. bože, bože, to je dost vážná natvrdlost. Když raketa opouští "základní soustavuů pozorovatele má "svou soustavu" vlastní ve stejném "úhlovém" nastavení, jue shodná, ... miliony soustav které sjou totálně v klidu vůči základní soustavě v klidfu, jsou stejné, stejně natočené, nejsou natočené vůůůbec, prostě je to galerie stejných milionů malých soustav přiřazených ke každému nepohyblivému tělesu " panelák se nepohybuje, má stejnou soustavu jako strom za panelákem a jako jiné těleso např. opuštěný kopací míč...atd. Ale....když se začne raketa pohybovat a s ní také její "vlastní soustava", tak...tak její vlastní soustava začne pootáčet tu "svou soustavu" až ve chvíli kdy vééé s blíží cééé, jinak je to při malých rychlostech neměřitelné... ; při véé se blíží céé se "vlastní soustava" pootáčí tak hodně, že dosahuje až 90stupňů pootočení ( černá díra ho má vůči nám ), pak už pootáčení se nekoná protože raketa nemá cééé vyšší než cééé. ale hlavne, jak to souvisi s temi LT, ktere jsou vyjadreny pro pohyb rovnomerny?" magorovi to vysvětlit nejde...
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    tady, abyste me nepodeziral z kydu


    Limit[c/a*ArcSinh[a*t/c],a->0] - Wolfram|Alpha
    http://www.wolframalpha.com/input/?i=Limit%5Bc%2Fa*ArcSinh%5Ba*t%2Fc%5D%2Ca-%3E0%5D

    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY: ja vam dokazu opak :
    t'=limita(c/a*arcsinh(a*t/c), a -> 0)=t. z cehoz plyne ze dilatace slozky zrychleni je nulova, zustava dilatacni slozka pohybu rovnomerneho, kterou udava klasicky Lorentz.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: ..a protože to dokázat neumím, že LT použitá pro pohyby nerovnoměrné, s užitím "a" namísto "v" je pí*ovina, anebo pouze matematická konstrukce, tak výrok běru zpět.

    ( ...a přece se točí tu také už někdo řek, tak ani to opakovat nebudu...)
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY:
    ostatne, tady to mate nic takoveho neuznavam. nikdy jsem to netvrdil, stop-stav je vas termin, ktery ja vubec nepouzivam, protoze nedava smysl.

    vy tam nekde vidite, ze rikam, ze sjte to rekl vy? napsal jsem nekde "josefe, vy jste rikal, ze ja jsem tvrdil"?

    ne, vidte. zbytecne se rozcilujete, nikdo tu nic neprekrucuje.

    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY:
    Jinak z kontextu té Vaší řeči bylo tak-nějak znát-cítit, že už jaksi uznáváte onen "stop-stav" v pohybu nerovnoměrném, v němž se pohyb nerovnoměrný mění na pohyb rovnoměrný a ten pak použije LT.

    nikoliv. ani z kontextu ne. zcela explicitne jsem uvedl, ze stop-stav pohybu zrychleneho neni pohyb rovnomerny. vysvetlil jsem vam, ze takovy stop stav trva nekonecne kratkou dobu, zatimco pohyb rovnomerny trva dobu urcitou.

    ( kurváááááá kroč překrucujete "co" jsem řekl a co ne ) já neřekl, "že jste tvrdil" ; já řekl u z n á v á t e ,
    nikde jsem nic neuznal. uznat neco tady lze pouze tvrzenim. ja nic takoveho netvrdil, nic jsem neuznal.
    neni treba propadat hysterii, zkratka jste se zmylil nebo neco spatne pochopil.

    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY:
    právě v těchto „stop-stavech“ by se jí mohly odečítat stavy rychlostí v(1), v(2) , v(3) …v(n). V těchto stavech vééé, každé jiné, lze provádět ony „slavné“ transformace

    Ve „stop-stavech“ má raketa vééé a tam se může dělat „transformace“ a zjišťovat-porovnávat hodnoty

    kdyz jsem vam rekl, ze LT lze pouzit kdykoliv, ne jen ve 'stop-stavech' & dodal vam vzorecek, prohlasil jste to za kydy, blafy, matematickou picovinu.

    jestli jsem vase slova spatne pochopil & vy souhlasite, ze LT lze pouzit i pro pohyb zrychleny, tak se vam omluvim. s tou podminkou, ze vy se omluvite za ty kydy, hnuj, blafy & picoviny.

    berete?

    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: Dobrá, vím že jste to netvrdil, ( kurváááááá kroč překrucujete "co" jsem řekl a co ne ) já neřekl, "že jste tvrdil" ; já řekl u z n á v á t e , takové slovo jsem řekl ... kurváááá kdy už přestanete překrucovat ???????????? Já to tak nesnáším, tak sem necho´dte když máte tak hnusnou povahu, že i "minipíď" musíte překroutit jinak by jste asi zcepeněl, že ???

    Jinak z kontextu té Vaší řeči bylo tak-nějak znát-cítit, že už jaksi uznáváte onen "stop-stav" v pohybu nerovnoměrném, v němž se pohyb nerovnoměrný mění na pohyb rovnoměrný a ten pak použije LT.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam