• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    SHMAIDA: no ale to kafe prece, na to jsme nemohli zapomenout! :-) kaficko a cigarko k snidani, to je stoprocentni recept
    SHMAIDA
    SHMAIDA --- ---
    TUILE: rano vlazna voda s citronem na lacnej zaludek a do pul hodinky i bez kafe... pripadne uplne ledova
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ZUZKAOU: Na to je jedinej lek... Cisteni krve a detoxikacni klystyry :-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Hm - tak prej že paleo nepřekyseluje organismus, zatímco vegestrava ano. :-/

    Najrozšírenejšie mýty o strave
    http://www.paleo-center.com/najrozsirenejsie-myty-o-strave

    WTF???

    Glutén, ale aj lektín sa v ľudskom tele správajú podobne ako vírus: dokážu preniknúť do vnútra bunky a následne ju zničiť, čím vytvárajú miniatúrne zápalové ložiská.

    aha. Tak nic.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAROUSH: rozhodně je to systematické :-))) A je tam toho hodně. Ale to by mohlo fungovat. Díky

    je tam někde ukryté info o autorovi?
    JAROUSH
    JAROUSH --- ---
    ZUZKAOU: http://www.paleo-center.com/?lang=sk přijde mi to jako velmi dobře zpracovaný web. Některé věci se tam opakují, ael to se dá přeskočit. Slovenština může být?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jinak jsem se začala vnucovat s překladem wild fermentation a v Gradě o tom dokonce začali uvažovat (doufám že jsem to právě nezakřikla), tak třeba když se někdo bude vnucovat s nějakým paleo, tak po tom taky sáhnou. Imho je to pro širší skupinu kupujících, než jen kysání.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    letos má vyjít It Starts With Food česky, na to se moc těším až si to znova pořádně přečtu a budu to moct i doporučovat ostatním.
    přítel teď nad paleem uvažuje čím dál víc, snažil se hlavně kvůli mě vařit bezlepkově, ale z finančních důvodů u sebe nezačal. chci aby si taky přečetl knihu o tom co a jak a proč paleo, protože z mých úryvků něco pochopí, ale není to dostatečná motivace. nicméně začíná ho dost trápit pylová alergie a taky fakt vidí, že mám oproti němu klidnější zažívání, tak se do toho pomalu sám nenápadně navezl.
    řešili jsme teď třeba slaninu, kvůli ceně jsme skončili u domácího plátkování anglické slaniny v cihle, ale to jsem měla nějaké zatmění, včera jo došlo že ve složení je jen 80 procent masa a to složení je strašně dlouhé... takže od příště zas tu dražší variantu. zdraví mám jen jedno!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tak někdo kdo se tu živíte nutričním poradenstvím a jedete paleo něco stvořte, dokud je volná nika ;-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NYX: vyživující tradice není paleo - normálně jedí chleba a je to postavené na syrovém mléce :-) A teda holka co to překládá s tím překladem dost zápasí, má to plné anglikanismů (a to má za muže brita, nebo ira, nebo někoho takového).
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    NYX: No to teda, zkoušela jsem od něj něco číst a vůbec nechápu, kolem čeho je to haló. Má to zaobaleno v tolika zbytečných kecech, že z knihy o 500 stránkách (to ještě možná ubírám) by se dal obsah "k věci" shrnout na stránky dvě.
    (Možná ne, tak daleko jsem to nedočetla. Holt nejsem fanoušek trendu, že do knihy o jídle, psaní/práci, čemkoliv musím vyblít celý svůj život:)
    NYX
    NYX --- ---
    ZUZKAOU: Afaik nic rozumneho neni. Ma vyjit cordain, ale pokud je to puvodni verze, nedoporucoval bych. Maji vyjit ty vyzivujici tradice, ale to pusobi dost ujete i v originale a tu ceskou verzi si vzala nejaka batikarka :)
    Blizko paleu je i Ferris, ale toho imho pani neskousne uz tuplem :-))))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: projdi ty studie. Právě diabetes II. typu to umí docela dobře, včetně srovnání triglyceridů.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    MAR_TINA: Paleo musí být hodně tuků.
    Spoustu věcí si člověk vybere jak mu sednou (třeba to množství sacharidů, mléčné výrobky, brambory), ale tuky jsou základ.

    Taťka se z toho dostal tím, že cca na 80% dodržoval dietu od doktora. Paleo jsem mu doporučovala, ale rodiče si život bez pečiva prostě představit nedovedou.

    V té době před pár lety co jsem to tu řešila tu někdo posílal výsledky a průzkumy a všichni ti diabetici co paleo zkoušeli se podle toho vyléčili. Ale už nevím, co to bylo, natož abych věděla, jak to bylo důvěryhodné.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: tak to si ji koupím, dík.

    U diabetika bych se varovala vysokotučnosti (která u paleo být může a nemusí). Přeci jen nízkou odezvu buněk na inzulín někdy způsobuje i dlouholetý nadbytek tuků v potravě (jo s těma cukrama) a v těle celkově. A není to prozkoumané natolik, co tedy vím, aby mohl nemocný člověk riskovat.

    Dieta při doporučovaná diabetes II. rozhodně nejsou diavýrobky, ale to ty víš.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: ano je - paleo je přirozená nízkosacharidová dieta které přímo stabilizuje inzulinový systém. Daleko spolehlivěji než nejrůznější dia výrobky a snaha vymýšlet jak normální sladkosti nahradit dia výrobky.

    Odkazy na fulltexty http://thepaleodiet.com/published-research-about-the-paleo-diet/


    Beranová je super pokud tě baví jídlo a archelogie - s paleo dietou nemá nic společného.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: 1) doporučila bys tu knihu? Přeci jen stojí dost.
    2) předpokládám, že jde o diabetes II. typu. Nevím nevím, jestli je paleo v takové situaci vhodné. SPíš stabilizovat normální diabetickou dietou (a snížit váhu, je-li tlustá), nasadit pohyb a pak teprve vymýšlet paleo.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: no to jo, tu mám doma - ale potřebuju něco pro paní ve středním věku, co neumí anglicky a zjistili ji diabetes a ptala se mě paleo a paleolifestyle.cz ji přijde nepřehledný, nehledě na to že jsem právě zjistila, že odkazy na Máru a Turnu tam už neplatí.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: sice to témšř nesouvisí (ale mělo by), ovšem mám v merku tuto knihu https://www.kosmas.cz/knihy/165263/jidlo-a-piti-v-praveku-a-ve-stredoveku/

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Vyšla v češtině nějaká publikace a nebo je někde nějaký přehledný český blog se základama paleo bez věcných nesmyslů?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam