MAZA: Původní text Ullmanna : „
K tomu, aby v inerciální soustavě dvoje hodiny identické konstrukce šly různě rychle je třeba, aby se vůči sobě pohybovaly. V neinerciální vztažné soustavě však hodiny *) nacházející se v různých místech mohou jít různě rychle i tehdy, když jsou vzhledem k sobě v klidu.
Původní moje reakce na námitky MAZA :
„Ullmann použil-řekl ( v rozporu se mnou ) rétoriku "lidového popisu" problému, tj. že "hodiny" mění tempo plynutí času, že "stroj-hodiny" mění "svůj" čas v tom "budíku" pomocí "ručiček hodinek". Vidím to tu. Ale jsem přesvědčen, že i Ullmann měl na mysli změnu fyzikálního času, tedy změnu toku plynutí času, nikoliv že se "zpomaluje stroj" který je "mechanicky nařízen na "určité pevné odvíjení-odtikávání intervalů". Jsem přesvědčen, že Ullmann neměl na mysli že "hodiny" jakožto "strojů mění tok času, na tělese které má pohyb relativistický. Hodiny-mechanizmus plynutí času nemění, jen my-lidé to tak můžeme z naší pozorovatelny pozorovat tj. dostávat "pootočené“ informace, že čas běží na raketě jinak, ale né "hodiny".
Citace :“ No to určitě na mysli neměl. Tím by totiž zpochybnil celou relativitu. Vlastně všechny rovnice odvozené od Lorentzových transformací by pak totiž byly rovnicemi, které pouze popisují to, jak se vzdálená soustava jeví stacionárnímu pozorovateli. Zdánlivá by nebyla jen dilatace času, ale i kontrakce délek, relativistická hmotnost, ekvivalence hmoty a energie a tak dále. Slavné E0=m0*c*c by neplatilo, stejně tak, jako by se zneplatnila celá OTR (ta vychází z M=λ.m, opět je Lorentzův faktor esenciální), a STR by byla vhodná pouze pro vztažný popis POZOROVÁNÍ inerciálních soustav, takže by nebyla zajímavá. Chápete, co tedy v důsledku tvrdíte?“
REAKCE : Pane MAZA, zkuste nezavádět do dialogu „Lubobův styl“ nekorektnosti. Ke „svým“ osobním názorům ( které nejsou obecným názorem ) předkládejte ARGUMENTY, případně důkazy. Tu Vaši větu s malými úpravami mohu já otočit o 180 stupňů jakožto moje „platné“ vyjádření, které se opírá o celosvětovou vědu. Bez argumentů to budu tvrdit jako Vy. Nevěříte ?
Takže : moje původní věta zněla : „jsem přesvědčen, že i Ullmann měl na mysli změnu fyzikálního času, tedy změnu toku plynutí času, nikoliv že se "zpomaluje stroj", a můžu mu o tom do Poruby napsat“ , to je korektní formulace !!!, pane MAZA. Opakuji : korektní ! Vy jste to otočil do nekorektní reakce, ( že :“ No to určitě na mysli neměl. Tím by totiž zpochybnil celou relativitu. Vlastně všechny rovnice odvozené od Lorentzových transformací……“ ) tj. bez poctivých argumentů. Toto není moje nadávání Vám, neslušné nadávání, ne, to je poctivá kritika.
Nyní k věci : Chcete opravdu zpochybnit mou domněnku, že Ullmann to tak nemyslel (?) s těmi hodinami ?, tj. že ač to řekl, ( zpomalují hodiny, nezpomaluje čas fyzikální vesmírný ) ač to řekl, tak neměl na mysli, že se „zpomalují náramkové hodinky s kolečkama a ručičkama“ ?, to chcete stále říci o Ullmannovi ?, že opravdu neměl Ullmann na mysli, že se zpomaluje pravý vesmírný fyzikální čas, ale jen „hodinky“?.. ??…A chcete opravdu říci, že kdyby Ullmann podle mě, měl na mysli zpomalování reálného fyzikálního vesmírného času, že by tím ten Ullmann zpochybnil celou relativitu ? Tak jste to pane MAZA ovšem řekl !!!! Řekl jste a zdůraznil, že Ullmann určitě měl na mysli jen a jen zpomalování „hodinek, mechanických hodinek“ a já na to řekl, že Ullmann to tak nemyslel a že jsem P Ř E S V E D C E N že Ullmann tím měl na mysli onen čas fyzikální reálný vesmírný, nikoliv „mechanické hodinky“. Pokud MAZo chcte tvrdit, že relativita je o tom, že „zpomalují hodinky mechanické“ samy jako takové, pak to musíte i argumentačně dokázat anebo předložit mnoho citací odborníků. …., chcete říci, že vesmír při svém relativistickém „chování, konání“ a to kdekoliv, kdykoliv, pro pozorovatele, ale i bez pozorovatele, u všech těles co se pohybují vlastně nezpomaluje reálný čas, tempo plynutí času ( nemluvě už o možnosti opačné zrychlování tempa času, což by bylo rouhačstvím, žeano ), ale že zpomaluje „hodinky“ tj. mechanizmus hodinek ??? Pak mám protiargument tento : Ve vzdálenosti 12 miliard let od nás je kvasar a na něm je inteligentní pozorovatel a ten v přístrojích svých vidí, že Země se od něj vzdaluje skoro rychlostí světla…, takže onen pan Kvasařan „tvrdí“, že na Zemi se zpomalily „hodinky“ a téměř nejdou !!!!, a totéž že hodinky „ nejdou“, že se zpomalily, že skoro netikají, vidí, podle Vás i zdejší Pozemšťan že se mu zpomalily hodinky, protože to tak „pozoruje“ Kvasařan……ano MAZA ?…ano ? Já JOSEFDRUHY řekl, že Pozemšťan pouze a pouze pozoruje na raketě dilataci, která „tam“ není. Vy jste byl proti a bez protiargumentů. Jen rétorické výmysly – to není nadávání, to je (proti)kritika.