• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    Jak na paleo
    http://jaknapaleo.cz

    Mapa vajec
    https://maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=210321640653234128767.0004d9601591e083d1325

    Pro začátečníky k lepší orientaci - je to paleo, nebo to není paleo - food list
    http://paleodietlifestyle.com/paleo-diet-food-list/

    Paleo Lifestyle Rozcestník a scestník pro paleo jedlíky
    http://www.paleolifestyle.cz/

    80 Paleo Breakfast Ideas
    http://paleo.com.au/2012/08/80-paleo-breakfast-ideas/ -

    Ovoce - tabulky nutričních hodnot ovoce, obsah jednotlivých živin a vitamínů a minerálů
    http://www.ovocedoskol.eu/node/24

    Publikované výzkumy o paleo dietě
    http://thepaleodiet.com/published-research-about-the-paleo-diet/

    [ MASO-vegetariánům vstup přísně zakázán ]

    rozbalit záhlaví
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    SVORO: Jedině u řezníka, od tý doby, co mám jednoho hodně kvalitního tak 2 km od domova.
    SVORO
    SVORO --- ---
    PASTEL: anglická slanina, šunka od kosti, špek, česnekový bok + spousty dalších "paleo" věcí je uzenina ;)

    Jinak ideálně nakupovat přímo u řezníka malý městě, vesnice...

    žel té "chemii" se nevyhnete nikde... Mimochodem zkuste se podívat na složení anglicke slaniny ;) celkem vtipné.

    Osobně jsem zařadil do jídelníčku u takové věci jako špekáčky (musí to obsahovat slovo špekáček nebo špekáčky) + pár dalších "uzenin" (párky, klobásy) je důležité si přečíst složení a celkem jsem byl překvapenej když jedny klobásy na grill v Lidlu měly obsah vepřového masa 96% !! stejný obsaha masa co má anglická slanina ;)
    KABIS
    KABIS --- ---
    PASTEL: botulotoxin je jen bez pristupu vzduchu a pri vyssich teplotach, ne?
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    ZUZKAOU: nám se výborně sušily klobásy přes zimu ve sklepě, jenže ted jak přišlo jaro, tak schnou o dost pomalu, navíc mi na nich roste nějaká bílá plíseň, vypadá sice úplně jako ta ušlechtilá, co je na fuetech, ale nemám odvahu to zkoušet, botulotoxin je svině
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jinak domácí výroba šunky a neuzených klobás je celkem jednoduchá a chce to jen dva strojky (šunkovar a mlýnek na maso s nástavcem na klobásy), které se po bazarech dají koupit po pár stovkách. Dají se dělat bez konzervačích soli a nebo s přírodními dusíkatími sloučeninamo (celerová šťáva), ale teda mají daleko nižší trvanlivost

    A teda uzeniny plně uzené kouřem jsou daleko jedovatější, než nakládací soli. Výroba sušených, fermentovaných uzenin bohužel chce prostor kde se dá kontrolovat a udržovat stabilní teplota, vlhkost a přísun vzduchu. Tedy onu obydlenou jeskyni, kde vzadu, kde už je celoročně chladno máš pověšené přebytky z lovu, když ti předtím visely v odvodu kouře z ohniště.
    KABIS
    KABIS --- ---
    PASTEL: ja jsem prave prchazela recepty aac ne stavebni kamen, vyskytuje se to (treba slanina je pouzivana hodne)

    NIGHTFURY: takhle to u sebe vidim taky (plus sunku si delam domaci ;) ) do budoucna.

    Ma fakt jen zajimal celkovy nazor :)
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    KABIS: Já se snažím dodržovat pravidlo "raději maso než uzeniny" a občas si prostě kvalitní šunku/slaninu nebo klobásku dám a neřeším to. Jestli je to správně netuším :)
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    Tak já myslela, že paleo má jíst co nejvíc potravin, které nejsou průmyslově zpracované, takže ty uzeniny nejsou nějaký stavební kámen té diety.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    KABIS: asi takhle - kdyby tam nebyl, měl by ses bát mnohem víc :-)
    KABIS
    KABIS --- ---
    LUCIASHECK: jde mi o to, jestli to je v poradku protoze pri takovehle diete toho clovek bude kozumovat asi docela dost (resoektive vic nez pri jinych) a treba dusitan sodny je vsude a pritom pro me to je docela strasak.. Tak by me zajimalo, jestli to nekdo nejak resi nebo jestli se bat noceho nemusim.., a tak :)
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    KABIS: že tam musej bejt.
    KABIS
    KABIS --- ---
    Jak e stavite ke konzervantum v uzeninach?
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    ma nekdo zkusenost s tim, jak zvladat paleo a tehotenstvi?
    JAROUSH
    JAROUSH --- ---
    PASTEL: Ráno to doženu kapslí rybího tuku- neni moc paleo, ale jako doplněk imo super. Rybu pak aspoň 2x v týdnu. Doteď na ryby dost zapomínám.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Paleo z pohledu nutriční terapeutky | Anna Jermářová
    http://www.annajermarova.cz/paleo-z-pohledu-nutricni-terapeutky/
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    JAROUSH: Rybu ráno nedoporučuju! :-D
    JAROUSH
    JAROUSH --- ---
    Když se vrátim k těm omega 3 a 6, tak pokud budu ráno snídat ořechy (většinou omega 6), tak bych adekvátně k tomu měl přidat i omega 3 (ryby-případně rybí tuk, lněné semínko, řepkový olej) tak, aby byl poměr alespoň přibližně srovnaný.
    MARTENX
    MARTENX --- ---
    MR_DAN: no já to zkusím nějak mixovat a budu prostě zkoušet. Primárně 16+8 s tím, že ten čas rozhodím nějak nahodile. Dám tomu měsíc, maximálně tři a uvidíme. Když to neklapne nebo to bude stát za houby, tak se vrátím k tomu co píše Alonsy - jím když mám hlad. :)

    Každopádně ale, když už si hrajeme na ten paleo způsob života, tak ti lidé museli víc hladovět než se cpát a pravděpodobně taky museli víc dřít než my, i když pravděpodobně jen nárazově, ale o to intenzivněji. A po každém námaze asi nebyl po ruce kaufland s kusem masa nebo šejkr a v něm protejnovej nápoj s mlíčkem.
    I když jestli jste někdo viděli Rrrrrrr.... Tak je možný všechno :)
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    MARTENX: ja se o to momentalne pokousim, tech 12 a 8 vecer, tzna pro me skoro zadna zmena, zacinam obedem i tak a holt po veceri uz si nic nesmim dat ... jenze ja narozdil od tebe vstavam tak v 9, takze vydrzet do obeda pohoda .. a jsem linej jak ves :-))
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Já bych řekla, že má člověk jíst v tu dobu, kdy má hlad :)
    Pokud má před cvičením, tak ideálně tak dvě hoďky před. Pokud nemůžeš, tak záleží na tom, co ti dělá nebo nedělá dobře:)
    MARTENX
    MARTENX --- ---
    MR_DAN: díky za článek. Přežvejkal jsem to a kdysi kdesi jsem už o půstu, respektive o rozdělení do okna žeru a do okna nežeru četl. A když o tom přemýšlím, tak mi opět nezbyde nic než experimentovat. Protože 8 hodin jíst a 16 nejíst mi nepřijde jako špatný nápad, respektive to stojí za zkoušku. Jak to ale rozdělit? Když se najím ráno po tom mým tělocviku, tak mi čas na jídlo končí ve tři hodiny odpoledne. Což by nevadilo, kdybych měl přes den čas hodně jíst. To nemám. Obráceně bych začal obědem ve 12 a poslední jídlo měl v osm. Což jde, ale mám obavy, že vzhledem k tomu, že vstávám v 5:35, pak běhám a tahám kouli, tak do dvanácti budu KO. Ale třeba ne. Chce to zkusit, začnu pondělkem a uvidíme :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam