• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEPotraviny - kvalita, srovnání, zkušenosti
    V této diskuzi jde především o výměnu zkušenosti s potravinami od nadnárodních firem, které se prodávají v různých státech světa v různé kvalitě, prý z důvodů "individuálních chuťových požadavků jednotlivých národů". Z důvodů úspor se využívají různé náhrady apod. - jaké s tím máte osobní zkušenosti? Případně, pokud jste odborník na potraviny, je skutečně potravina A stejně kvalitní v Německu a u nás? Podělte se s ostatními o své zkušenosti. Dále diskutujte o kvalitě potravin obecně, můžete též upozorňovat na praktiky konkrétních obchodů, či na konkrétní produkty.

    Pravidla:
    1) Pokud píšete zkušenost s konkrétním produktem, napište jeho název v příspěvku alespoň jednou v prvním pádu jednotného čísla pro snadné vyhledávání.
    2) Pokud píšete o konkrétním nekvalitním produktu v konkrétní prodejně, pište vždy co nejpodrobněji oč jde.
    2) Pokud píšete o zkušenosti s prodejcem, uvádějte co nejpodrobnější informace ke snadné identifikaci - rákosák v nuslích není dostatečná informace.

    rozbalit záhlaví
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    KASUMI: stévií se všechno nahradit nedá.... chuťově je hnusná... jestli jsi neměla možnost ochutnat čerstvý lístek stévie tak bych to popsala jako kus připáleného plastu.
    SITH
    SITH --- ---
    KASUMI: se jeste podivej kolik % je tam toho extraktu caje... jestli se dostanes na 0,5% budes rada ;-))
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    NTR23: jsem se podivala, co piju v nestea zeleny s citrusem a vedle cukru a fruktozy je tam i stevia-glykosid
    Taky by to mohli cele nahradit :)
    NTR23
    NTR23 --- ---
    Kofola sladí stévií. A aspartamem navrch - Vitalia.cz
    http://www.vitalia.cz/clanky/kofola-sladi-stevii-a-aspartamem-navrch/
    NTR23
    NTR23 --- ---
    Nestlé nasazuje do Česka sladkosti pro chudé. Bída čeká celou Evropu - iDNES.cz
    http://ekonomika.idnes.cz/nestle-nasazuje-do-ceska-sladkosti-pro-chude-f30-/ekoakcie.aspx?c=A121007_165539_ekoakcie_neh
    NTR23
    NTR23 --- ---
    Paul, Maison de qualité? Spíš éčka a rozmrazené pečivo

    Paul, Maison de qualité? Spíš éčka a rozmrazené pečivo | pospechova.blog.ihned.cz -
    http://pospechova.blog.ihned.cz/c1-57722000-paul-maison-de-qualite-spis-ecka-a-rozmrazene-pecivo
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    Tak jsem si koupil v Polsku M&Ms a musím říct, že chutnají úplně jinak než ty německé... Nic moc.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    VIR_KENNY: A nepleteš ty si tak trošku nyx s odborným diskusním fórem? Diskutovat na odborné úrovni chodím jinam, sem se chodím bavit.
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    a co kdyz zase pouziju slovo, ktery vyvola kolektivni neurozu?
    Ja uz mam tech celozivotnich stretu s ceskym malomestactvim pomerne plny zuby. Proto uz jsem taky netolerantni a nevim jak mam rozvijet diskuzi - kdyz jsem se o to naposled pokusil, tak lide co jinak nic nesdeluji se prohlasili za odborniky a proste se mi vysmali. Jestli je chyba ve mne, zlem hovadu, proc se mi to kurva nestava kdekoliv jinde?
    Na to zapomen, znovu uz tuhle chybu neudelam, abych nekde hledal podklady a pak zjistil, ze celou dobu delam nejakejm polovidlackejm curakum saska.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    VIR_KENNY:
    dvousloví už ti dávno nikdo nevyčítá,
    začni psát co víš a rozvíjej debatu
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    TAPINA: ach, kdepak jste lide, kdyz matematicti-programatori prepisuji celou politologii? Kdepak jste kdyz chemik, kuchar a fyzik decimuji auditka o zenske emancipaci, kterouz srovnavaji s nebezpecnym komunismem? Kde jste, kdyz ekonomove nicej a uplne prepisujou biologii a vladnou ekologii?

    A mne se vycte jedno dvouslovi?
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    Vire, přestaň se urážet a používat vulgarismy a konečně vytvoř vědeckou diskusi po, které tak toužíš a dodej odborné články, které zmiňuješ.
    Já nesežrala všechnu moudrost světa, to dobře víš, takže se ráda něco nového dozvím a doplním si tak alespoň své vlastní informace.
    Neustále naznačuješ, že víš něco co mi nevíme, tak nechápu proč to sem nenapíšeš.
    Já se Ti pokusila napsat co vím a ty reaguješ jen urážkami, takže místo diskuse která by se zde na základě Tvých příspěvků mohla rozvíjet jednoduše stojí a množí se zde OT.
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    nicmene diky za dalsi podklady k psychologickym studiim. Jen zde v cechach se totiz stava z diskuzi boje o dominanci, souboje o vyhru. Neexistuje zde - jako jinde - moznost dobrat se diskuzi k nejakym zaverum, je vzdy nutno prosadit jedinou pravdu a protivnika (byt vymysleneho, protoze tohle cele vzniklo ze spojeni dvou slov z medii) sesadit a donutiti konvertovat. Podivejme jak Solei uziva sve autority odbornice proti mne, obycejnemu zamestnanci ceskych drah.
    Je to ale hrozne prdelni videt to soucasne vedle tech ostatnich diskuzi s lidma z jinejch kultur. I kdyz jiny kultury - u nas takhle jedna jen mladsi generace, ty starsi jsou svetovy a dobre se s nimi jedna.

    No, alespon, ze se konecne rozepsala, dalsi krok smerem k civilizaci. Take tu mam nejake odkazy na to s temi klony, ale seru na to, jste odbornici, vedci, prece to musite znat sami a pokud mirne tvrdite neco jineho, mate k tomu zjevne nejakej osobni duvod. A do toho se ja srat nebudu.
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    to je uzasny - tak sis rovname diskuze - na americke jsem se dozvedel, ze neni problem s upravenym dobytkem ani klonovanim, ale ze se u toho pouziva nekolik postupu a kombinaci leku. Na nemeckem zase o tom, ze spis aktualnim problemem jsou nektere konzervacni latky a soli a ze treba je to v kazde spolkove zemi jinak reseno. V techto diskuzich ani o sobe tito lide na zacatku neuvadeli ze jsou odbornici, ale jejich pristup kazdeho hned nauci jim vykat a normalne diskutovat. Maji prirozenou autoritu a umi jednat.
    Na ceskem foru jsem se dozvedel, ze jsem debil a cesti odbornici nic nerikaji, moc toho neresi, ale svazou se na svoji neurozu, vyslou ze slovniho spojeni dvou slov, ze kterym nema zbytek 400 milionu ani 300 milionu americanu problem. Na zacatku ovsem zdurazni, ze jsou studovani.

    V americkem se tak clovek seznamil s postupy a leky, na nemeckym ziskal informace o uzivanych latkach a nebezpeci jejich dlouhodobeho uzivani a na ceskem - nic, krome reakce na jeden vyraz.

    Solei, kdyby mela vice inteligence by asi prisla na to, ze vyraz "klonovane maso" zde neni pouzito ve vyznamu v carovnem pristroji se z biogelu klonuji ty same stejky, ale zkracenyho vyrazu, ktery pro zjednoduseni uzivaji i media. Navic ja to uvadel ve vztahu k strategii, vyzivy velkych mest. Text funguje i jako celek.

    Takze zatimco u americanu i nemcu clovek zjisti co potrebuje a dikuze skutecne se venuje tematu potraviny, zde si precte vytah z NG o ovecce doly. Na druhou stranu je to ale hezke. Uz se na ni malem zapomina.


    SOLEI
    SOLEI --- ---
    Využívání klonovaného masa v potravinářství je zatím hlavně ve fantazii některých lidí, ale protože šířit hoax je prima tak proč ne :-))

    Z článků médií v zahraničí vyplývá, že někteří lidé mají pocit, že jedí produkty z klonovaného zvířete.
    Mno, ono to není tak jednoduché.
    Někde v nějaké laboratoři se vědcům povede vytvořit embryo, které je klonem - to je vcelku superdrahá záležitost takže jak už tu někdo psal dotyční vědci jsou pak poplácání po zádech a dostanou pár gratulací.
    Pak nastává fáze pozorování zvířete - jo Dolly měla potomky, ale taky několik degenerativních onemocnění a zašla velmi rychle na rakovinu.
    Zdá se, že někde kdesi ve světě naklonovali býka a prodali jeho sperma, jestli měl někdo dost peněz aby takové sperma zaplatil tak pochybuju, že by pak maso ze vzniklých potomků šlo do nějakých řetězců a dostalo se k běžnému konzumentovi (no a nebo výzkumák pár kapek střelil aby si přilepšil, ale při tom objemu kolik je na světě zvířat to bude zanedbatelné), nejspíš to bylo tak, že se výzkumák domluvil s nějakým chovatelem, že oni poskytnou sperma (z klonovaného býka) a chovatel jalovice konkrétního plemene a pravděpodobně čisté linie (zlevnění výzkumu) a pak budou mít možnost pozorovat potomky.
    Většina paniky hlavně v americe je kolem geneticky modifikovaných potravin - výraz cloning meat je ve většině případů jen zjednodušeným výrazem pro toto "geneticky modifikované maso" protože ačkoli vědci odpovídají médiím na otázky přesně, média si to pro své potřeby dál upravují a konečný výsledek zkreslují. A protože v médiích není důležité poskytovat přesné informace, ale jde o prodání co největšího počtu výtisků tak samozřejmě nemůžeme čekat, že se budou zdržovat vysvětlováním, jak to vlastně bylo myšleno.
    Genetika je prima věc - už hodně dlouho se člověk snaží pozměnit genetickou informaci rostlin a daří se mu to. Viz takový ječmen, vždyť pijeme pivo z rostlin, které byly upraveny pomocí radioaktivity. Jíme krásná jablka bez strupovitosti aniž bychom si uvědomovali, že vědci využili gen z jiných rostlin, které jsou právě proti této chorobě odolné, ale třeba pro změnu dávají nízký výnos. U zvířat je genetika náročnější než u rostlin. Lidé po tisíciletí šlechtili zvířata aby mohli jejich produkty využívat a nyní hledají nové cesty - například genetické modifikace ovcí aby byla lepší vlna, protože by to mohlo být mnohem rychlejší než šlechtění nového plemene nebo hledání správné hybridizace.
    Doba, kdy budeme mít na talíři opravdu čistý klon zvířete je ještě daleko a maso "vypěstované" v laboratoři je ještě dál.
    Domnívám se, že v americe určitě hybridizaci znají a využívají ji, netuším proč by měla existovat geneticky modifikovaná kuřata (to samo musí být přece šíleně drahé), ale třeba se to vyplatí. Chápu genetickou modifikaci skotu, například vyšší dojivost případně přírustek masa, ale já jsem rostlinář, nedovedu odhadnout co všechno se dá dělat s masem. A geneticky modifikovaná kukuřice už existuje a prodává se. Takže VIR_KENNY to co popisuješ není klonované maso, ale genetická modifikace s oficiálním značením GMO.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    VIR_KENNY: Drahý Vire, čemu nerozumíš na slovech "zdravotně závadný"?
    Ano uznávám, že můj příspěvek nebyl příliš informační, ale nejsem zde od toho abych psala články.
    U člověka určité inteligence se předpokládá schopnost dedukce takže se domnívám, že leckoho by při přečtení mého textu mohlo napadnout - ano v americe je jiná legislativa potravin než v evropě a není tedy možné vztáhnout tento výzkum na evropské (české) prostředí.
    To, že ty z těch několika vět dospěješ k závěru, že čínské potraviny jsou lepší je Tvůj problém ne můj.
    Jsme v čechách a používáme naši pro nás srozumitelnou terminologii, pokud se chceš bavit v terminologii používané v americe nebo německu tak to buď dopředu napiš nebo jdi do amerických a německých diskusí. Nejsi američan ani němec abychom museli náš hovor přizpůsobovat tomu abys porozuměl o čem se bavíme.
    Jakmile s tebou někdo nesouhlasí útočíš na jeho znalosti a odbornost.
    Běž se hrabat v mediálních výrazech, které jsou zjednodušené pro potřeby médií a ulov tam nějakou přesnou a jednoduchou definici toho co to vlastně je to klonované maso a nezapomeň uvést v jaké souvislosti to média využívají.
    Nebo případně, běž do diskusí na muni a přispívej tam, nedržíme Tě tu.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    VIR_KENNY: Hele, já třeba nejsem vědec. Titul mám, ale pracuju v praxi. A kdybych při komunikaci s klieny používala termíny, jak se mi zlíbí, tak budu mít asi už na svědomí pár životů, i když "jen" zvířecích. Tož tak.
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    jenom zaverem, sectu to:

    v klubu nejcasteji informuji lide nejak propojeni s obchodem s potravinama - zejmena Sith (coz je malo). Pak neco par lidi a ja. Odbornici, krome toho ze nemaji radi USA, jedna ma rada zmrzlimu a definovala co je to Bio se jinak pouze neuroticky chytly medialniho spojeni (za ktery jsem se omluvil), nacez se stejne nikdo nic nedozvedel, krome toho ze tu nekdo o sobe pise jaky ze je to vedec/vedkyne a odbornik.
    Tedy dekujeme ceskym odbornikum a zadame je, aby tedy bud - podavali informace, coz by se nam vsem jiste libilo, nebo sli proste dopr˙˙˙˙, dekujeme.

    TAPINA: snaha o racionalizaci z tve strany je sice hezka, ale mylna. Prakticnost reakce ceskych vedcu je totiz totalne k nicemu. Jinak samozrejme ze chyba je na me strane, jak jinak, genialita ceskych vedcu je prece svetoznama a nesmi se vubec nijak zpochybnit.
    A ne, neni to problem, ti lidi jsou zvykli komunikace a prezentace vlastni prace je soucasti vlastni reprezentace ve spolecnosti. Jinak tomu samozrejme by bylo, kdyby se jednalo o konkretni problem, ktery vyzaduje presne vyjadrovani, aby odpoved mohla byt fundovana. Tohle ale nebyl ten pripad - slo jen o dve slova.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    VIR_KENNY: No když používáš termíny, které znamenají něco jiného, a nikomu neřekneš, o čem teda mluvíš, tak to se pak diskutuje těžko, protože jeden o koze a druhý o voze. Že by to ve světě nevadilo?
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    Takze nakonec jako vzdy na tech internetech konci stejne. Ceskej problem - je dulezity znat datumy a terminologie (naprosto presne), nesmi se ani pouzit medialni vyraz – ale vsadim se, ze kdybych chtel se seznamit s praci zde nekterych odborniku, moc toho nenajdu.

    Zvlastni je, ze pri diskuzich kuprikladu na MUNI (nebo i jinde) nikomu nikdy nic takovyho nevadi, zatimco tady se toho chytne kazda pica "jsem odbornikem na vsechno".

    Inu ceska diskuze, zejo. Sith je kuprikladu nejinformovanejsi a proto ma pravdu, ovsem kdekoliv za hranici by musel od zacatku pruiznavat, ze je zainteresovany, nebot mu to vydelava a je tam zamestnany. Mezi ceskymi odborniky a odbornicemi neschopnymi zapnout googl ale nikoliv. Tisic a jeden priklad neschopnosti komunikace. Ale mam titul a to je dulezity.

    Ja delam na draze, sroubuju tam matice.
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    TAPINA: tak samozrejme, kdyz se neuroticky zastavis na dvou slovech, jednom slovnim spojeni, naces si pod nim neco predstavis a pak to promitnes do myho vyjadreni, ackoliv to vubec nejde dohromady a do souvislosti s celym textem, pak tezko cokoliv rict, vysvetlit - ale to neni na mne, ja s tim nic neudelam.
    DRIZZT
    DRIZZT --- ---
    VIR_KENNY: VIR_KENNY: Měl bys být rád, že teď víš, jak to ve skutečnosti (ano, ve skutečnosti a ne na internetech) je. Nemáš zač. Genetik experimentální nádorové biologie si jde za svým asistentem pro nějaká embrya na raní smaženici.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam