JEZEVCIK:
No, není to úplně přesná definice, ale docela srozumitelná. Ono totiž nejde jen o šetrnost k přírodě, ale také o jakou šetrnost vlastně jde.
Pro správné hnojení bioprodukce není možné využívat "syntetická" hnojiva, ale je žádán hnůj. Při aplikaci hnoje do půdy je potřeba vcelku častá hluboká orba (vysoká spotřeba nafty + opotřebení strojů + stlačování půdního profilu a tím narušení pohybu vody v půdě), zároveň toto hnojení musí být v dostatečně vysokých dávkách (unikání dusičnanů atp.), odplevelování pozemku se provádí mechanicky (viz. stlačování půdního profilu ...) atd.
Když se k tomu přidá ještě trocha kvalitologie potravin, která říká, že rostlina napadená škudci a chorobami je nucena produkovat obranné látky (v extrémním případě jsou zdraví velmi škodlivé) + že norma napadení plísněmi, hnilobou, škůdci atd. je pro bioprodukty výrazně volnější (toxiny z plísní a další).
Tak z toho vychází, že bio je prostě jen jeden z extrémních trendů mimo současnou linii rostlinné produkce "trvale udržitelného rozvoje".
Já nevidím důvod proč by bio nemělo existovat, i když je to dle mého móda a komerce. Když jsou to ochotni lidé zaplatit tak proč ne. Mně vadí ta neinformovanost lidí.