• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    NYX
    NYX --- ---
    ZUZKAOU: ty toxiny jsem myslel obecne pro celou tu kategorii, asi jsem to mel rozepsat :)

    afaik u ryze maji nejvetsi problem s kyselinou fytovou, proto ta bila ryze. i orechy jsou z tohohle duvodu minimalne limitovane, pokud ne uplne eliminovane (pomer n-3/n-6 taky nepomaha). jaminet tam k ryzi krome toho zminuje treba jeste http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18957470

    co se tyce toho "že bílá rýže je lepší, zdravější, přirozenější a nebo výživově cennější, než celozrnná" - ono nic takoveho se netvrdi, ta logika je spis takova, ze vsechno podstatne clovek uz stejne dostava odjinud a tyhle skrobove veci jsou ciste jen zdroj glukozy a pokud mozno temer niceho jineho. kdyz vemes v potaz co se realne vstreba z bile nebo hnede ryze, moc tam rozdil neni :)

    ale samozrejme ta hlavni motivace pro zavrzeni ryze je, ze "ryze je zrni a zrni je spatne!" ;-) v tomhle je pravda paleo ponekud extremni a paranoidni a az trochu moc nadsene vyrazuje potraviny spis z opatrnosti, treba pristup WAPF mi prijde byt ponekud vice pri zemi.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    NYX: Pravda, to mě vůbec nenapadlo. Nevadí, příště budu přemýšlet trochu víc:) Tak si k tomu dám aspoň nějaké oříšky:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NYX: to je ta teorie antinutriční látka = toxin?

    antinutriční látky ovlivňují trávení ve střevech - inhibují nějaké enzymy co by jinak naštípali více věcí, do organismu pak nevstupují. Respektive nejproblematičtější jsou šťavelany, ale ty jsou v listové zelenině. A třeba taky v agave (netuším jestli jsou i v sirupu, nechce se mi to hledat)

    Takže se teda nevyužije všechno co by mohlo, ale teorie že bílá rýže je lepší, zdravější, přirozenější a nebo výživově cennější, než celozrnná je celkem postavená na hlavu.

    Jinak nejvíc akutních toxinů bývá v ořeších (včetně mandlí) a semenech, kvůlivá plísním a skladování. A nejde jen o čínské.
    NYX
    NYX --- ---
    ALONSY: no, u tech sacharidu tim hodne zahybali jaminetovi s temi jejich safe starches, odkud se to rozsirilo tak nejak mezi ostatni paleo smery...hazi tam vsechno skrobove, co neobsahuje toxiny, tj. treba bila ryze, bataty, dobre skladovane normalni brambory a spoustu dalsich veci...

    ale jejich pristup je takovy, ze telu by se melo dodat tolik sacharidu, ktere by si jinak samo vyrobilo a ne vic ani min, tj. nejakych 400-600 kcal = 100 - 150g, takze to zas nepreklapeji do nejakeho nacpavani se sacharidy :)

    opravdu doporucuji tech $10 obetovat a knizku si precist, az na ty koncentraky a ponekud slabsi uvod je vazne skvela :)
    Perfect Health Diet: Four Steps to Renewed Health, Youthful Vitality, and Long Life: Paul Jaminet, Shou-Ching Jaminet: Amazon.com: Kindle Store
    http://www.amazon.com/dp/B006JSPM2S

    osobne tohle teda nejim, ryzi jsem vzal na milost akorat na horach, kde by to bez ni bylo dost komplikovane, ale radsi dam prednost sacharidum z ovoce

    ---

    kazdopadne kasli na kure, dej prednost nejakym tucnejsim masum...jist nizkosacharidove a zaroven nizkotucne je cesta do pekla (a nejcastejsi problem novacku), kdyz kouknes na palea fora, lidi spis resi, jak do sebe nacpat vic tuku horem dolem :)
    NTR23
    NTR23 --- ---
    a další sladké
    Kokosová panna cotta s malinami | Paleo Lifestyle Kokosová panna cotta s malinami | Rozcestník a scestník pro paleo jedlíky
    http://www.paleolifestyle.cz/2012/02/17/kokosova-panna-cotta-s-malinami/

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALONSY: i obilí má bílkoviny. Natož brambora (okolo 15%)
    Nutrition Facts and Analysis for Potato, baked, flesh and skin, without salt
    http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2770/2
    NTR23
    NTR23 --- ---
    ALONSY: Brambory nejím vůbec a nechybí mi. Ostatně jsem je nějak nevyhledával ani před Paleo dobou. Vždy jsem byl rýžový.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    NTR23: To vypadá hodně dobře, úplně jsem na ten salát s tím dostala chuť :)
    NTR23: Večer plánuju nějaká kuřecí prsa (asi na másle udělaná) s okurkou, rajčaty a možná jednu bramboru (brambory prý jdou i přímo v paleo, ale nějak se mi to nechce zdát - vždyť to jsou snad jen sacharidy, ne?)
    SHEALA: Šok asi docela jo, když jsem to vždy měla přesně naopak:) Ale moje tělo je zvyklé :)
    NTR23
    NTR23 --- ---
    Něco z mého pečení.

    blog.NTR23.net • Jak jsem pekl dort
    http://blog.ntr23.net/post/19285721047/jak-jsem-pekl-dort


    NTR23
    NTR23 --- ---
    NTR23: píšu v minulém čísle..:) včera totiž došel. Musím zase koupit
    NTR23
    NTR23 --- ---
    V MarksSpenceru mají ořechové oleje. Do salátů jsem ho lil.

    NTR23
    NTR23 --- ---
    tento
    NTR23
    NTR23 --- ---
    DEMONOFANARCHY: Kokosák kupuji v DM drogerii. Ten stejný mají i v Globusu mezu Alnaturou.
    NTR23
    NTR23 --- ---
    ALONSY: přidej tuk, žádný nevidím.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ALONSY: ze ty prechazis na strasne moc bilkovin a strasne malo sacharidu a vlakniny? Navic je to pro tvuj organismus dost strasny skok...
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Ale přiznám se, že děsně hladovím. Normálně jsem jedla prostě rohlíky s colou, nebo nějakého cheesburgera - a to v docela malém množství. Teď jsem do sebe nacpala tři vajíčka, půl okurky, šunku s 98% masa a mám hlad jako bych nejedla týden :) To samé včera - to jsem neodolala a sežrala sušenky a ještě ve čtyři ráno si vařila další vajíčka.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    The Paleo Diet Moves From The Gym To The Doctor's Office : Shots - Health Blog : NPR
    http://www.npr.org/blogs/health/2012/06/02/154166626/the-paleo-diet-moves-from-the-gym-to-the-doctors-office?sc=fb&cc=fp
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    DEMONOFANARCHY: Aha, nevěděla jsem, že je tak drahej. Počítala jsem, že to bude stát třeba kolem dvou stovek a vydrží to dlouho.
    NYX: Mikrovlnka a paleo - to se mi zdá jako divná kombinace :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam