• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KABIS: a není vidět :-)
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    To nevím, no vyhazovat se mi je nechce, možná kousek ochutnám a budu čekat, co se stane :-D
    SVORO
    SVORO --- ---
    PASTEL: anglická slanina, šunka od kosti, špek, česnekový bok + spousty dalších "paleo" věcí je uzenina ;)

    Jinak ideálně nakupovat přímo u řezníka malý městě, vesnice...

    žel té "chemii" se nevyhnete nikde... Mimochodem zkuste se podívat na složení anglicke slaniny ;) celkem vtipné.

    Osobně jsem zařadil do jídelníčku u takové věci jako špekáčky (musí to obsahovat slovo špekáček nebo špekáčky) + pár dalších "uzenin" (párky, klobásy) je důležité si přečíst složení a celkem jsem byl překvapenej když jedny klobásy na grill v Lidlu měly obsah vepřového masa 96% !! stejný obsaha masa co má anglická slanina ;)
    KABIS
    KABIS --- ---
    PASTEL: botulotoxin je jen bez pristupu vzduchu a pri vyssich teplotach, ne?
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    ZUZKAOU: nám se výborně sušily klobásy přes zimu ve sklepě, jenže ted jak přišlo jaro, tak schnou o dost pomalu, navíc mi na nich roste nějaká bílá plíseň, vypadá sice úplně jako ta ušlechtilá, co je na fuetech, ale nemám odvahu to zkoušet, botulotoxin je svině
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jinak domácí výroba šunky a neuzených klobás je celkem jednoduchá a chce to jen dva strojky (šunkovar a mlýnek na maso s nástavcem na klobásy), které se po bazarech dají koupit po pár stovkách. Dají se dělat bez konzervačích soli a nebo s přírodními dusíkatími sloučeninamo (celerová šťáva), ale teda mají daleko nižší trvanlivost

    A teda uzeniny plně uzené kouřem jsou daleko jedovatější, než nakládací soli. Výroba sušených, fermentovaných uzenin bohužel chce prostor kde se dá kontrolovat a udržovat stabilní teplota, vlhkost a přísun vzduchu. Tedy onu obydlenou jeskyni, kde vzadu, kde už je celoročně chladno máš pověšené přebytky z lovu, když ti předtím visely v odvodu kouře z ohniště.
    KABIS
    KABIS --- ---
    PASTEL: ja jsem prave prchazela recepty aac ne stavebni kamen, vyskytuje se to (treba slanina je pouzivana hodne)

    NIGHTFURY: takhle to u sebe vidim taky (plus sunku si delam domaci ;) ) do budoucna.

    Ma fakt jen zajimal celkovy nazor :)
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    KABIS: Já se snažím dodržovat pravidlo "raději maso než uzeniny" a občas si prostě kvalitní šunku/slaninu nebo klobásku dám a neřeším to. Jestli je to správně netuším :)
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    Tak já myslela, že paleo má jíst co nejvíc potravin, které nejsou průmyslově zpracované, takže ty uzeniny nejsou nějaký stavební kámen té diety.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    KABIS: asi takhle - kdyby tam nebyl, měl by ses bát mnohem víc :-)
    KABIS
    KABIS --- ---
    LUCIASHECK: jde mi o to, jestli to je v poradku protoze pri takovehle diete toho clovek bude kozumovat asi docela dost (resoektive vic nez pri jinych) a treba dusitan sodny je vsude a pritom pro me to je docela strasak.. Tak by me zajimalo, jestli to nekdo nejak resi nebo jestli se bat noceho nemusim.., a tak :)
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    KABIS: že tam musej bejt.
    KABIS
    KABIS --- ---
    Jak e stavite ke konzervantum v uzeninach?
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    ma nekdo zkusenost s tim, jak zvladat paleo a tehotenstvi?
    JAROUSH
    JAROUSH --- ---
    PASTEL: Ráno to doženu kapslí rybího tuku- neni moc paleo, ale jako doplněk imo super. Rybu pak aspoň 2x v týdnu. Doteď na ryby dost zapomínám.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Paleo z pohledu nutriční terapeutky | Anna Jermářová
    http://www.annajermarova.cz/paleo-z-pohledu-nutricni-terapeutky/
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    JAROUSH: Rybu ráno nedoporučuju! :-D
    JAROUSH
    JAROUSH --- ---
    Když se vrátim k těm omega 3 a 6, tak pokud budu ráno snídat ořechy (většinou omega 6), tak bych adekvátně k tomu měl přidat i omega 3 (ryby-případně rybí tuk, lněné semínko, řepkový olej) tak, aby byl poměr alespoň přibližně srovnaný.
    MARTENX
    MARTENX --- ---
    MR_DAN: no já to zkusím nějak mixovat a budu prostě zkoušet. Primárně 16+8 s tím, že ten čas rozhodím nějak nahodile. Dám tomu měsíc, maximálně tři a uvidíme. Když to neklapne nebo to bude stát za houby, tak se vrátím k tomu co píše Alonsy - jím když mám hlad. :)

    Každopádně ale, když už si hrajeme na ten paleo způsob života, tak ti lidé museli víc hladovět než se cpát a pravděpodobně taky museli víc dřít než my, i když pravděpodobně jen nárazově, ale o to intenzivněji. A po každém námaze asi nebyl po ruce kaufland s kusem masa nebo šejkr a v něm protejnovej nápoj s mlíčkem.
    I když jestli jste někdo viděli Rrrrrrr.... Tak je možný všechno :)
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    MARTENX: ja se o to momentalne pokousim, tech 12 a 8 vecer, tzna pro me skoro zadna zmena, zacinam obedem i tak a holt po veceri uz si nic nesmim dat ... jenze ja narozdil od tebe vstavam tak v 9, takze vydrzet do obeda pohoda .. a jsem linej jak ves :-))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam