• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    JAROUSH
    JAROUSH --- ---
    PASTEL: Ráno to doženu kapslí rybího tuku- neni moc paleo, ale jako doplněk imo super. Rybu pak aspoň 2x v týdnu. Doteď na ryby dost zapomínám.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Paleo z pohledu nutriční terapeutky | Anna Jermářová
    http://www.annajermarova.cz/paleo-z-pohledu-nutricni-terapeutky/
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    JAROUSH: Rybu ráno nedoporučuju! :-D
    JAROUSH
    JAROUSH --- ---
    Když se vrátim k těm omega 3 a 6, tak pokud budu ráno snídat ořechy (většinou omega 6), tak bych adekvátně k tomu měl přidat i omega 3 (ryby-případně rybí tuk, lněné semínko, řepkový olej) tak, aby byl poměr alespoň přibližně srovnaný.
    MARTENX
    MARTENX --- ---
    MR_DAN: no já to zkusím nějak mixovat a budu prostě zkoušet. Primárně 16+8 s tím, že ten čas rozhodím nějak nahodile. Dám tomu měsíc, maximálně tři a uvidíme. Když to neklapne nebo to bude stát za houby, tak se vrátím k tomu co píše Alonsy - jím když mám hlad. :)

    Každopádně ale, když už si hrajeme na ten paleo způsob života, tak ti lidé museli víc hladovět než se cpát a pravděpodobně taky museli víc dřít než my, i když pravděpodobně jen nárazově, ale o to intenzivněji. A po každém námaze asi nebyl po ruce kaufland s kusem masa nebo šejkr a v něm protejnovej nápoj s mlíčkem.
    I když jestli jste někdo viděli Rrrrrrr.... Tak je možný všechno :)
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    MARTENX: ja se o to momentalne pokousim, tech 12 a 8 vecer, tzna pro me skoro zadna zmena, zacinam obedem i tak a holt po veceri uz si nic nesmim dat ... jenze ja narozdil od tebe vstavam tak v 9, takze vydrzet do obeda pohoda .. a jsem linej jak ves :-))
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Já bych řekla, že má člověk jíst v tu dobu, kdy má hlad :)
    Pokud má před cvičením, tak ideálně tak dvě hoďky před. Pokud nemůžeš, tak záleží na tom, co ti dělá nebo nedělá dobře:)
    MARTENX
    MARTENX --- ---
    MR_DAN: díky za článek. Přežvejkal jsem to a kdysi kdesi jsem už o půstu, respektive o rozdělení do okna žeru a do okna nežeru četl. A když o tom přemýšlím, tak mi opět nezbyde nic než experimentovat. Protože 8 hodin jíst a 16 nejíst mi nepřijde jako špatný nápad, respektive to stojí za zkoušku. Jak to ale rozdělit? Když se najím ráno po tom mým tělocviku, tak mi čas na jídlo končí ve tři hodiny odpoledne. Což by nevadilo, kdybych měl přes den čas hodně jíst. To nemám. Obráceně bych začal obědem ve 12 a poslední jídlo měl v osm. Což jde, ale mám obavy, že vzhledem k tomu, že vstávám v 5:35, pak běhám a tahám kouli, tak do dvanácti budu KO. Ale třeba ne. Chce to zkusit, začnu pondělkem a uvidíme :-)
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    MARTENX: mrkni na tohle: http://paleodietlifestyle.com/intermittent-fasting-paleo-diet/ je tam o tom taky neco zminene
    paleni svalu neni jediny zdroj energie, kdyz dojdou glykogeny, to by totiz palil svaly kazdej, kdo se hejbe vic nez 30 minut, pri aerobnim cviceni (tzn kdyz nemas jazyk na veste) se po vycerpani glykogenu pali tuky a to my chceme :-)
    MARTENX
    MARTENX --- ---
    Ano logicky mi to taky přijde jako blbost - po noci bych měl být odpočatej, hladovej nevstávám. Jím před tím opravdu jen tak ze zvyku. A jak píše Pastel - to jestli si pět minut před cvičením dám banán nebo jogurt by nemělo mít vliv na nic jiného než na to jestli to zvládne můj žaludek. Tak to zkusím a uvidíme. Nechci už hubnout (sudnal jsem od listopadu skoro deset kilo..) spíš bych potřeboval trochu přibrat, proto se tu hlavně pídím po názorech / zkušenostech..
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    Mně se tohle zdálo vždycky jako blbost, (nemám k tomu žádný vědecký informace, je to čistě můj osobní pocit) ale když se najím tak raději zůstávám spíš(v rámci možností) v klidu,aby mohlo tělo trávit. Tu energii z toho jídla přece získám až za delší dobu, takže najíst se před fyzickou aktivitou podle mě nemá tolik vliv na to, co se při ní štěpí.
    Stejně tak mi přijde jako naprostá hovadina, že člověk by neměl jíst po páté hodině odpoledne, to bych fakt chcípla, já se radši pořádně najím večer a pak mě neberou křeče z hladu, když si jdu ráno zaplavat.
    MARTENX
    MARTENX --- ---
    PMPM: To právě nevím :) Teď jsem trochu prolezl net a většinou tam je psáno NE. Ale ty internety... Pokud člověk nehledá porno, tak se většinou nedohledá nebo najde 50% pro a 50% proti... Proto se ptám tady ;-)
    PMPM
    PMPM --- ---
    MARTENX: tělo by mělo být odpočaté, ne? proč by se měl vyplavovat kortizol? proč by se nemohly pálit tuky?
    MARTENX
    MARTENX --- ---
    MR_DAN: já na to právě čtu samá negativa.. Jako že ráno je tělo vyčerpaný viz třeba: "Cvičíte-li ráno nalačno, máte minimální zásoby glykogenu ve svalech (energie), které potřebujete. Tělo nemá kde brát, a tak vlivem vysokého vyplavování kortizolu*) začne štěpit svaly a dochází tak z fyziologického hlediska ke složité reakci, která vede ke „spálení svalů“."

    Já vím, že to zvládnu i bez jídla, otázka proto je jestli je to dobré pro tělo, je to špatné pro tělo, je to tělu jedno :)
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    MARTENX: imho je to jedno... někomu se při cvičení po snídani chce třeba zvracet, jinýmu se chce zvracet při cvičení na lačno... držela bych se toho, co ti bude vyhovovat víc..
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    MARTENX: podle nejakych zdroju co jsem zjistoval, tak je cviceni na lacno lepsi
    MARTENX
    MARTENX --- ---
    Přátelé zas jeden dotaz alá tělocvik a jídlo. Z nutnosti (ale teď už i ze zvyku) cvičím výhradně ráno po probuzení. A opět tak nějak ze zvyku si před tím vždycky něco dám. A dneska mě to dost otrávilo a tak jsem si řekl, co si nedát nic a teprve se po cvičení až normálně nasnídat? Vím, že sám nejlíp poznám jak mi bude cvičit hladovej, ale jde mi spíš o to, aby to v každým případě ( i v tom, kdy se budu cítit dobře) nebylo špatně.. Tedy před tréninkem (ranním v tomto případě) jíst či nejíst? :-)
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ad SFA: http://www.uspesna-lecba.cz/products/jsou-nasycene-tuky-skutecne-skodlive-/ (dalsi z milionu clanku, zajimavy uz je asi jen kdo dalsi provadel vyzkum)
    NYX
    NYX --- ---
    ZUZKAOU: asi jsme se naprosto nepochopili. namitky proti omega 6 nema jen paleo, viz nedavno linkovane [ NYX @ Primal a paleo - zkušenosti, recepty ]

    paleo tahle cisla respektuje, takze ta implikace ze specialne paleo bere pufa jako zlo je nesmysl. jejich zduraznovani vyplyva jen z toho, ze tahle ne-palao doporuceni mohou u low carbu znamenat ze treba jen 10% tuku muze byt pufa zatimco u mainstreamovych doporuceni to muze byt treba pulka a proto se to vicemene nemusi ani zminovat. navic mainstream ma SFA jako jeste vetsiho bubaka, takze by jim zbylo bud strasit tuky obecne, adorovat olivac a makadamske orechy nebo o pufa taktne mlcet...coz vlastne vsechno dela :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAROUSH: domácí kefír já pochopitelně schvaluji, ale já jsem houby paleo ;-). Taky se dá dělat ořechové/semínkové mléko. Namočené zrní rozmixuješ ve vodě (plus mínus jeden díl zrní na dva až tři díly vody) a případně trošku dosolíš a dosladíš třeba medem.) Chuťově dobré je mandlové, makové a slunečnicové mléko.

    Další verze je kokosové mléko z plechovky, to budou zarytí paleojedlíci schvalovat, protože obsahuje kokosový tuk, není v něm laktoza a není v něm omega-6. Jen je potřeba se vydat se pro bio kokosové mléko, ostatní jsou dost narvaná konzervaty a stabilizátory. Jinak pochopitelně jde udělat náhražka kokosového mléka namočením strouhaného kokosu, rozmixováním a přidáním kokosového tuku.

    a hledej paleo granola - respektive to je ta směs ořechů, semen a ovoce.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam