• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEPotraviny - kvalita, srovnání, zkušenosti
    V této diskuzi jde především o výměnu zkušenosti s potravinami od nadnárodních firem, které se prodávají v různých státech světa v různé kvalitě, prý z důvodů "individuálních chuťových požadavků jednotlivých národů". Z důvodů úspor se využívají různé náhrady apod. - jaké s tím máte osobní zkušenosti? Případně, pokud jste odborník na potraviny, je skutečně potravina A stejně kvalitní v Německu a u nás? Podělte se s ostatními o své zkušenosti. Dále diskutujte o kvalitě potravin obecně, můžete též upozorňovat na praktiky konkrétních obchodů, či na konkrétní produkty.

Pravidla:
    1) Pokud píšete zkušenost s konkrétním produktem, napište jeho název v příspěvku alespoň jednou v prvním pádu jednotného čísla pro snadné vyhledávání.
    2) Pokud píšete o konkrétním nekvalitním produktu v konkrétní prodejně, pište vždy co nejpodrobněji oč jde.
    2) Pokud píšete o zkušenosti s prodejcem, uvádějte co nejpodrobnější informace ke snadné identifikaci - rákosák v nuslích není dostatečná informace.

rozbalit záhlaví
    SARRI
    SARRI --- ---
    THE_MIRACLE: ja treba mela, do lidlu jsem zamerne nechodila a pak jsem byla dost prekvapena a vubec jsem nechapala kde jsem tu kravinu, ze je to nejhorsi obchod sebrala .. a presne v tu chvili mi docvaklo, ze musis zacit veci vic hlidat sama nez od jinych prebirat jejich hodnoceni (tim mam na mysli i reklamy ci naopak reportaze o spatnym jidle, kteryma jsme bombardovany ze vsech stran)
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    SARRI: ja s tim problem nemam... rozhodne si nemyslim, ze je penny nebo lidl vyrazne horsi, nez ostatni. A obcas se tam fakt narazi i na dobre veci. Jen predavam, co jsem slysel - treba je to drb.
    MASOO
    MASOO --- ---
    SARRI: ja pecivo uz temer nejim
    ale z jinych duvodu

TESSS:
    TESSS:
    SARRI: bohuzel presne tak
    SARRI
    SARRI --- ---
    TESSS: jede, ale musis do najit Tesco Extra .. ktere je v praz ejen na trech mistech a nejdostupnejsi je asi v edenu
    TESSS
    TESSS --- ---
    SARRI: smutny
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    SARRI: pecivo je idealni si pect sam, ale chapu, ze na to neni dycky cas, nicmene treba takova ta domaci pekarna je v tomhle super pomocnik
    SARRI
    SARRI --- ---
    TESSS: protoze jinou sanci momentlane nejspis nemas..
    TESSS
    TESSS --- ---
    k tem etiketam, proc mam pokazdy kdyz kupuju maslo kontrolovat etiketu, jestli treba nepresunuli vyrobu a misto ceskyho masla si nekupuju belgickej mrazak nebo neco, co mi na chleba prijelo z druhyho konce Evropy?
    SARRI
    SARRI --- ---
    MASOO: jj taky mam svou strategii .. treba pro ovoce a zeleninu nejlepsi je zajet na trh, ale pokud hlidas i cenu tak nejlepsi pomer cena/kvalita je v kauflandu a nebo lidlu ... ostatni suroviny se daji vybrat temer vsude rozumne

bohuzel nejvetsi problem obecne mi prijde prave s pecivem, to se neda kupovat nikde temer .. a je to zalezitost poslednich dvou let .. kdyz ma clovek jen chvili cas po praci nebo rano je peklo najit nejaky slusny pecivo ... ja ho paradoxne nasla na kacerove v zaplivany samosce u metra, ale bohuzel uz tamtudy nejezdim ..
    MASOO
    MASOO --- ---
    SARRI: presne, kamoska prekvapila, kdyz sme nekam jeli, ze maji v penny docela kvalitni uzeniny a syry
    SARRI
    SARRI --- ---
    THE_MIRACLE: hmhm .. dalsi moje zkusenost .. zas tolik se temhle levejm marketum jako je penny ci lidl nevyhybat ... kolikrat jsem v lidlu nasla, chutnejsi, kvalitnejsi a levnejsi veci nez jinde.. je to spis o tom vedet do chces a vedet kde si koupis nez nutne generalizovat .. i kdyz v dostupnosti a kvalite porad vede billa, ktera je ale drazsi .. nejhur je na tom albert (ja mu rikam odjakziva adolf) .. ale proste v lidlu taky nemaji spatne veci, ani v kauflandu .. jen clovek musi koukat co kupuje a i porovnavat mezi sebou .. jinymi slovy mit cas a chut pro sebe neco udelat
    MASOO
    MASOO --- ---
    THE_MIRACLE: a jeste to maji drahe...
    neumerne, ne ze bych sla po cene

ja jsem ted nastavila model, ze kupuji zakladni veci (ano i v tom tescu, mam ho kousek a expres navic bere stravenky, ale chodim i do Billy - taky je bere, Albert)
    ovoce a zelenina podle chuti, obcas trh, stanek, Vietnamci ve Vrso maj peknou a dobrou (Moskevska ul proti zast.tram smer centrum)
    pripadne, co me na farm. trhu zaujme (jezdivala jsem pres andel do prace)
    a pak co nadeli kontak obcas
    a da se s tim zit docela v pohode
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    Nejhorsi je, ze dneska neni na vyber. Bud budete nakupovat v supermarketu, nebo u rakosniku. Nerikam, ze jsou vsichni stejni, ale treba ten nas ma podle me 1/3 prodavaneho zbozi prosle. Kdyz se bracha nasral, ze mu tam posle inspekci, tak se mu vysmal do oci, ze tam vcera byla. Fakt jsem necekal, ze budu muset koukat na trvanlivost u piti. Koupil jsem tam dcerce jupik a byl pul roku proslej.
    TESSS
    TESSS --- ---
    SITH: a pritom treba Tesco to ma vyreseny, v UK mas od jednoho vyrobku sirokou skalu verzi od Tesco value az po Organic, tak nechapu, proc to nejde v CR
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    Jako ja se normalne pristihuju, ze dost casto na ty etikety cumim... Jenze ono je to tezky. Slysel sem treba, ze Semilska pekarna ma dva rezimy vyroby. "Normalni" a "pro Penny Market". Kde si myslite ze bude vyssi kvalita?
    SITH
    SITH --- ---
    VIR_KENNY: je pravda, že poslední dobou je důraz na kvalitu větší, ale statisticky je větší stále ta skupina, která chce "salám za deset korun" a "sýr za dvacku" ... a hádej, která skupina je pro řetězce zajímavější? proto sem proudí stovky palet hnusů z Polska

a zadruhé. Ber taky v potaz to, že jsou potraviny TOP kvalitní, standarní, a levné. A každý výrobce si vyrábí něco z toho. Nemůžeš vinit Frantu protože vyrábí levnou sračku, když si tu levnou sračku lidi chtějí koupit. A levná neznamená zdravotně závadná. Prostě ty tuny náhražek ti neprospějou, ale nezabijou
    SARRI
    SARRI --- ---
    VIR_KENNY: imho stale je vic lidi, ktery koukaj hlavne na cenu nez na kvalitu a taky je to hodne dany prostredim .. treba v praze lidi se zajmem o kvalitu bude min kdez nekde v socialne slabsi oblasti se jde hlavne po cene .. vesnici zamerne vynechavam neb tam to funguje jeste jinak a spousta lidi ma vlastni zdroje a kupuje pouze zakladni potraviny, ktere si treba smai nevyrobi/nevypestujou/neporidi od sousedky nebo ani nemaji potrebu jist tolik rozmanitych veci (ale to je psis jen muj odhad, treba se ve vesnicich pletu)
    MASOO
    MASOO --- ---
    ANABEL_LEE: ja vim
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    MASOO: samozrejme ze by je to probralo, protoze oni chteji prodavat, nikoliv divat se na zbozi na sklade :) museli bz tedz dodat zbozi ktere by nekdo koupil. ale je to beh na dlouhou trat, vetsine Maren a Pepiku nevysvetlis, ze je lepsi koupit si kvalitni steak jednou tydne nez lancmit kazdy den...
    SITH
    SITH --- ---
    MASOO: co se kvality týče, nebo respektive důrazu na kvalitu výrobků, je na tom nejhůře tesco, lidl a penny. Na druhé straně, dá-li se říci, je třeba Makro. To nám vracelo i ušpiněnou folii na paletě od kapek z deště, když to nakapalo při nakládání na kamion :)

celkově ale platí, že čím dražší, tím více kvalitnější (povětšinou, neberte mě doslovně), pak rozhodně číst etikety a pokud to jde, kupovat to, co znám a mám vyzkoušené
    MASOO
    MASOO --- ---
    SITH: no a to musi nekde zacit!
    myslite, ze kdyz by lidi fakt citelne prestali kupovat hovna a v urcitych kramech, ze by je to probralo?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam